Home » Administratie » Premieră în județul Vaslui – Primar eliberat din funcție

Premieră în județul Vaslui – Primar eliberat din funcție

de Marian MOCANU

Ieri, Andrei Puică, prefectul județului Vaslui, a semnat ordinul de eliberare din funcție a primarului comunei Stănilești, Găbișor Tofan, după ce acesta a pierdut procesul prin care a contestat decizia de incompatibiltate formulată de Agenția Națională de Integritate. În locul lui Găbișor Tofan a fost numit primar interimar, până la alegerile de anul viitor, actualul viceprimar, Costică Tofan. Alți șase primari din județul Vaslui au fost declarați incompatibili sau au probleme cu DNA, însă, până la finalizarea proceselor, aceștia vor rămâne pe funcție, cu șanse de a-și duce mandatele până la capăt.

Acum doi ani, Agenția Națională de Integritate (ANI) l-a declarat incompatibil cu funcția de primar pe Găbișor Tofan, edilul comunei Stănilești, pentru conflict de interese. Găbișor Tofan a contestat această decizie, însă, după doi ani de procese, în data de 10 iunie, primarul comunei Stănilești a pierdut la Înalta Curte de Casație și Justiție recursul formulat împotriva sentintei nr. 49 din 17 februarie a Curții de Apel Iași prin care a fost respinsă contestația primarului împotriva deciziei ANI.

În consecință, dat fiind faptul că decizia este definitivă, prefectul Andrei Puică a semnat ieri ordinul de eliberare din funcție a lui Găbișor Tofan și numirea drept primar interimar, a actualului viceprimar, Costică Tofan. Acesta va prelua toate prerogativele primarului, urmând a conduce primărie până la alegerile locale de anul viitor.

Conform noii legi a administrației publice locale, nu se mai pot organiza alegeri anticipate în mai puțin de un an până la alegerile locale sau generale. Teoretic, demiterea lui Găbișor Tofan ar fi trebuit să intre în vigoare începând cu data de 1 iulie, însă referatul secretarului primăriei nu a fost înaintat spre semnare în timp util prefectului județului.

Nu este singurul ales local vasluian care, în ultimii ani, au avut probleme cu legea, în urma unor sesizări a Agenției Naționale de Integritate. În afara lui Găbișor Tofan, au mai fost declarați incompatibili, din cauza conflictului de interese, alți șase primari din județul Vaslui, dar și un viceprimar sau mai mulți consilieri locali.

Este vorba de Ghoerghe Poede, primarul comunei Poienești, Vasile Puiu, de la Vetrișoaia, Aurel Turcu, primarul din Dragomirești, Gelu Pecheanu, de la Drânceni, Costel Moraru, edilul comunei Puiești, Aurelian Miler, primarul comunei Voinești, dar și viceprimarul comunei Fălciu, Marian Guzgan. Toți cei șapte aleși locali au contestat în justiție deciziile ANI, dosarele lor fiind pe rol la diferite instanțe din țară. Dat fiind stadiul incipient al acțiunilor în instanță, și, în cazul în care soluțiile date de judecători, nu vor fi în favoarea aleșilor locali, existând posibilitatea recursurilor, este de așteptat ca toți cei șapte să-și ducă mandatele până la capăt.

de Marian MOCANU Ieri, Andrei Puică, prefectul județului Vaslui, a semnat ordinul de eliberare din funcție a primarului comunei Stănilești, Găbișor Tofan, după ce acesta a pierdut procesul prin care a contestat decizia de incompatibiltate formulată de Agenția Națională de Integritate. În locul lui Găbișor Tofan a fost numit primar interimar, până la alegerile de anul viitor, actualul viceprimar, Costică Tofan. Alți șase primari din județul Vaslui au fost declarați incompatibili sau au probleme cu DNA, însă, până la finalizarea proceselor, aceștia vor rămâne pe funcție, cu șanse de a-și duce mandatele până la capăt. Acum doi ani, Agenția Națională…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile