Ce părere au politicienii despre… – Se impune sau nu demisia lui Ponta?
de Alex SAVA
Camera Deputaților a respins, marți, solicitarea DNA de avizare a urmăririi penale a premierului Victor Ponta pentru conflict de interese, cu 231 voturi pentru și 120 împotrivă. În afară de faptul că se evidențiază din nou încălcarea prevederii constituționale de egalitate în fața legii, România este în pragul unei crize politice care ar putea avea mari repercursiuni economice. Primul ministrul a declarat că decizia Camerei i se pare absolut firească și că refuză să-și dea demisia tocmai pentru a contracara efectele economice ale instabilității politice. Pe de altă parte, liderii opoziției consideră că tocmai lipsa acestui act de onoare va avea consecințe nefaste asupra României, scenariu întârit și de reacția reprezentanților unor țări străine. Așadar, se impune sau nu decizia premierului? Iată ce părere au politicienii vasluieni.
Decizia majorității din Camera Deputaților de a respinde avizul urmăririi penale al premierului a stârnit aprige dispute pe scena politică națională. În vreme ce opoziția și președintele Iohannis îi cei insistent demisia lui Ponta, acesta din urmă a anunțat că intenționează să rămână în funcție, făcând un sacrificiu pentru poporul român.
„Din punct de vedere strict personal, pentru familia mea, sigur că am discutat cu copiii, cu cei care… cu soția, cu cei care-mi sunt…, cel mai simplu lucru e să spun: «Domne’, luați demisia, lăsați-mă-n pace – sunt convins că nici nu mai mă cercetează nimeni ce am făcut în 2007 că nu-i mai interesează – descurcați-vă!», dar asta înseamnă două lucruri. Unu: eu am tratat această funcție și o tratez în continuare cu foarte multă responsabilitate. Tot ceea ce decid eu influențează viața fiecăruia din cei care se uită acum la noi. Dacă reducem TVA sau nu-l reducem, da, fiecare om care se uită la noi, plătește mai mult sau mai puțin. Dacă tai pensia cum au tăiat-o cei dinainte sau o măresc, fiecare din cei șase milioane de pensionari are o viață mai bună sau mai rea. Dacă reușesc să aduc sau să pierdem două miliarde de euro fonduri europene, fiecare om va beneficia de acei bani. Ăsta-i primul lucru. Este o chestiunea totuși de responsabilitate și nu poți să fie într-o asemenea funcție dacă ai o răspundere față de tine și nu față de toți ceilalți”, a spus Ponta.
Așadar, el nu renunță la funcția pe care o deține pentru a evita efectele economice ale unei instabilități politice.
„Șeful mafiei din PSD este Victor Ponta!”
Politicienii vasluieni de opoziție sunt convinși că Ponta trebuie să demisioneze și sunt de-a dreptul amuzați de „sacrificiul” premierului. Mai mult, liberalul Dan Marian este convins că Ponta este capul mafiei PSD.
„Ce am spus eu săptămâna trecută? Ați văzut că Șova înseamnă Ponta? Nu ieșim din ceea ce e normal până la urmă. Trebuie să demisioneze, pentru că afectează credibilitatea externă a României, atât în plan politic, cât și economic sau financiar. România va avea un prim-ministru care nu va mai putea ateriza cu avionul în nicio capitală europeană. Vor ateriza avioane la București, dar nu va mai fi niciun demnitar european în ele. El este șeful mafiei PSD. Nu poate mafia să reziste dacă șeful dispare. Șeful mafiei din PSD este Victor Ponta.
