Sub ochii care se fac că nu văd ai funcționarilor plătiți de noi – Hoții fac legea în piața bârlădeană
de Mihaela NICULESCU
Incredibil! Sub ochii administrației piețelor din Bârlad, comercianții din piața de gros vând fără nici un fel de regulă. Nu au documente de proveniență a mărfii, folosesc cântare neverificate metrologic, cu care înșeală clienții, zilnic, cu zeci de kilograme. Administrația pietelor știe ce se întâmplă, dar spune că nu are cum să intervină.
La sfârșitul săptămânii trecute, comisarii de la Protecția Consumatorilor au efectuat un control în piața „Sf. Ilie” din Barlad. După ce au constatat unele nereguli legate de neafișarea prețurilor sau a talonului de identificare a societății, comisarii au avut parte de scene incredibile. La apariția lor, cei mai mulți comercianți din piața de gros au dat bir cu fugiții, iar câțiva dintre cei rămași s-au dovedit a fi recalcitranți. Au refuzat inițial să prezinte documentele cerute de comisari, invocând că ei sunt corecți iar cei care sunt în neregulă și fură nu sunt pedepsiți. În cele din urmă, nu au avut incotro și s-au supus controlului.
De ce oare au fugit comercianții abandonându-și marfa?
Deși legea prevede ca anual cântarele să fie verificate de către un metrolog autorizat, comercianții nu dau niciun semn ca le pasă de lege, bazati fiind ca „se descurca” ei. În piața Sf. Ilie sunt 80 de cântare, toate închiriate comercianților din piața en detail, rolul de a le verifica revenind Administrației piețelor. În piața de gros, cântarele sunt ale comercianților, aceștia fiind cei care trebuie să se preocupe de verificarea lor. Controlul celor de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Vaslui a scos la iveală faptul că niciunul dintre comercianții din piața de gros nu avea certificatul de verificare metrologică în termen.
„Acum o lună mi-a verificat cântarul domnul Drăghici, dar nu a mai venit să-mi aducă certificatul, fiind foarte ocupat. El se ocupă de aceste verificări în tot județul. Cred că zilele acestea ar trebui să sosească”, a declarat un comerciant al cărui certificat de verificare metrologică expirase în februarie.
Alt comerciant a mărturisit că și-a cumpărat cântar de câteva luni și, dupa propria sa logica (necombatuta pana acum de vreun organ al legii) nu se impune o verificare.
„Am dat 1.300 de lei pe cântarul acesta electronic, merge foarte bine și abia peste câteva luni va trebui să solicit metrologul pentru verificare”.
Chiar dacă au certificat de verificare în termen, cei mai mulți vânzători din piața en detail fac tot felul de matrapazlâcuri cu cântarele, fie clasice sau electronice, înșelând la cântar, în medie, cu 200 de grame la kilogram. Unii spun că numai așa își pot scoate salariile, întrucât angajatorii le dau extrem de puțin.
Harababură suspecta în registrele Administratiei piețelor
Comisarii de la CJPC nu au putut verifica dacă aparatele de măsurat folosite în piața de gros sunt cele declarate la Administrația piețelor, de aceea au dorit să meargă direct la administrație pentru a afla acest lucru. Dar – surpriza! – acolo nu există o evidență clară a acestora.
„A fost important de aflat dacă acele cântare din piața de gros sunt înregistrate la Administrația piețelor (a cărei director este director Daniela Tilici – n.r.) și nu sunt folosite alte cântare. Nu am reușit să ne înțelegem cu administratorul pieței, întrucât evidența lor este neclară, sunt trecute niște serii și numere de înregistrare, dar pentru a ne veni ușor pe viitor, am sugerat administratorului să numeroteze cântarele. Vrem, atunci când vom reveni, să știm că la masa 1 este cântarul X, cântar închiriat din piață sau proprietate a comerciantului. Este o harababură în registru pe care eu însumi nu am înțeles-o, deși cei de acolo s-au străduit să-mi spună că lucrurile sunt în ordine”, a declarat Constantin Vasilache, comisar șef adjunct la CJPC Vaslui.
Reprezentanții pieței recunosc faptul că cei care vând bagă mâna până la cot în buzunarul clienților, dar spun să nu au nicio putere pentru a interveni.
„Sunt dosare penale făcute de ani de zile unor comercianți din hala de lactate, tocmai pentru această infracțiune. Au trecut atâția ani și nu s-a luat nicio măsură împotriva lor, până acum”, ne-a declarat Dana Tilici, șefa Administrației Piețelor.
„Nu m-am așteptat sa găsesc atâtea nereguli la Bârlad!”
„Plecarea bruscă a comercianților nu cred că se datorează în special lipsei certificatelor de verificare metrologică. Mai degrabă, cred că motivul principal îl reprezintă lipsa caselor de marcat și a actelor de proveniență a mărfii. Vă mărturisesc că nu m-am așteptat să găsesc atâtea nereguli în privința documentelor de proveniență”, ne-a mai declarat Vasilache.
Acesta e de părere că Administrația piețelor trebuie să se implice mai mult, și să verifice zilnic dacă se folosesc cântarele trecute în evidența pieței, să verifice zilnic dacă există acte de proveniență a mărfii, și apoi dacă sunt afișate prețurile și taloanele de identificare a comerciantului (persoană fizică sau societate).
Pentru că nu i-au putut identifica, comisarii CJPC au apelat la ajutorul reprezentanților pieței. Au mers împreună în piața de gros și astfel au putut să afle care sunt societățile ai căror reprezentanți s-au sustras controlului, amenzile aplicate ajungând și la 10.000 de lei.
dupa ce sa ca vb urat cu clientul mai si fura …politia cf? damblagiti aia de politisti ce fac???????????
ar trebui sa inceapa o campanie pe plan local ,a acestor hotii….
Broscoiul ala negru,urat,mare si libidinos,unul din sefii pietei,e samsar de masini,iaca banii cum se invart.
dintotdeauna marea cocoloseala a hotilor au fost cei cei care sint in administratia pietelor o cloaca de hoti,parveniti si nesatui de bani si produse …niste corupti care au lasat tot in voia mafiei….dar de cite ori s-a spus cite ceva nimeni nu a auzit si au continuat indiferent de masurile luate… daca s-au luat….Daniela Tilici ? VARZA TOTALA ,NEPUTINTA SCRIE PE EA…daca nu si CORUPTIE alaturi de CIOCHINAsi altii…