altex
Administratie

Cantina săracilor din Bârlad își dă aere de restaurant de fițe

de Simona MIHĂILĂ

Aleșii locali au hotărât ca închirierea cantinei pentru diverse evenimente să se facă la prețuri asemănătoare celor practicate de restaurantele private din zonă

După ce, în timpul ultimilor ani, Cantina de ajutor social din Bârlad și-a diversificat serviciile, acum își diversifică și tarifele. Bârlădenii care vor să închirieze localul și vesela cantinei pentru diverse evenimente vor trebui să scoată din buzunar sume de bani sensibil egale cu cele practicate de restaurantele private din zonă, așa încât cantina numai „de ajutor social” n-ar mai putea fi considerată.

Recent, consilierii bârlădeni au bătut în cuie taxele pe care Cantina săracilor le va practica pentru a se pune la dispoziția celor care vor să organizeze aici nunți, botezuri, pomeniri, banchete, recepții. Unele dintre prețuri sunt destul de pipărate și probabil că până și patronii de restaurante – obligați să plătească impozite, să investească permanent pentru confortul clienților, să se alinieze continuu ultimelor tendințe – ar ridica din sprânceană.

De exemplu, închirierea sălii cantinei celor care vor să organizeze aici o petrecere, oricare ar fi ea, costă aproape 2.500 de lei. Dacă omul nu vrea ca, pe lângă mâncare (pe care și-o aduce singur), să care în portbagajul mașinii și vesela, poate apela tot la „bunăvoința” Direcției Piețelor din cadrul Primăriei Bârlad, cea care are în administrare cantina.

test

cantina_ajutor_socialCăci și vesela este de închiriat. Costă 250 de lei dacă la petrecere vin mai puțin de 50 de persoane. Prețul se dublează dacă evenimentul este onorat de un număr cuprins între 50 și 100 de persoane și ajunge până la aproape 900 de lei, dacă sunt peste 100 de invitați.

Altfel spus, dacă vreom să facem nunta la cantină trebuie să scoatem din buzunar aproape 3.500 de lei (35 de milioane de lei vechi) numai pentru sală și veselă. Mâncarea și băutura sunt altă „distracție”. La fel, personalul de servire.

La pomană e mai ieftin, cică. Cei care se gândesc să organizeze la cantină pomenirea răposaților vor plăti aproape 500 de lei. La acești bani, întocmai ca la petreceri, se adaugă (la cerere) prețul de închiriere a veselei, în condițiile mai sus menționate. De luat în considerare că, dacă o nuntă ține o noapte întreagă, pomana se termină în maximum două ore.

Nici elevii nu sunt scutiți de economia de piață. În cazul în care le trece prin cap să benchetuiască la Cantina de ajutor social vor pune mână de la mână ca să strângă 750 de lei, atât cât consideră autoritățile locale că se cuvine pentru a le pune la dispoziție sala cantinei. Dacă vor să și mănânce fără a-și aduce mâncarea la sufertaș, vor plăti aceleași taxe pentru veselă, prezentate mai sus. O clasă de liceu, de exemplu, nu ar putea scăpa cu taxa cea mai mică pentru veselă. Chiar dacă numără în medie 30 de elevi, aceștia vor veni însoțiți, conform tradiției, de profesori, dar și de parteneri, așa încât, la final, numai la cantină ar trebui să lase în jur de 1.200 de lei. Mâncarea, DJ-ul, ospătarii și alte fițe necesită buget separat.

Related Articles

Back to top button