altex
Politic

Ce părere au politicienii despre… La Vaslui nu se ia șpagă!

de Alex SAVA

Scena politică națională este zguduită de arestări. Sunt implicate nume sonore, cu funcții pe măsură. Motivul, în linii mari, este același: bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Pe românește spus, șpagă. Un fenomen care a atins proporții de milioane de euro. La Vaslui, însă, este inexistent. Conform politicienilor intervievați de reporterii Est News, în administrația locală și județeană nu se percep și nici nu se oferă peșcheșuri. Personajele-cheie de la nivelul instituțiilor cu rol adminstrativ au declarat că nu au primit niciodată șpagă pentru a facilita vreun serviciu, iar cei mai mulți dintre ei susțin că nici nu au oferit vreodată. Există însă și politicieni sinceri, care au recunoscut că au dat bacșiș. Măcar la doctor sau la ospătar. Altfel, la Vaslui nu se ia șpagă!

 Clasa politică este zguduită puternic de scandaluri de corupție. Ultimul a avut loc ieri, când senatorii au aprobat cererea de continuare a urmăririi penale și au încuviințat reținerea și arestarea preventivă a colegului lor, Darius Vâlcov. Rezultatul votului a fost 120 de voturi „pentru”, 18 voturi „împotrivă” și 1 vot anulat. Numărul total al votanților a fost 139, din totalul de 168 se senatori.

Referitor la această solicitare a procurorilor DNA, senatorii vasluieni nu au avut multe comentarii de făcut. Social-democrata Doina Silistru (senator de Vaslui), colegă de partid cu cel care făcea obiectul cererii, a declarat reporterilor Est News că va vota așa cum îi dictează conștiința. Gabriela Crețu, tot senator PSD, dar de Bârlad, nici nu a participat la vot. Ea a spus că este într-o țară străină și că va oferi un punct de vedere astăzi, când se va întoarce.

Pe de altă parte, senatorul liberal Dan Marian a spus clar că va vota pentru ridicarea imunității.

test

 Nu avem corupție!

Doina Silistru
Doina Silistru

 Date fiind scandalurile de corupție de la nivel național, tema pe care ne-am propus s-o abodăm săptămâna aceasta la rubrica „Ce părere au politicienii despre…” este legată de corupția de pe plan local. Concret, politicieni cu funcții cheie în funcționarea actului administrativ local și județean au fost întrebați dacă au cunoștință despre acte de corupție, despre persoane care dau/primesc șpagă pentru a beneficia de/facilita anumite servicii. Pe lângă faptul că șpaga s-a dovedit a fi un subiect tabu pentru majoritatea celor cu care am stat de vorbă, am constatat că la Vaslui nu se ia și nu se primește șpagă”

„La mine nu a venit nimeni să ceară și nici eu nu m-am dus niciodată la cineva să dau”, a spus senatorul PSD Doina Silistru.

dan marian
Dan Marian

Nici senatorul Dan Marian nu are cunoștință despre șpăgi și șpăgari la Vaslui, însă susține că, dacă ar afla ceva, ar aunța organele competente.

„Dacă aș ști așa ceva, cu siguranță aș informa organele abilitate să cerceteze astfel de lucruri. Și oricine are cunoștință de astfel de fapte trebuie să anunțe procurorii”, a spus Dan Marian.

Evident, nici el nu a dat și nici nu a primit vreodată bani, bunuri sau foloase pentru vreun favor, conform propriei declarații.

Nici liderul județean al PC, Emil Dorin, nu a auzit vreodată ca la Vaslui să se dea șpagă: „În județul Vaslui, eu nu cunosc. Ar fi păcat să vorbesc sau să acuz pe cineva. Dacă nu am auzit, nu pot să spun. Poate se ia, dar se ia mascată”.

Bineînțeles, asemenea antedeclaranților săi, nici el nu a dat vreodată șpagă.

„Doamne ferește! Cum să iau sau să dau șpagă?! Nici nu vreau să iau. Eu nu am nicio obligație față de nimeni ca să dau”, a mai spus Emil Dorin.

 Am întâlnit și politicieni care au auzit de șpagă

Florin Sîrbu
Florin Sîrbu

 Spre deosebire de cei mai sus citați, președintele Organizației Județene a PLR, Florin Sîrbu, este convins că și la Vaslui șpaga este un fenomen. Numai că nu cunoaște niciun exemplu…

„Constat și văd că este o realitate, că această șpagă este un fenomen la nivel național. Iar dacă este la nivel național, nu pot să cred că nu ar exista și la Vaslui. Șpaga funcționează. Nu știu cât de apropiat ar fi fenomenul de la Vaslui de nivelul celui național, dar cred că funcționează în orice județ. Nu am date concrete referitor la situații de șpagă, dar în diferite cercuri se vorbește despre o situație sa alta”, a spus Sîrbu.

De asemenea, el recunoaște că a oferit câte ceva de-a lungul vieții, însă nu pe post de șpagă, ci mai degrabă ca „atenție”. De primit, bineînețeles că nu a primit!

„De luat nu am luat, de dat nu am dat în sensul de șapgă. Să spunem în sensul de atenție…”, a mai spus Sîrbu.

Florin Ciurariu
Florin Ciurariu

Și deputatul liberal Florin Ciurariu a auzit că la Vaslui s-ar da sau s-ar primi șpagă. Doar că nici nu el nu are cunoștință de vreo situație concrectă, ci doar de „folclorisme”.

„E bine că justiția și-a mai deschis ochii. (…) Nu știu despre astfel de fapte la Vaslui. Eventual din folclor. Dacă aș avea probe, aș spune-o cu subiect și predicat. Nu aș tăinui. În folclorul local circulă mai multe astfel de povești decât ar trebui. Se vorbește despre fapte de corupție pe tot palierul administrației”, a spus Ciurariu.

Deputatul liberal recunoaște că a oferit mici atenții de-a lungul vremii, însă nu le poate cataloga drept șpagă: „Depinde cum privești. Dacă ne referim când m-am dus să-mi scot o banală adeverință să mă însor, sau la medic, da, am dat. Dacă aia se poate numi șapgă. Dar la nivelul la care se discută, nu am dat”.

De menționat că Florin Ciurariu a evitat să răspundă și la a doua parte a întrebării, în speță dacă a primit vreodată șpagă. Apreciem că insistențele reporterilor s-ar fi soldat în mod evident cu un răspuns negativ cât se poate de categoric.

mihalachi_vasile0
Vasile Mihalachi

Și vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, Vasile Mihalachi, este convins că la nivelul județului se practică dijma, dar la un nivel mai mic față de alte județe.

„Eu cred că într-un județ ca Vasluiul șpaga există, însă în raport cu ale județe ale țării, nu cred că la Vaslui este un fenomen atât de acut. Populația este săracă, oamenii nu au de unde să dea șpagă. Nu se lasă nimeni pe el ca să dea altuia. Așa, de auzit se aud multe, dar nimeni nu spune nimic concret”, spune Mihalachi.

Demn de semnalat este că nu contează sumele percepute pe post de taxă de… șmecher în adminstrație, ci actul în sine.

Nici Mihalachi nu a dat sau primit vreodată ceva necuvenit pentru vreun favor.

„Nici nu am dat șpagă, nici nu am luat. M-am descurcat în așa manieră încât mi-am rezolvat problemele fără să dau șpagă. Așa m-au învățat părinții mei”, a mai spus vicele de la CJ.

 Șpaga, subiect tabu

bichinet1
Corneliu Bichineț

 Pentru unii dintre politicienii intervievați, subiectul șpăgii s-a dovedit a nu fi tocmai plăcut. Unul dintre ei este Corneliu Bichineț. E drept că el nu a refuzat dialogul cu reporterii Est News, însă modul său de a răspunde a trădat o ușoară… neplăcere.

„Eu nu lucrez nici la poliție, nici la procuratură și nu sunt nici ziarist, așa că nu stă în preocupările mele să identific pe cei care dau și iau șpagă. Întrebarea este exact în secțiile de poliție din anii 50. Întrebarea era seacă: ce-ai făcut cu banii pe care i-ai furat? Voi puteți pune orice întrebare, eu pot să dau orice fel de răspuns”, a spus Bichineț.

Și nu s-a dezis! Chiar a dat orice răspuns, întrebat fiind dacă a dat sau a primit vreodată șpagă: „Este exact cum i-aș pune unei duduci din redacția ta întrebarea dacă îi place sexul dimineața, la miezul nopții sau înainte de prânz, fără să știu dacă a luat-o vreodată în bubă”.

Acesta este răspunsul pe care vicepreședintele CJ Corneliu Bichineț nu l-a oferit doar redactorilor Est News, ci și tuturor cititorilor noștri. În contextul în care mulți dintre ei poate l-au votat, garantându-i scaunul pe care cu onor îl ocupă de ani buni, poate că ar fi indicată mai multă prudență pe viitor, de preferat fiind un răspuns concret la o întrebare cocretă, nicidecum o glumă șantiereasco-misogină.

Andrei Puică
Andrei Puică

Dincolo de atitudinea unor gospodari ai județului în fața… șpăgii, demn de semnalat este faptul că nici la Prefectura Vaslui nu a fost până acum reclamat vreun act de corupție, conform spuselor prefectului Andrei Puică. Firește că nici el nu are cunoștință despre vreun asemenea eveniment și că nu a dat niciodată șpagă.

„Nu am primit niciodată șpagă și nici nu am dat. Principiul meu scop în momentul în care am ajuns aici, în această funcție și cât am lucrat înainte, în Ministerul Administrației și Internelor, a fost nici să nu dau, nici nu primesc. șpagă. Ăsta e un principiu pe care mi l-am asumat. Apoi, să-i ferească Dumenzeu pe cei care îmi cer șpagă, că am eu ac de cojocul lor!”, a spus prefectul Puică.