Parlamentarii care au votat în favoarea lui Ponta din județul Vaslui sunt niște execurtanți subordonați Mafiei pesediste. Cu fiecare zi ce trece, imaginea României va fi din ce în ce mai afectată. Noi suntem pregătiți să preluăm guvernarea. Program există, premier există, nu există majoritate. Dar noi suntem pregătiți. Dar problema nu se pune cine este premier, ci cum facem să nu mai fie Ponta premier. Dacă Ponta demisionează, președintele este obligat să cheme partidele la consultări și este obligat să nominalizeze un prim ministru de la partidul majoritar. Problema lui Ponta este că nu mai este el. Demisionează el, dar guvernul rămâne în funcție. Ponta minte și manipulează. Nu ai nicio criză când tu, ca premier, îți dai demisia. Nu negociază nimeni cu România când ai un prim ministru acuzat de corupție. Previziunea mea este că în maxim trei luni de zile Ponta oricum pleacă. Prin demisie, prin moțiune, oricum pleacă. Dar, din păcate, imagina țării oricum estre afectată”, a spus senatorul liberal Dan Marian.
Deputatul liberal Florin Ciudariu vorbește despre aceleași consecințe economice și despre necesitatea unei demisii. De asemenea, Ciurariu este convins că Ponta a copiat modelul Iliescu prin încercarea de suprimare a mișcărilor de protest anunțate de liberali.
„PNL a cerut imediat demisia, a cerut-o și președintele. Se impune și în primul rând este vorba de nerespectarea unui cuvânt, pe care și l-a dat imediat după alegeri. Toate mișcările din ultimile luni arată o nepăsare a lui Ponta care aruncă România pe harta lumii a treia din punct de vedere al democrației. Oricum, mai devereme sau mai târziu ori își va da demisia, ori va fi demis. PSD stă în jurul lui pentru că nu au alternativă mai bună la conducere. Asistăm la sinuciderea politică a lui Victor Ponta, iar PSD va avea foarte mult de pierdut din punct de vedere electoral. E neplăcut că din rangul de prim-ministru arăți oamenilor că există o diferență în fața legii. Consecințele economice sunt mult mai grave prin rămânerea lui Ponta ca prim-ministru. Dar democrația, justiția nu trebuie pusă în balanță cu mișcările economice. Victor Ponta îi copie modelul tătucului Iliescu. Păi cum să spună că vor avea dosare penale care vor protesta? Dar ce facem noi? Să îl aplaudăm? Acestea sunt acte de disperare ale lui Ponta”, e de părere Ciurariu.
Jocuri de putere?
Liderii social-democrați vasluieni sunt convinși că între dosarul lui Ponta de conflict de interese și inițiativa opoziției de a prelua guvernarea este o strânsă legătură de cauzalitate.
„Ideea este că ceva trebuie: Trebuie să încetăm cu asemenea prostii! De asemena, trebuie ca președinteșe statului să fie mai circumspect și să realizeze că nu mai este șeful PNL. Trebuie ca cetățenii să-și aducă aminte că domnul Iohannis nu este chiar așa cum pare la prima vedere, un om de treabă. Dacă ne uităm mai atent, vom vedea că dimpotrivă, este acela care încă din primele clipe ale alegerii sale prin ceea ce a spus viza atitudini neconstituționale. Trebuie, de asemenea, să ne amitim, cine este în partidul domnului Iohannis, PNL, cel care vrea să preia puterea executivă, adică să fie prim-ministru: domnul care a fost ministrul Justiției în Guvernul Boc, prietenul donnului Boc, cel care a avizat toate legile care au adus infinite suferințe celor mai mulți cetățeni români. Toate aceste lucruri trebuie, dar Guvernul care a înlăturat aceste nedreptăți, nu trebuie să cadă!”, e de părere Dumitru Buzatu, președintele PSD Vaslui.
Colega sa de partid, senatoarea Doina Silistru, este convinsă că Ponta nu trebuie să demisioneze.
„Eu cred că în situația actuală nu ar trebui să demisioneze, că situația ar duce la o nesiguranță economică și politică. Să schimbi acum drumul pe care s-a mers în ultimii ani, nu ar duce la ceva bun. Eu cred că toți politicienii trebuie să fie tratați în mod egal. Au fost și cazuri în care s-au judecat cazuri, iar politicinii au rămas pe funcții. (…) Ceea ce s-a trimis la Camera Deputaților, este foarte subțire dosarul. E vorba despre ce s-a întâmplat în 2007, când Ponta nici nu spera să ajungă premier. Nu cred că e corect să-și dea demisia și după ce este murdărit să se constate că nu este așa cum s-a spus. Dacă au ceva mai consistent și se va dovedi că are o culpă gravă, cred că ar fi cazul să-și des demisia”, a spus Doina Silistru.
