Asigurare medicală pentru pensionarii rezidenți în state UE
de Mihaela NICULESCU
Pensionarii care locuiesc o perioadă în state membre UE pot beneficia de asigurare medicală din partea statului pe teritoriul căruia locuiesc temporar.
„Condiția esențială care trebuie îndeplinită de vasluienii pensionari care doresc să aibă asigurare medicală plătită de țara în care stau pentru o anumită perioadă este să locuiască legal”, a declarat Simona Polak, președinta Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui.
Dacă pensionarii locuiesc cu forme legale, trebuie să se adreseze la primăria acelei localități pentru a li se elibera o dovadă a rezidenței în țara respectivă. Cu acest act și cu documentele personale, vor veni la CJAS Vaslui pentru a completa un formular, denumit formularul S1, care va fi emis în maxim două zile. Cu acest formular, se vor prezenta în localitatea în care sunt rezidenți, și din acel moment beneficiază de serviciile medicale ale țării respective.
„În anul 2014, la CJAS Vaslui s-au eliberat 23 de formulare S1 pentru pensionari, pentru a se înregistra cu asigurare medicală în statele membre ale UE, în baza obținerii rezidenței în acele state. Au predominat Italia, Spania, Germania și Austria”, a mai menționat Simona Polak.
Posibilitatea ca pensionarii rezidenți într-un stat membru al UE să beneficieze de asigurare medicală în țara unde locuiesc temporar, a fost reglementată în mai 2010, atunci când au fost operate unele modificări în regulamentul european. Din păcate, nu toți pensionarii aflați în această categorie cunosc această oportunitate.
Pensionarii care se întorc pentru o perioadă de câteva luni în România trebuie să anunțe CJAS, pentru ca pe perioada șederii în țară să se facă trecerea asigurării medicale din țara unde au fost rezidenți, în România. Altfel, dacă se vor îmbolnăvi, nu vor beneficia de servicii medicale gratuite în țara natală, cu excepția celor de urgență.
Numărul mic al solicitărilor pensionarilor pentru obținerea asigurării medicale pentru țările UE în care stau o vreme din diferite motive, este o consecință a faptului că aceștia locuiesc fără forme legale la prieteni sau la rude. În acest caz, nu pot beneficia de asigurare medicală pe teritoriul acelui stat și vor putea primi doar îngrijiri medicale de urgență pentru care nu vor plăti. În celelalte state UE, la compartimentele de primiri urgențe ajung doar cazurile foarte grave, cu risc de moarte iminentă.