Curtea Constituțională a dat, ieri, o decizie istorică pentru finanțele publice ale României. În urma acestei decizii, o mare parte din evaziunea fiscală nu mai poate fi pedepsită în niciun fel de către autorități.
Singura neplăcere pe care o vor mai suporta cei care nu-și plătesc cu rea intenție impozitele și contribuțiile cu reținere la sursă va fi că vor acumula penalități și majorări de întârziere. În schimb, neplata cu intenție în cel mult 30 de zile de la scadență a impozitelor și contribuțiilor cu reținere la sursă nu mai este considerată infracțiune și nu se mai pedepsește cu închsoare sau cu amendă, așa cum prevede Legea nr.241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.
Ieri, cu majoritate de voturi, Curtea Constituțională „a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.6 din Legea nr.241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale sunt neconstituționale”, se arată într-un comunicat al Curții Constituționale.
Conform documentului ,„Curtea a constatat că legea nu definește noțiunea de „impozite sau contribuții cu reținere la sursă”, astfel că norma care incriminează infracțiunea de evaziune fiscală prevăzută de art.6 din Legea nr.241/2005 nu întrunește condițiile de claritate, previzibilitate și accesibilitate, încălcând prevederile constituționale cuprinse în art.1 alin.(5) care consacră principiul legalității”.
Concret, articolul 6 din legea pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale prevede următoarele: „Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă reținerea și nevărsarea, cu intenție, în cel mult 30 de zile de la scadență, a sumelor reprezentând impozite sau contribuții cu reținere la sursă”.
În categoria impozitelor cu reținere la sursă intră plățile anticipate în contul impozitelor pe: venituri din drepturi de proprietate intelectuală; venituri din activități desfășurate în baza contractelor/convențiilor civile, precum și a contractelor de agent; venituri din activitatea de expertiză contabilă și tehnică, judiciară și extrajudiciară; venitul obținut de o persoană fizică dintr-o asociere cu o persoană juridică, care nu generează o persoană juridică. Impozitul cu reținere la sursă se aplică și veniturilor brute obținute din România de nerezidenți. Tot prin reținere la sursă se impozitează și veniturile din premii și jocuri de noroc.
Contribuțiile cu reținere la sursă reprezintă contribuțiile sociale obligatorii: la bugetul de pensii, de sănătate, de șomaj, pentru concedii și indemnizații.
Sursa: money.ro