Monden

Vine în România un cutremur ca în Nepal? Ce spun specialiștii

Sunt șocante imaginile din Nepal, după cutremurul de 7,8 produs sâmbătă. Este posibil să ne lovească și pe noi o asemenea catastrofă? Nu, spun categoric specialiștii.
Seismul devastator din Nepal a adus din nou în discuție zona Vrancea, unde pământul se mișcă permanent. ”Acum, în Vrancea este o activitate redusă. În luna aprilie, cel mai mare cutremur a avut magnitudinea 3,6. Asta ar putea să însemne că energia s-a consumat la începutul anului și că se rearanjează plăcile. Vrancea nu poate genera un cutremur mai mare de 7,8. Din punct de vedere geologic este maximum posibil, după cum a calculat o comisie de specialiști, după 1977”, ne-a explicat Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP).
Gheorghe Mărmureanu, fostul director INFP, a explicat cum s-a produs cutremurul de 7,8 din Nepal și ce șanse există ca România să fie lovită de un eveniment de o asemenea magnitudine.Acesta a arătat că seismul din Nepal a fost rezultatul ciocnirii a două mari plăci tectonice, cea indiană și cea euroasiatică. Seismologul mai spune că Nepalul e predispus la cutremure catastrofale și este chiar curios că au trecut 80 de ani de la ultimul cutremur de proporții. În România, specificul zonei Vrancea este diferit. Aici se produc cutremure la mare adâncime, iar cel din Nepal a fost de suprafață. Solul de acolo este format preponderent din granit și bazalt, iar asta a contribuit la urmările catastrofale. “Noi suntem norocoși. Avem o sedimentare foarte bună, puternică, argilă, care înghite energia, pentru că viteza undei seismice printr-o rocă de granit este de aproape 2.000 de ori mai mare ca la nisip. Deci este logic că nu se amortizează energia asta”, a mai precizat Gheorghe Mărmureanu, potrivit bzi.ro.

„Rugăciunile ne-au ocrotit”

„Am avut parte în acea zi de Puja (ritual de rugăciune), un lama (preot hindus) ne-a binecuvântat, ne-a ocrotit să nu se întâmple ceva rău cu noi”. Într-adevăr, ploieșteanul Marius Iliescu (51 de ani), un pasionat de mic al muntelui, a scăpat ca prin urechile acului din infernul nepalez. Cu 30 de minute înainte de seismul devastator, Iliescu părăsea expediția Everest 2015 și se îmbarca în avionul care-l aducea acasă. “Am aflat la aterizarea în Istanbul, că la 30 de minute după ce am decolat a avut loc nenorocirea. Am avut noroc”, spune acum ploieșteanul.

După zeci de ani de așteptare, Marius Iliescu a reușit să plece în călătoria mult așteptată, alături de alipinistul Zsolt Torok. “Am plănuit acest drum împreună, care pentru amândoi reprezenta un vis din copilărie. Fiecare cu posibilitățile lui. El are antrenament și își dorește foarte mult să ajungă pe vârf, eu mi-am dorit să ajung măcar până în tabăra de bază”, își începe povestea Marius Iliescu. În total, a fost plecat zece zile. Dintre acestea, patru zile le-a petrecut în tabăra de bază. A plecat spre casă cu doar câteva zeci de minute înainte de producerea cutremurului. I-a lăsat în expediție pe alpiniștii Alex Găvan, Teofil Vlad, Justin Ionescu și Zsolt Torok. Acum, gândul lui e către colegi. Ține legătura cu alpiniștii rămași acolo. Mai puțin pe telefon, mai mult pe calculator, zi și noapte. “Mi-au spus că au început să vină elicopterele să evacueze alpiniștii care sunt blocați în Tabăra 1 și să-i aducă în tabăra de bază. Din Tabăra 1 au plecat doi șerpași care să se ducă să vadă care e situația cu ghețarul, cât de mult a fost afectat. Se pare că în crevasele din ghețar sunt oameni care au picat, sunt izolați acolo”.

 Bilanțul tragediei

Peste 3.700 de persoane și-au pierdut viața în dezastrul care a lovit sâmbătă Nepalul și 6.500 au fost rănite. Seismul de 7,8 grade a șters de pe fața pământului sate întregi. Autoritățile se așteaptă ca numărul victimelor să depășească 10.000, având în vedere că provincia Gorkha e complet izolată de lume și comunități întregi de peste 1.000 de suflete nu pot primi îngrijiri medicale. Aceasta e cea mai mare catastrofă care a lovit Nepalul din 1934 și până în prezent.

Replici periculoase

Peste 20 de replici au avut loc în ultimele 48 de ore de la tragedie. Peste 70% din clădirile din Kathmandu au fost puse la pământ de zgâlțâirile repetate ale pământului. 100.000 de soldați sunt mobilizați. Sute de mii de oameni dorm în corturi de teama unui nou seism. 18 oameni au murit prinși de avalanșă și autoritățile se așteaptă ca numărul acestora să atingă 200. Ieri, abia primele elicoptere au ajuns cu provizii în taberele de alpiniști.

Ajutoare internaționale

14 echipe medicale din toată lumea au ajuns ieri în Nepal. Conform ONU, 15 țări și-au trimis cele mai bune echipe și echipamente de căutare printre ruine. Peste un milion de copii nepalezi au fost luați în grija organizațiilor internaționale care se tem acum de producerea unor epidemii, având în vedere că la nivel național se instituie foametea și criza apei. Japonia, Noua Zeelandă și SUA au fost primele care au trimis ajutoare ieri, imediat după deschiderea aeroportului din Kathmandu.

Dezastru internațional

Nu mai puțin de 10 țări au raportat ieri bilanțul persoanelor dispărute și al celor ucise de cutremur: Australia: 549 de turiști se află în Nepal, 200 sunt în siguranță; Bangladesh: 50 de persoane date dispărute; Franța: 674 de persoane date dispărute; India: 5 persoane decedate în Nepal; Marea Britanie: peste 200 de englezi sunt izolați în Nepal; SUA: 3 persoane și-au pierdut viața.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button