altex
Sanatate

Testul care poate salva vieti

de Mihaela NICULESCU

Din cauza creșterii alarmante a numărului de cazuri de cancer de col uterin Ministerul Sănătății a inițiat, în urmă cu doi ani, un program de screening în rândul femeilor. Programul continuă încă, deși a pornit cu stângul.

Inițial, de programul de depistare precoce a cancerului de col uterin prin testarea gratuită a femeilor din județul Vaslui s-a ocupat Direcția de Sănătate Publică (DSP). Apoi, a fost trecut în grija Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS), iar acum este responsabilitatea Spitalului Județean Vaslui. Medicii de familie din județ cred că la trecerea programului de la CJAS la Spitalul Județean Vaslui nu s-au preluat corect datoriile pe care ministerul le avea de achitat medicilor care au participat la acest program de screening. La această oră, medicii au de recuperat 30.000 de lei, bani pe care nu-i vor mai primi, date fiind prevederile legislației. Cu toate acestea, cei mai mulți medici de familie au continuat să recolteze probe pentru testul Babeș – Papanicolau, au folosit instrumentarul lor, personalul lor, urmând să li se deconteze sumele alocate.
În Bârlad sunt trei laboratoare care efectuează această analiză și ceva mai mult de zece medici de familie s-au înscris în acest program, atât din Bârlad cât și din câteva comune din jur. În primul trimestru al acestui an, de exemplu, fiecare laborator a primit bani pentru 150 -170 de femei cărora li s-au preluat gratuit probe pentru testul Papanicolau. În medie, trimestrial, beneficiază de acest test 150 de femei din Bârlad și mediul rural. Deși nu pare un număr semnificativ, anual 600 de femei pot să-și facă acest test care le poate salva viața, iar în cinci ani, cât este prevăzut să dureze programul, 3.000 de femei din Bârlad și zonele limitrofe vor beneficia de test fără să plătească nimic. Asta se întâmplă la un singur laborator care deservește pacienții a doi sau trei cabinete ale medicilor de familie. Fondurile se primesc la început de trimestru, iar medicii de familie informează pacientele care se încadrează în criteriile pentru gratuitatea efectuării testului de lamă și apoi le programează pentru recoltare. Din păcate, sunt și femei care refuză efectuarea testului Babeș – Papanicolau, deși este gratuit.
Testarea, prin intermediul medicilor de familie, se face o dată la cinci ani, adică, femeile care au beneficiat de această analiză anul acesta, o vor putea repeta în cadrul programului în 2020, dacă acesta va mai fi prelungit. În rest, femeile care vor să efectueze testul anual, sau la doi ani, îl pot face contra cost.
În România, una dintre primele cauze ale decesului în rândul femeilor este cancerul de col uterin. Depistată în fază incipientă, boala se tratează, tocmai de aceea screening-ul propus de Ministerul Sănătății are un rol important. Testul Papanicolau trebuie făcut în special de femeile cu vârste între 24 și 65 de ani, care nu au făcut niciodată sau foarte rar acest test. De asemenea, este necesar să fie testate femeile care au avut o viață sexuală dezordonată, cu relații intime neprotejate, cu mulți parteneri.

Related Articles

Back to top button