Ce părere au politicienii despre… Veniturile parlamentarilor, între necesitate și nesimțire
de Alex SAVA și Simona MIHĂILĂ
Părerile politicienilor vasluieni referitoare la pensiile speciale pentru parlamentari și creșterea indemnizațiilor acestora sunt împărțite. În vreme ce social-democrații sunt convinși că senatorii și deputații merită mai multe facilități decât au acum, opoziția înfierează aceste proiecte. Astfel, în vreme ce reprezentanții PSD sunt convinși că merită mai mult, întrucât au contribuit la bunăstarea acestei țări, cei ai opoziției sunt împotrivă, numind demersul adevrsarilor politici „insultă la adresa populației” sau „sfidare”.
Peste 250 de parlamentari, în cea mai mare parte social-democrați, au inițiat un proiect privind majorarea pensiilor parlamentarilor în funcție de numărul de mandate. Astfel, pentru un mandat, un parlamentar va primi în plus la pensie aproximativ 1.200 lei, pentru două mandate aproximativ 2.400 lei, iar pentru trei mandate aproximativ 3.600 lei.
În același timp, un grup de deputați au inițiat un proiect de creștere a indemnzațiilor parlamentarilor. Așadar, în timp ce în România sunt pensii care nu ajung nici de pâine o singură lună sau oameni cu pregătire profesională ridicată retribuiți cu câteva sute de lei, parlamentarii vor mai mulți bani!
Din punctul de vedere al unora dintre demnitari, bineînțeles că demersul legislativ se justifică.
„Eu am semnat inițiativa privind pensiile private. Atâta timp cât la toate categoriile cărora le-au fost oprite pensiile speciale în 2010 li sau redat aceste drepturi, mi se pare corect ca și noi, care am avut acele pensii speciale în 2010, la tăierile făcute de Boc, să ni le recuperăm. Magistrații o au, militarii o au, probabil că va urma și legea cu diplomații”, spune senatoarea (PSD) Doina Silistru.
Argumentația de tipul „dacă ăia au, vrem și noi” se schimbă, însă, într-una a meritelor, în momentul în care vorbim despre evaluarea muncii proprii.
„Este o situație ingrată, recunosc. Dar ce să facem acum? Să ne dăm în cap? Eu nu sunt o lichea. Consider că îmi fac treaba. Sigur, în fiecare breaslă sunt uscături, dar suntem și oameni care ne facem treaba”, a mai spus Doina Silistru.
Apoi, un alt argument invocat de ea în favoarea pensiilor speciale este de tipul „oricum nu suntem mulți”: „Parlamentarii în plată, conform legii trecute, au fost 500. Acum mai sunt în plată 120 de parlamentari. Deci au murit foarte mulți. Mi se pare prea mare gălăgia”.
În ceea ce privește alte categorii profesionale salarizate de la bugetul de stat, care presupun un nivel ridicat de pregătire profesională care nu au șansa să își aprecieze propria muncă și să își aleagă salariile, abordarea se transformă într-un fel de „c’est la vie”. Așadar, un profesor de liceu, spre exemplu, din punct de vedere al senatoarei Doina Silistru, nu are dreptul la un salariu egal cu indemnizația parlamentarilor: „Nu poți să-l plătești la nivelul unui parlamentar. De ce domnul profesor, care este atât de bun, nu are curajul să-și asume o candidatură?”.
Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui și al Organizației Județene a PSD, fost deputat de Vaslui, este convins că se exagerează pe marginea acestui subiect, în cadrul unor campanii de presă comandate.
„La noi este obiceiul ca dacă cineva din presă toarnă o prostie în dezbatere, toți să se exprime cu cea mai mare obediență față de acea părere, oricât de tâmpită ar fi ea. În esență, ca să fiu mai scurt, parlamentarii sunt cei care sunt aleși într-un sistem democratic și reprezintă voința electoratului. Nimeni nu se poate substitui lor, oricâte canale de TV ar avea, pentru că în cea mai mare parte a lor își respectă mandatul dat oamenilor. Cei care sunt aleși la nivel parlamentar sau local, ar trebui să muncească din zori și până-n noapte, fără salariu și, eventual, la final să se îndrepte spre pușcărie fără a crea panică în localitate. Trebuie să ne revenim și să le cerem acelora care au primit votul comunității să lucreze cât mai onest, să legifereze în favoarea intereselor grupurilor mari ale populației, pentru că cele mici își asgigură fără nicio îndoială legiferarea și, pe cât posibil, să-i mai și plătim”, a spus Dumitru Buzatu.
