Un cutremur financiar care se va resimți și în România
România se pregătește pentru un cutremur financiar provocat de ieșirea Greciei din zona euro. Leul se va deprecia serios în fața principalelor valute, vacanțele în insulele grecești s-ar putea scurta, iar afacerile elenilor în țara noastră vor fi subfinanțate, atrag atenția specialiștii. Verdictul ar putea veni în mai puțin de două săptămâni.
Miniștrii de Finanțe europeni s-au întâlnit pentru a discuta salvarea Greciei de la faliment în aceeași zi în care o bună parte a guvernului elen, în frunte cu prim-ministrul, l-au vizitat pe președintele rus Vladimir Putin.
În același timp, la Atena mii de oameni au ieșit în stradă pentru a respinge măsurile de austeritate cerute de creditorii internaționali.
Între toate țările europene, Grecia este văzută în primul rând drept partenerul care nu își plătește banii împrumutați. Datoria publică a Greciei este impresionantă: 323 de miliarde de euro. Din această sumă, cel mai mult are de primit înapoi Germania. Adică 56 de miliarde de euro. Iar ca să avem o comparație, datoria publică a României este de 10 ori mai mică decât cea a Greciei.
Românii încă mai speră ca unda de șoc să nu îi afecteze prea tare. Până la sfârșitul lunii, Grecia trebuie să plătească o tranșă de 1,5 miliarde de euro către Fondul Monetar, iar un posibil refuz ar putea duce euro peste pragul de 4,52 lei. Un prim efect: cei 500.000 de români care merg anual în Grecia vor plăti mai mult pentru vacanțe, în lei.
Vor exista și alte consecințe. „Evident, va fi afectat turismul. Nimeni nu vrea să se ducă într-o țară în care, în urma unei asemenea corecții, e de așteptat să ai revolte sociale. Este posibil să nu își permită să mai importe petrol, să nu își mai alimenteze stațiile”, spune Ciprian Dascălu, economist-șef al unei bănci comerciale.
Sursa: money.ro