 Nici la Bârlad nu se dă șpagă. Sau…

 În mod previzibil, asemenea politicienilor de la județ, nici bârlădenii cu funcții în adminstrația județului sau în formațiunilor politice locale nu știu cazuri de acte de corupție.

buzamat_daniel
Daniel Buzamăt

Consilierul municipal Daniel Buzamăt, spre exemplu, a avut un discurs cu o notă ușoară de implicare în ce privește acest subiect. Astfel, el este încântat că instituțiile statului își fac treaba, ba mai mult propune chiar identificarea unui sistem de recuperare a prejudiciilor. Când vine vorba însă de acte de corupție locală, n-a văzut, n-a auzit!

„Din punctul meu de vedere, este îmbucurător că instituțiile statului își fac datoria, că scot la iveală neregulile cu care se confruntă societatea. Însă ar fi și mai bine dacă s-ar recupera prejudiciile, nu să rămânem numai arestările. Cred că este și un semnal de alarmă către toți ce implicați în funcțiile statului. Ei ar trebuie să se gândească de două ori înainte să… (…) Pe plan local nuam idee că s-ar întâmpla astfel de lucruri. Nu cunosc, nu am fost implicat. E nu am fost factor de decizie”, spune consilierul municipal, care reprezintă exponentul legislativului local. Deci factor de decizie, cum ar veni!

Ca și colegii săi, nu a dat și nu a primit șpagă. Decât o cutie de bomboane. De apreciat, însă, sinceritatea.

marcel-vasilache
Marcel Vasilache

Pe unii politicieni tema acestei săptămâni i-a bulversat de-a dreptul: „Ar fi culmea să spun că există un fenomen al șpăgii local, dar ar fi culmea să spun că nu există. Ăsta este adevărul”, este opinia filozofică a lui Maricel Vasilache, președintele Organizației Județene a PPDD.

După un scurt moment de adâncă meditație, el a revenit asupra temei într-o altă manieră, concluzionând că fenomenul șpăgii nu doar că există, ci e o moștenire.

„Există. Este imposibil să nu existe. Șpaga e moștenire rămasă de 25 de ani”, a spus Vasilache.

Spre deosebire de toți cei citați anterior, el este singurul care a recunosc că a dat șpagă: „Am dat. Nu vă pot spune cui și pentru ce. Dar nu am dat că mi s-a cerut, ci pentru că am fost mulțumit”.

 Oleacă de propagandă

 Așa cum subliniam anterior, subiectul tratat nu a fost pe placul celor mai mulți dintre politicii chestionați (a se reciti declarația lui Corneliu Bichineț). În vreme ce unii au spus sec că nu iau și nu dau, iar alții s-au codit să spun că au dat pe ici pe colo, un bacșiș la chelner, există și politicieni care au transformat această temă într-un discurs demagogic de partid.

onofrei daniell
Daniel Onofrei

Daniel Onofrei, spre exemplu, liderul județean al PMP, a avut un discurs mai puțin axat pe fenomenul corupției locale și mai mult centrat pe meritele fostului președintele al țării și actualului președinte național al PMP, Traian Băsescu, în lupta cu flagelul pus în discuție.

„Șpagă, protocol, atenție, mită? Pentru mine înseamnă corupție, infracțiune și deci închisoare obligatoriu. Indiferent că discutăm despre politicieni, doctori, funcționari publici, ziariști, trebuie ca toți vinovații dovediți să plătească conform legislației în vigoare. Arestările din ultima perioadă demonstrează ca inițiativele domnului președinte Traian Băsescu de consolidare a justiției încep să producă efecte”, a spus Onofrei.

Altfel, recunoaște că a dat șpagă, însă… „nu în ultimii ani”! În perioada de referință, nici nu a primit!

„Sunt român, am trăit în România și bineînțeles că a trebuit în anumite momente ale vieții – în vremea comunistă – să mă prezint cu anumite atenții. În ultimii ani, nu am dat sau acceptat diferite cadouri”, a mai spus liderul PMP.

 Au mai fost contactați:

 Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui și președintele PSD Vaslui – nu a răspuns la telefon;

Gabriela Crețu, senator PSD Vaslui – contactată telefonic, a declarat că nu se află în țară și că ne va oferi un punct de vedere la întoarcere;

Dragoș Cazacu, viceprimar Vaslui (PSD) – a declarat că nu este într-un cadru care să-i permită să ne ofere o declarație;

Tudor Ciuhodaru, deputat de Bârlad – telefonul său a sunat ocupat la toate cele trei încercări de contactare a sa;

Andrei Huiban, consilier local PSD – nu a răspuns la telefon;

Cornel Pleșu, co-președinte PNL Bârlad – a promis că revine telefonic cu un punct de vedere, însă până la închiderea ediției nu a făcut-o;

Ciprian Feraru, consilier municipal PSD – contactat telefonic, s-a declarat sceptic cu privire la veridicitatea identității reporterului. A agreat să răspundă la întrebările trimise pe mail de pe server-ul personalizat al cotidianului Est News, însă nu a făcut-o;

Related Articles

3 Comments

  1. dar nu i-ati intrebat pe toti politicienii… mai erau cativa… care poate chiar stiau… poate erau chiar cu musca pe caciula…

    1. Iaca un cioban ne conduce, un vacar si… etc. Suntem un judet plin de animale proaste!

Back to top button