Home » Local » Peste 100 de elevi din Alexandru Vlahuță, instruiți cu privire la prevenirea delincvenței juvenile și victimizarea minorilor

Peste 100 de elevi din Alexandru Vlahuță, instruiți cu privire la prevenirea delincvenței juvenile și victimizarea minorilor

Zilele trecute, polițiștii Serviciului Rutier, din cadrul Inspectoratului de Poliției Județean (IPJ) Vaslui, cu sprijinul polițiștilor de ordine publică, au derulat activități cu caracter educativ-preventiv, la Școala Gimnazială din comuna Alexandru Vlahuță, județul Vaslui. 

Joi, 13 octombrie 2022, polițiștii rutieri, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, au desfășurat activități informativ-preventive, la Școala Gimnazială Alexandru Vlahuță, pentru informarea și conștientizarea elevilor din ciclul primar și gimnazial cu privire la efectele nocive ale consumului de substanțe psihoactive, precum și necesitatea implicării în prevenirea situațiilor în care aceștia pot deveni victime sau autori ale unor infracțiuni.

Celor peste 100 de elevi prezenți la activități le-au fost transmise recomandări preventive referitoare la mersul cu bicicleta, cu rolele, precum și la comportamentul pe care trebuie să îl aibă în mijloacele de transport sau la locul de joacă și s-au putut familiariza cu indicatoarele rutiere și regulile de circulație pe drumurile publice.

Mesajele preventive au fost îmbinate cu jocuri și au fost prezentate într-o formă care să poată fi înțeleasă de tânărul public.

Adolescenții și tinerii prezenți la activitate au fost informați cu privire la riscurile asociate consumului de substanțe psihoactive, despre consecințele care decurg în urma consumului de substanțe psihoactive, respectiv, alterarea relațiilor cu familia, cu prietenii ori despre efectele dăunătoare asupra sănătății, dar și despre adoptarea unor comportamente distructive.

Totodată, au fost oferite informații utile despre efectele negative pe care drogurile le au asupra organismului, asupra dezvoltării lor, dar și asupra viitorului lor, cu accent pe riscul implicării, în calitate de victimă sau autor, în diferite infracțiuni.

Tinerii au putut afla prevederile legislative ce reglementează substanțele interzise și instituțiile cărora le putem solicita sprijin în vederea acordării serviciilor de consiliere și asistență pentru persoanele consumatoare de droguri.

De asemenea, în cadrul activității au fost transmise mesaje preventive în vederea creșterii gradului de informare cu privire la necesitatea implicării în prevenirea situațiilor în care copiii pot deveni victime sau autori ale unor infracțiuni.

Domeniul de prevenire abordat a fost: prevenirea delincvenței juvenile și prevenirea victimizării minorilor.

Totodată, au fost expuse consecințele pe care le are apelul fals la S.N.U.A.U. 112, au fost purtate discuții despre prevenirea disparițiilor de minori și despre siguranța în mediul online.

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*