Ca și Dumitru Buzatu, ea este convinsă că la mijloc stă intenția liberalilor de a intra la guvernare: „Eu sunt mai mult decât convinsă că PNL nu va scăpa această ocazie să nu numească alt prim-ministru, de la PNL, inclusiv cu racolarea de parlamentari. Dacă el își va da demisia, vor face în așa fel încât să numească un prim-ministru de la PNL. Una este să fii suspectat și alta este să dovedești așa ceva. Atâta timp cât și primul ministru și cei din jurul lui vor dialoga și vor spune lucrurile așa cum sunt, oamenii vor înțelege. Știu că se exagerează la Parlamentul European, pentru că PNL a luat strategia PDL. Cred că atitudinea asta nu este corectă. Eu îți mai spun și că șefa FNI are un proces pe rol. Este acuzată de evaziune fiscală. Nu i-a cerut nimeni demisia și este la o poziție destul de înaltă. Atâta timp cât nu se vine cu un dosar beton și se vine numai cu suspiciuni… Eu cred că întâi ar trebui să dovedești că ești vinovat”.
Referitor la modalitatea de vot a membrilor celor două camere legislative, Doina Silistru admite că actul justiției se face, totuși, în Parlament și că oricine poate greși, dar unii pot fi iertați.
„Nu este pus niciun semn de egalitate între fraudele lui Vâlcov sau Udrea cu traficul de influență al lui Ponta. Mai cred că este imposibil ca atâta timp cât ești pe o funcție atât de înaltă să nu faci greșeli. Eu cred că la momentul ăsta, nu e cazul să-și dea demisia”, a mai spus Doina Silistru.
„USL trăiește în continuare”
Aceasta este opinia consilierului local vasluian Alexandru Volocaru. El consideră că din discursul președintelui Iohannis, referitor la demisia premierului, a reieșit faptul că, în cazul unui gest de onoare, din partea lui Ponta, s-ar fi găsit o modalitate de „rezolvare ”a acestui dosar.
„ Ați văzut că domnul Iohannis l-a tras un pic de urechi pe domnul Ponta. Dacă o să urmăriți cu atenție discursul, ar trebui să ni se facă frică: Iohannis a spus că, dacă Ponta și-ar fi dat demisia, s-ar fi găsit o variantă de rezolvare rapidă a acelui dosar. O rezolvau ei între ei… USL trăiește în continuare. Singura noastră salvare vor fi alegerile din 2016”, spune Alexandru Volocaru.
Altminteri, el e de părere că Ponta ar trebui să demisioneze: „Ar trebui să demisioneze. La nivelul societății se face o confuzie. Toată lumea blamează acești parlamentari că s-au apărat, neînțelegând că dreptul unui parlamentar nu poate fi îngrădit de nicio lege. Ei au dreptul să voteze cum vor. Dar și noi vom avea dreprul să votăm cum vom vrea. Din păcate, la nivelul clasei politice nu există prea mulți oameni care să-i ceară cont domnului Ponta, pentru că toți sunt în aceeași situație. Anumite țări au început să ia măsuri. Vorbesc din ceea ce am citit în presă. Anumite ambasade au anunțat că se ridică viza, cel puțin temporar. E un semnal grav. Noi nu am înțeles încă ce înseamnă democrația și acum ni se atrage atenția. Vă aduc aminte problema gazelor de șisit, când la nivelul județului Vaslui au fost câteva mișcări importante. Dar la alegerile prezidențiale, PSD a obținut un număr de voturi destul de mare. Nu trebuie să ne speriem, suntem la început. Vom înțelege în timp că lucrurile nu mai merg cu mica înțelegere, cu hoția… Oamenii trebuie să înțeleagă puterea votului. Avem o forță extraordinară pe care nu am învățat să o utilizăm”.
„Credibilitatea Parlamentului este nulă!”