De aceeași părere este și Andrei Huiban, consilier municipal bârlădean PSD: „Există un curent în opinia publică întreținut de instituții interesate, care vizează demonizarea sistematică a parlamentarismului. Desigur, există parlamentari corupți, imorali sau incompetenți. Însă nu orice neîmplinire sau frustrare din societate își are cauza în slăbiciunile vieții politice. Concret, pensiile speciale sunt, poate, discriminative, dar magistrații au aceeași situație. Însă, pe acest caz nu se discută absolut deloc. Țineți minte când magistrații au hotărât singuri că pensiile lor speciale sunt legale, încalcând separația puterilor și atribuțiile constituționale ale acestora. Astazi, totul e rating, iar analiza obiectivă nu are loc în prime-time. Cât despre salarii – să nu fim ipocriți – ele sunt acum foarte mici, dar ne dorim integritate și performanță. Eu cred că funcțiile elective nu sunt pentru pustnici sau pentru revoluționari romantici, ci pentru oameni normali care, plecând de la normalitatea lor -financiară, psihologică etc. – să poată să promoveze normalitatea la nivelul țarii întregi”.
Parlamentarii PNL, împotriva pensiilor speciale
Dacă social-democrata Doina Silistru era de părere că senatorii merită pensii speciale pentru că fac legi și pentru că „e al doilea om în stat”, parlamentarii liberali sunt de părere că pensiile speciale nu se justifică deocamdată, în actualul context social.
„Referitor la pensiile speciale, eu nu vreau să fiu un ipocrit și să spun că nu vreau să câștig mai mulți bani. Dar nu este momentul acum, nu este pregătită societatea și nici bugetul de stat nu are prevăzute astfel de priorități. Nu cred că poate fi luată în discuție creșterea asta. Noi, ca politicieni, lucrăm cu percepția publicului. Dacă el este nemulțumită față de activitatea politică… Dacă cetățeanul nu crede că este momentul, noi nu trebuie să ne creem avantaje. Dacă noi vom fi mai buni, mai performanți, societatea va accepta și venituri mai mari. Am spus și subliniez, nu vreau să devin un populist”, spune senatorul liberal Dan Marian.
Pentru creearea unui sistem echitabil de salarizare al demnitarilor, el propune ca puncte de referință salariul mediu înregistrat la nivel național și lefurile celorlalte categorii profesionale plătite din bugetul de stat.
„Trebuie să ții cont și de lefurile celorlalți bugetiari. Când or să fie lefurile tuturor mai mari, o să le putem face și pe ale parlamentarilor mai mari. Iar pensiile sunt corelate cu contribuțiile. Salariul parlamentarului trebuie să fie în corelație cu salariul mediu. În concluzie, nu sunt de acord cu pensiile especiale, iar salariile ar trebui să crească în raport cu salariul mediu în România”, a mai spus Marian.
De aceeași părere este și colegul său de partid, deputatul Florin Ciurariu: „Eu nu știu foarte bine despre e vorba. Știu doar că circula un proiect fără a fi depus la Parlament, prin care unii parlamentari, în special de la PSD, care știu că nu vor mai vedea parlamentul decât la TV, au încercat să își mai dea niște bani. Eu nu sunt de acord cu un asemenea proiect. NU sunt de acord! E o grilă care respectă în prezent chestia asta. Și nu sunt niște venituri speciale. Nu mi se pare normal”, a spus Ciurariu.
Un alt liberal – Corneliu Pleșu, consilier județean – este de părere că parlamentarii care au subscris la inițiativa pensiilor private își creează unilateral un avataj, insultând, în același timp, pensionarul de rând cu o indexare de 5%.
„Cred că în România s-a ajuns la situația în care facilități se mai creează doar pentru cei care ne conduc. Se zbat oamenii într-o sărăcie lucie, iar parlamentarii și guvernanții distrug încet și sistematic puținul care a rămas din pătura mijlocie a societății. Unde sunt promisiunile de a aloca 6% din PIB pentru învățământ? Acum promit că vor crește pensia cu 5%? Asta este creștere? Nici măcar inflația nu e acoperită. Auzim discursuri sforăitoare de genul că salariile lor nesimțite sunt o normalitate, că așa e în Occident. Dar de ce numai în cazul lor trebuie să fie normalitate? Ei trăiesc în România, nu în Occident! Este o insultă să își aprobe singuri un venit de 300 de milioane de lei vechi – la atât ajunge în realitate venitul unui parlamentar, căci mai are și alte avantaje materiale în afară de salariu. Dumnealor să se raporteze la realitatea pe care ne-o crează nouă, poporului, nu la realitatea din Occident, căci viața civilizată de acolo nu e rezultatul muncii lor. Rezultatul muncii lor este sărăcia lucie din România”, e de părere Corneliu Pleșu.
