Social

Șomeri șmecheri

de Roxana NĂSTASĂ

Unii șomeri vasluieni s-au specializat în fraudarea bugetului de șomaj. Pentru a-și rotunji veniturile, aceștia se angajează fără să-i anunțe pe cei de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui și pe lângă indemnizația de șomaj iau și salariu.

Potrivit reprezentaților AJOFM Vaslui sunt șomeri care recurg la tot felul de strategii pentru a încasa venituri lunare substanțiale. Cum indemnizația de șomaj este departe de a acoperi cheltuielile cu întreținerea, alimentele, medicamentele și ce mai au nevoie, ocolirea prevederilor legale este una din soluțiile salvatoare. Astfel, tot mai multe persoane se angajează pe durata cât primesc indemnizația de șomaj pentru a încasa venituri din două surse.

Conform datelor oferite de cei de la AJOFM Vaslui, debitele care trebuie recuperate din indemnizația de șomaj se ridică la suma de 15.250 lei. Banii au fost încasați ilegal din cauză că persoanele care primeau indemnizație nu au anunțat la timp ocuparea unui nou loc de muncă sau pensionarea. Mai exact, pe anumite perioade de timp, șomerii au luat și indemnizatie șomaj, dar și salariu sau pensie. Alte persoane aflate în evidențele AJOFM Vaslui au primit prime la angajare și apoi au renunțat la locul de muncă înainte de 12 luni, din motive imputabile lor (prin demisie). În acest caz, debitele înregistrate la data de 31 marite 2015 erau în valoare de 400 lei. Un alt segment al debitorilor la AJOFM este cel al șomerilor care s-au înscris la diferite cursuri de formare profesională, au primit rechizite și alte materiale, dar nu au mai finalizat cursurile. Astfel, debitele provenite de la cei din urmă se ridică la suma de 763 lei.

Rata șomajului, în ușoară scădere

Din datele statistice oferite de cei de la AJOFM Vaslui, în luna martie numărul șomerilor înregistrați a fost de 17.855 de persoane, în scădere cu 254 de persoane față de luna precedentă și tot în scădere cu 465 de persoane comparativ cu luna martie 2014. Astfel, la finele lunii martie, rata șomajului înregistrat în județ era de 11.46%, înregistrându-se o ușoară scădere.

Cu toate astea, Vasluiul nu reușește să coboare de pe podium atunci când vine vorba de șomeri, clasându-se ca de obiecei, în primele județe din țară în acest top negativ.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button