Impozitul forfetar revine in actualitate. Ministrul Finantelor se gandeste sa il introduca pentru micile afaceri. Este vorba despre o suma fixa pe care firmele o vor plati statului, indiferent, daca fac sau nu profit.
Cel mai probabil, noua taxa se va adresa in special resturantelor, hotelurilor si barurilor. Ideea introducerii forfetarului i-a venit sefului de la Finante in timp ce anunta alt impozit, cel pe bacsis.
Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor: „Poate un pas urmator la aceasta ordonanta este aplicarea acelui principiu, sau acelui mecanism de impozit forfetar.”
La solicitarea Stirilor ProTV, reprezentantii ministerului au raspuns: “La nivelul Ministerul Finantelor Publice se analizeaza diferite posibilitati de simplificare a modului de asezare a impozitului pe profit sau pe venit datorat de contribuabilii mici care sa conduca la o reducere semnificativa a sarcinilor administrative pentru aceasta categorie si care sa asigure si o reducere a costurilor de administrare pentru administratia fiscala. Una dintre aceste posibilitati ar fi aceea ca, in viitor, micii contribuabili din anumite domenii de activitate sa fie impusi pe baza unui sistem forfetar, respectiv cu sume fixe stabilite pentru fiecare an fiscal. Realizarea acestor analize include si consultari cu reprezentantii segmentelor economice vizate.”
Guvernul tine la sertar inca din 2013 acest proiect pentru introducerea forfetarului. Daca se va merge pe aceasta varianta atunci autoritatile nu se vor apuca de numarat mese. In schimb vor impozita resturantele in functie de suprafata si de zona in care sunt amplasate. Cele mai mari impozite vor fi de exemplu in Centrul Vechi, unde un restaurant va avea de platit 5.000 de euro indiferent daca face sau nu profit.
Asa reies calculele din varianta propusa de guvern in 2013. Deocamdata nu se stie daca ministrul o va prelua pe aceasta sau va veni cu propria varianta. Forfetarul ar putea fi aplicat hotelurilor, restaurantelor, barurilor, dar si atelierelor auto sau spalatoriilor.
Potrivit proiectului din 2013 hotelurile urmau sa fie impozitate dupa cate paturi si cate stele au. La 300 de paturi un hotel de 3 stele in Bucuresti ar fi platiti 20.500 de euro, iar unul de 5 stele 55.000.
Marius Usturoiu, patronul unui hotel: „Stim ca avem o reglementare clara, ne putem face foarte bine calculele si bugetele. Din cate stiu intr-o zi din varful de sezon, toate incasarile toate veniturile pe care le avem ar constitui impozitul forfetar.”
Firmele cu profit mare vor fi avantajate de noua forma de impozitare, deoarece cine va plati forfetarul va fi probabil scutit de la plata impozitului pe profit. In schimb firmele pe pierdere vor avea de dat mai multi bani la stat.
Sursa: incont.ro