PPDD desființează socialismul
Marcel Vasilache, consilier local bârlădean PPDD, este de părere că, promovând proiectul pensiilor speciale, PSD dă de pământ cu socialismul.
„Ținând cont că proiectul a fost inițiat de parlamentarii celui mai de stânga partid din România, m-aș fi așteptat să fie un proiect social care să fie în ajutorul cetățenilor țării și nu unul în care să-și voteze singuri banii pe care îi iau după ce părăsesc acest Parlament. În altă ordine de idei, analizând eforturile depuse de acești parlamentari – și aici mă refer la efortul depus de a căra la braț genți de firma de mii de euro, sacoșe cu bani pe la televiziuni, întâlniri prin cimitire, discuții telefonice cu privire la comisioane – am ajuns la concluzia că la așa fapte nesimțite, așa pensii nesimțite”, spune Vasilache.
Referitor la creșterea salariilor parlamentarilor, liderul județean al PPDD, le recomandă inițiatorilor să-și indexeze indemnizațiile cu aceleași procente cu care a fost indexat salariul minim pe economie: „În legătură cu mărirea salariilor parlamentarilor, nu am decât o singură sugestie pentru doamna Steliana Miron, care s-a plâns ca indemnizația de parlamentar nu îi ajunge nici pentru coafor, să urmeze exemplul unui alt fost parlamentar PPDD, adică să se tundă zero. Pentru ceilalți parlamentari, dacă iau în calcul aceeași metodă ca la calculul salariului minim pe economie, atunci să-și mărească salariile cu aceleași procente”.
Consilierul local bârlădean Daniel Buzamăt este de acord cu sus-citații, considerând pensiile speciale și creșterea indemnizației parlamentarilor o sfidare la adresa populației.
„Parlamentarii noștri demonstrează, încă o dată dacă mai era nevoie, cât de mult sfidează populația acestei țări. Se iubesc doar pe ei și neamurile lor. Au mașini la scară, sume forfetare, cheltuieli asigurate, așa cum românii nici nu visează. Să le fie rușine! Viața grea din România este rezultatul activității lor. Ei sunt responsabili pentru această sărăcie cruntă în care ne zbatem. Cu toate astea, au neobrăzarea să bage și mai mult mâna în banul public ca să-și umple propriile buzunare”, e de părere Buzamăt.
Fariseism, spun PSD-iștii. Iată și soluții
Social-democrata Doina Silistru e de părere că liberalii care se declară împotriva pensiilor speciale pentru parlametari sunt fățarnici, întrucât în legislatura care a aprobat în primă instanță aceste venituri ei au votat inițiativa.
„Legea specială a pensionării s-a votat în 2007-2008, cu președinte de cameră Bogdan Olteanu, de la PNL. Acum, liberalii spun că nu o vor. Apoi, la Parlamentul European se dorește creșterea indemnizației forfertare cu 3.000 de euro, iar cei care au propus această creștere sunt tot liberali”, spune Doina Silistru.
Tot ea vorbește și despre o posibilă rezolvare a aceste situații, în care parlamentarii își votează veniturile fiind nevoiți să își aprecieze singuri munca: „Eu știu că se lucrează la o lege unică a salarizării în care să se ia niște măsuri pentru ca salarizarea să fie corectă de la cel mai jos nivel, până la cel mai înalt nivel, pentru că acum e o discrepanță enormă, pe care a observat-o și președintele. El are salariu mai mic decât un director de minister, spre exemplu. Eu știu că se lucrează la Ministerul Muncii pe o astfel de inițiativă”.
Poate ca cei care nu au fost deacord si au votat impotriva sa initieze un protest la scara nationala si sa refuze ridicarea salariilor si pensiilor marite.
Parlamentarii de Barlad de ce tac ?
Era un individ mic si chelios care se autointitula „Deputatul tau de Barlad” care defila peste tot unde era loc de imagine dar in 3 ani de mandat n-a tinut nici macar o singura audienta cu cei care l-au votat.
El n-a votat pentru doar fiindca stia ca exista deja majoritate si el va beneficia indirect.
Gata nu mai circotesc si merg la tv sa vad ce parlamentar mai e in atentia DNA si ce perchezitii se mai fac 😉