Home » Administratie » Primăria Vaslui face recensământul morților

Primăria Vaslui face recensământul morților

de Marian MOCANU

Întrucât au fost semnalate mai multe cazuri de vânzare la negru sau la suprapreț a mormintelor din cimitirele administrate de municipalitatea vasluiană, Primăria a luat decizia inventarierii locurilor de veci, pentru descurajarea unor astfel de practici. Chiar și după preluarea în administrare de către Primărie a cimitirului Eternitatea, afacerile cu morminte au continuat. Unele voci care susțin că cei care se ocupă de astfel de lucruri sunt chiar preoții care slujesc la biserica din cimitir, dar și foștii administratori, care au avut grijă să cumpere zeci de locuri de veci, pe care ulterior le-au vândut la suprapreț.

Acum trei ani, Primăria municipiului Vaslui a preluat spre administrare și îngrijire cimitirele aflate pe raza orașului, atât cimitirul Eternitatea, cât și pe cele din Cartier sau din Gura Bustei. Principalul motiv a fost pentru a se putea aloca fonduri în vederea reabilitării și modernizării cimitirelor, lucru care s-a și făcut, în acest sens investindu-se sume importante.

Un al doilea motiv pentru care cimitirele au fost preluate de municipalitate a fost pentru stoparea speculei cu locuri de veci, printre cei acuzați de acest lucru fiind atât foștii administratori, cât și unii dintre preoții care slujeau la biserica din Cimitirul „Eternitatea”. Chiar și așa, unele persoane au avut grijă să-și asigure viitorul, cumpărând pe numele lor sau al apropiaților zeci de locuri de veci, pe care ulterior le-au vândut la prețuri de ordinul miilor de lei, uneori cghiar și fără a avea documente de concesiune.

Odată cu preluarea în administraere a Cimitirului „Eternitatea”, Primăria municipiului Vaslui a transmis populației să se prezinte la primărie cu actele care să dovedească concesiunea pentru aceste locuri. Se dorește astfel obținerea unui registru de evidență exactă a locurilor de veci care au proprietari, aflarea situațiilor în care o persoană are mai multe locuri de veci, precum și o evidență a locurilor disponibile.

„Inventarierea este aproape de finalizare, fiind identificate până acum aproximativ 6.800 de locuri de veci. Au fost identificate tot felul de probleme, însă o analiză exactă va fi făcută după inventarierea totală, când se vor stabili și măsurile necesare. Sunt locuri de veci în care sunt îngropate și câte două persoane, sunt cruci pe care nu se mai pot vedea datele de identificare ale persoanelor decedate, dar vom vedea cum vom rezolva aceste cazuri mai deosebite”, a declarat Dragoș Cazacu viceprimarul municipiului Vaslui.

Municipalitatea a transmis cetățenilor să evite cumpărarea de locuri de veci de la persoane care pretind că dețin astfel de suprafețe, singurii în măsură să concesioneze morminte fiind reprezentanții primăriei. În același timp, dat fiind cererea existentă de locuri de veci, reprezentanții Primăriei Vaslui doresc să identifice un teren pentru înființarea unui cimitir nou. Asta cu atât mai mult cu cât cele trei cimitire sunt deja pline, deci se impune un astfel de așezământ.

de Marian MOCANU Întrucât au fost semnalate mai multe cazuri de vânzare la negru sau la suprapreț a mormintelor din cimitirele administrate de municipalitatea vasluiană, Primăria a luat decizia inventarierii locurilor de veci, pentru descurajarea unor astfel de practici. Chiar și după preluarea în administrare de către Primărie a cimitirului Eternitatea, afacerile cu morminte au continuat. Unele voci care susțin că cei care se ocupă de astfel de lucruri sunt chiar preoții care slujesc la biserica din cimitir, dar și foștii administratori, care au avut grijă să cumpere zeci de locuri de veci, pe care ulterior le-au vândut la suprapreț.…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Criza COVID-19 își arată colții. Veniturile colectate la bugetele locale sunt tot mai mici

Blocarea în mare parte a activității economice din cauza ...

Un incendiu de proporții, care a cuprins un depozit de furaje din localitatea Roșiești, a mistuit peste șapte tone de paie și a degradat alte 100 de tone, pompierii care au intervenit reușind să salveze alte 60 de tone de cereale. Cauza probabilă a izbucnirii flăcărilor au fost scânteile ieșite pe țeava de eșapamenta unui utilaj agricol. O fermă agricolă din localitatea Roșiești a fost cuprinsă de un incendiu de proporții în cursul după-amiezii de joi, în urma neglijenței unor salariați care au folosit utilaje agricole fără a ține cont de consecințe. Astfel, un depozit de furaje a luat foc, nu mai puțin de șapte tone de paie fiind mistuite de flăcări. De asemenea, alte 100 de tone de nutrețuri au fost degradate. Salariații fermei au solicitat ajutorul pompierilor prin numărul de urgență 112. ”La intervenție, s-au deplasat două echipaje cu autospecialele aferente de stingere cu apă și spumă, încadrate de opt pompieri. În ajutorul lor, au venit și 15 salariați ai fermei. Incendiul se manifesta la un depozit de 350 de metri pătrați. În urma intervenției, s-a reușit salvarea a 60 de tone de cereale, precum și a unei hale”, ne-a precizat responsabilul mass-media al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui, Marius Stanciu. Cauza probabilă a izbucnirii incendiului stabilită de către pompieri au fost scânteile ieșite pe țeava de eșapament a unui tractor folosit de către un angajat care au aprins paiele uscate din depozitul de furaje. (Ionuț PREDA)

Un incendiu de proporții, care a cuprins un depozit ...

Vasluian arestat după ce și-a bătut cu parul nora și soția. Una din victime necesită intervenții chirurgicale

Un bărbat de 64 de ani, din municipiul Vaslui, ...