Aceasta este opinia co-președintelui PNL Bârlad, Corneliu Pleșu. El consideră că votul de marți a scăzut și mai mult încrederea populației în Parlament și că singura rezolvare a acestei situații este recunoașterea legii.
„ Inclusiv Ponta a anunțat nu demult că își va da demisia dacă va fi cercetat. Lucrul aacesta se impune pentru credibiliattea clasei politice. Legea spune că în momentul în care a început cercetarea penală, trebuie să îți depui demisia. Dar lucrul acesta nu s-a întâmplat, ceea ce creează o imagine proastă României în Europa, în special. Credibilitatea Parlamentului este nulă. Vorbim de forul care ar trebui să conducă această țară. Din opoziție, noi vom face tot ce este posibil ca legea să fie respectată, iar cei care au probleme cu ea să și se rezolve în afara politicului”, a spus Pleșu.
Daniel Buzamăt, consilier local bârlădean, consideră că demisia lui Ponta ar fi un act de minimă decență. Totodată, și el ia în calcul o eventuală încercare a opoziției de prelua puterea.
„Sunt revoltat, avem o Românie în care cetățenii de rând sunt supuși altor legi, iar cei care sunt aleși se ghidează după alte legi. E strigător la cer să vezi că un prim-ministru care nu are decența să își dea demisia… Pe de altă parte, eu personal nu cred în coidencidențe și aș regreta foarte mult dacă s-ar demonstra într-o zi că totul a fost o făcătură pentru a dărâma guvernul Ponta”, a spus Buzamăt.
Fără imunitate
Așa crede liderul PMP Vaslui, Daniel Onofrei, că ar trebui să stea lucrurile. Dacă parlamentarii nu ar mai beneficia de imunitate – decât în cazul declarațiilor politice – teama de justiție ar fi mai mare, iar situațiile de genul celei în discuție vor dispărea.
„Fără discuții trebuie să demisioneze. Înainte de toate, uităm că trebuie să fim egali în fața legii. Nimeni nu ar trebui să aibă niciun fel de imunitate. Cei care au încercat să rezolve această problemă, au reușit, însă în fața găștilor, nu poți să treci mai departe. Eu cred că mai întâi ar trebui să demontreze că avem demnitate și sunt convins că, dând un semnal de seriozitate comunității din care facem parte, celelalte reglaje sunt simple de făcut. Elementul cel mai important care trebuie să preocupe România este să asigure ceilalți parteneri de seriozitatea noastră, că aici există o lege care se aplică tuturor. În momentul în care demonstrăm că nu ne interesează legea și că legea suntem noi, toată lumea înțelege că nu poate avea încredere în noi. Atât timp cât factorii coerticitivi nu sunt drastici, nimeni nu va înțelege vreodată că trebuie să se supună legilor. Disciplina pe care o întâlnim în alte țări nu vine din conștiința cetățenilor, ci din faptul că legea se aplică. Cred că vor interveni factori externi, care să impună anumite decizii. Din păcate, cei din interior nu sunt în stare. Opoziția nu e în stare să forțeze reglarea unor lucruri, iar puterea face absolut ce vrea”, consideră Onofrei.
Ce să mai credem?
Dacă săptămâna trecută Tudor Ciuhodaru avea o opinie clară în ceea ce privește votul în cazul lui Dan Șova (tras la indigo cu cel din cazul Ponta), de această dată deputatul UNPR a fost mai puțin virulent în ceea ce privește inegalitatea în fața legii.
„Demisia de onoare în România nu prea funcționează. Pot să număr pe degetele unei mâini oamenii care și-au dat demisia. Este și răspunderea noastră, că nu am știut să îi sancționăm prin vot, Atât timp cât sunt aleși oameni din pușcărie, cât își mențin funcțiile în Parlament fiind condamnați definitv… Fiecare decide cum este. Din punct de vedere al moralității, fiecare decide. Pe de altă parte vă reamintesc faptul că nu acordăm nimănui un cec în alb și că politica în România o face Parlamentul. Nu consider că România este o zonă în care oricine să spună ce vrea. Sunt multe lucruri care trebuie spuse și făcute”, a spus Ciuhodaru.