Muzeul colecțiilor… de gunoaie
de Mihaela NICULESCU
Cum a dat căldura, s-au încins și spiritele în zona fostului ghetou bârlădean. Pe lângă tulburarea liniștii publice și infracțiunile de furt tot mai prezente, au reapărut în peisaj gunoaiele aruncate în curtea muzeului. În fiecare dimineață, curtea fostului Muzeu al Colecțiilor (Casa Sturdza) este curățată de către angajații instituției, nevoiți să strângă PET-uri goale, cutii de bere, chiștoace, pungi de snacks-uri, chiar și scutece de unica folosință. Cu o precizie de ceasornic elvețian, în fiecare seară și noapte, tineri euforizați, rezemați de gardul muzeului, beau, fumează, fac scandal și confundă curtea muzeului cu un container de gunoi.
Reprezentanții Poliției Locale cunosc zona ca pe un cal breaz, dar declară că nu au suficienți angajați care să asigure paza permanentă a obiectivului.
„În tot orașul avem 70 de polițiști local, iar într-o singură tură lucrează doar 12 polițiști. Polițistul local căreia îi este arondată și zona Casei Sturdza se ocupă de asigurarea pazei și ordinei publice pe o suprafață destul de largă, începând de zona Cinema Victoria, până aproape de zona Stadion”, ne-a declarat Vasile Rădoi, directorul executiv al Serviciului Poliției Locale. El recunoaște că polițiștii locali nu pot să asigure continuu paza zonelor fierbinți, dar cred că și Poliția Municipală și Jandarmeria are trebui să se implice mai mult, iar în cazul de față chiar muzeul.
Din păcate, muzeul nu are decât un singur paznic care asigură paza tuturor corpurilor muzeului.
„Ne confruntăm cu aceste gesturi barbare de multă vreme. Nu avem altceva de făcut, decât să asigurăm curățenia din jurul muzeului, punând angajații la treabă. În ceea ce privește paza, nu ne putem permite angajarea mai multor paznici. Avem camere de supraveghere la toate obiectivele, ce au surprins de multe ori indivizi care chiar încercau să le fure. Am sesizat acest lucru la poliție, la fel ca și furturile unor ornamente de la gardul original al Casei Sturdza. Nu s-a luat nicio măsură, pe motiv că infractorii erau minori. Nu de puține ori, paznicii au fost loviți cu sticle Cam așa stau lucrurile”, ne-a declarat Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului „Vasile Pârvan”.
Acesta este convins că, după ce imobilul va fi reabilitat și reamenajat pentru a adăposti opera pictorului bârlădean Corneliu Vasilescu, acesta va beneficia de toate mijloacele de securizare și va avea și un paznic permanent.