„Lupta împotriva abuzurilor ANAF se formalizează”. Așa își anunță un fost șef al Fiscului inițiativa de luptă împotriva legislației fiscale și împotriva acțiunilor Antifraudei Fiscale.
Fostul președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Sebastian Bodu, a anunțat, ieri, fondarea inițiativei Avocatul Antreprenorilor, care are ca scop principal să apere „antreprenorii în fața abuzurilor legislative și administrative”, așa cum scrie pe site-ul dedicat avocatulantreprenorilor.ro.
Inițiativa lui Bodu este importantă, deoarece, după ce a condus autoritatea fiscală între anii 2005 și 2007, deține informații din interior, proceduri și strategii și, mai mult decât atât, este și avocat, cunoscând legislația.
„Avocatul Antreprenorilor se constituie ca o organizație care apără drepturile antreprenorilor abuzați de actiunile Direcției Antifraudă Fiscală din ANAF, acțiuni bazate pe o legislație aberantă și neconstitutională, desprinsă parcă dintr-o altă epocă. Deja persoane cu notorietate și/sau experiență antreprenorială și-au exprimat intenția de a adera la organizație, iar lista este deschisă”, a anunțat Sebastian Bodu pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acestuia, prima acțiune a organizației va fi „împotriva legislației neconstituționale privind casele de marcat electronice”.
Obiectivele Avocatul Antreprenorilor sunt următoarele: „corectarea legilor proaste care pun în pericol antreprenoriatul în România”, „simplificarea cadrului administrativ care acum e sursă de corupție și pierdere de timp”, „schimbarea modelului de funcționare al ANAF și a cadrului legislativ care reglementează funcționarea ANAF și scoaterea din atribuțiile lui a verificării disciplinei financiare interne a întreprinderilor”, „responsabilizarea instituțiilor de control și cadru legislativ care să instituie răspunderea directă a funcționarilor din instituțiile de control”, precum și „schimbarea culturii instituțiilor de control și trecerea lor de la o cultură represivă la una preventivă”.
Organizația dorește să facă aceste lucruri prin patru mecanisme de acțiune: acțiune juridică, presiune și lobby politic, negociere instituțională în numele membrilor asociației, precum și asistență juridică pentru membrii asociației supuși abuzurilor statului.
Sursa: money.ro