NationalNews

Președinția prezintă opinia Consiliului Concurenței pe Codul Silvic: Concurența a propus eliminarea pragului de 30%

Președinția a postat pe site opinia primită, în luna martie, din partea Consiliului Concurenței referitor la proiectul Codului Silvic, în care instituția apreciază că limitarea achiziției/procesării de masă lemnoasă la 30% este o barieră pe piața comercializării și propune eliminarea acestui plafon.

Consiliul își argumentează opinia prin faptul că poate fi afectată concurența, arătând că nu este motivată de apărarea unui interes public major pentru a fi introdusă o derogare de la legea în domeniu, iar plafonul poate limita posibilitatea operatorilor economici/grupurilor de operatori economici de a achiziționa sau procesa masă lemnoasă, ceea ce poate afecta concurența care trebuie să se exercite cu ocazia licitațiilor.

Totodată, mai arată Consiliul, limitarea la 30% din volumul aferent unui sortiment industrial din fiecare specie a cantității de masă lemnoasă care poate fi achiziționată din fondul public ar putea reprezenta un avantaj pentru unii operatori, în condițiile în care se poate demonstra că statul renunță la niște venituri pe care le-ar fi obținut în absența acestui prag. Un alt argument este că menținerea unei limitări ar putea reprezenta o încălcare a Tratatului de Funcționare a Uniunii Europene în ceea ce privește libera circulație a mărfurilor, ce poate avea ca posibilă consecință declanșarea procedurii de infringement împotriva României.

Consiliul mai apreciază că pentru încredințarea unor servicii remunerate în cadrul ocoalelor silvice trebuie organizată o procedură de selecție deschisă, transparentă și necondiționată, cu licitații obligatorii.

În același document, Consiliul Concurenței informează că a solicitat Departamentului pentru Ape, Păduri și Piscicultură să fie consultată cu privire la legislația secundară care urmează să fie elaborată în aplicarea Codului Silvic, pentru evitarea apariției ulterioară a unor probleme de natură să contravină legislației concurenței și ajutorului de stat.

Președinția a prezentat opinia Consiliului Concurenței după ce, vineri, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat că asupra președintelui Klaus Iohannis „planează o suspiciune” că nu ar fi de partea românilor pentru că nu a fost de acord cu Codul Silvic votat de Parlament și a cerut reexaminarea legii.

Tot vineri, purtătorul de cuvânt al PSD a afirmat că vrea să creadă că respingerea Codului Silvic nu a fost rezultatul lobby-ului unei firme din industria lemnului.

Marți, Consiliul Concurenței a anunțat că a cerut opinia Comisiei Europene privind introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masă lemnoasă din fiecare specie care poate fi achiziționat de o companie.

Proiectul de modificare a Codului silvic, inițiat în vara anului de 125 de parlamentari PSD și trimis înapoi la Parlament pentru reexaminare de Iohannis, a intrat marți în dezbatere la comisiile Camerei Deputaților, forul decizional, după ce Senatul l-a readoptat în aceeași formă.

Deputații din comisiile juridică, de agricultură și mediu au respins însă cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului silvic.La sfârșitul săptămânii trecute, în mai multe localități au fost organizate proteste pe tema defrișărilor, iar președintele Klaus Iohannis a decis ca subiectul să fie discutat în următoarea ședință a CSAT.

Sursa: mediafax.ro

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button