Tutova – comuna unde se poate!
de Răzvan CĂLIN
Prin episodul de astăzi al serialului marca Est News, „La țară – Povestiri din satul tău”, vă oferim o incursiune într-o comună care, la prima vedere, nu ar spune prea multe – Tutova. Pentru toți scepticii care încă mai cred că această comună nu iese cu nimic din tiparele încetățenite de ani buni, le spunem că se înșeală amarnic. Tutova este, poate, una dintre cele mai emergente comune din județ și care cunoaște o expansiune economico-socială fără precedent. Comunitatea de aici este într-o continuă transformare (în sensul bun al cuvântului), însă fără să-și uite rădăcinile. Așa se face că Tutova a devenit în ultimii ani un soi de ”land of the promise”, un ”pământ al făgăduinței” căutat de mulți, inclusiv de locuitorii Bârladului, oraș aflat la o aruncătură de băț. Oricât ar părea de incredibil, Tutova este comuna unde problemele legate de infrastructură au fost rezolvate în mare parte, este comuna unde rețeaua de apă potabilă e o realitate nu un vis, unde rețeaua de gaz metan e în plină expansiune, la fel și cea de canalizare menajeră, pe scurt este comuna care beneficiază de tot confortul unui trai de la oraș. Prin urmare, nu este de mirare că în ultimii ani, tot mai mulți bârlădeni au renunțat la traiul de la oraș, mutându-se în Tutova. Iar motivația acestei migrații este cât se poate de simplă: pe lângă faptul că au aceleași condiții decente ca la oraș, în plus toate sunt la tarife mult mai mici, iar aerul curat și liniștea unei localități din mediul rural nu le va putea oferi nicicând o urbe.
Situată la 15 kilometri de Bârlad, Tutova este una dintre comunele pe care bârlădenii o privesc ca pe un soi de suburbie, deși nu este la fel de apropiată de această urbe precum Zorleni sau Perieni. Unul dintre principalele avantaje îl constituie faptul că această comună este străbătută de două axe majore: Drumul Național (DN) 24 și Drumul European (581). De altfel, pe o distanță de circa 10 kilometri, DE 581 se contopește cu șoseaua națională. La aceasta se adaugă și faptul că Tutova este legată la harta feroviară a țării, prin haltele de aici circulând trenuri pe relația Bârlad – Tecuci – Galați. Sunt doar câteva aspecte care, de-a lungul timpului, au reprezentat atuuri pentru locuitorii acestor meleaguri. Apropierea de Bârlad și conectarea la rețeaua națională de șosele și cea feroviară au fost lucruri de locuitorii din Tutova au profitat din plin. Pentru foarte mult timp, mulți dintre locuitorii comunei și-au câștigat traiul muncind la Bârlad. Au fost vremuri când trenurile și ratele erau pline de ”oameni ai muncii” tutoveni care făceau zilnic naveta între satele comunei și Bârlad. Acum, după cum vom vedea, lucrurile au luat o cu totul altă turnură, din fericire, tot una pozitivă.
În componența comunei Tutova intră șase sate – Tutova, Bădeana, Crivești, Vizureni, Ciortolom și Coroiu – care înglobează o populație puțin peste 4.000 de locuitori, conform ultimului recensământ al populației din 2011. Trebuie spus că peste 80% din populația comunei este concentrată în două localități: Tutova și Bădeana. Ultimul sat este situat cel mai aproape de Bârlad, circa cinci kilometri, pentru ca doar după alți doi kilometri să urmeze Tutova. Cum ambele localități sunt străbătute de un drum național (inclusiv un culoar european), prima impresie pe care o ai este pozitivă, mai ales că șoseaua este în stare foarte bună, fiind reabilitată relativ recent, în urmă cu circa trei ani.
Tutova, oaza de liniște și aer curat în care migrează bârlădenii!
Din momentul în care ajungi pe aceste meleaguri îți sare în ochi un lucru: peste tot numai case mândre, ba chiar vile impunătoare, gospodării bine îngrijite cu grădini de flori și legume. Și încă se mai construiește într-un ritm mai mult decât alert. Sunt porțiuni de sat, mai ales la Bădeana și Tutova, unde aproape că nu există gospodărie în curtea căreia să nu fie în construcție câte o casă, care mai de care mai impunătoare. În afara localnicilor a căror hărnicie e recunoscută, pe aceste meleaguri au început să se statornicească tot mai mulți bârlădeni. Și nu vorbim doar de pensionari care au decis să-și petreacă restul zilelor în liniște, la țară, departe de tumultul orașului. Dimpotrivă, cei mai mulți sunt oameni tineri sau încă aflați în putere, care au ales să se mute deși au serviciu în Bârlad. Naveta li s-a părut o opțiune mult mai viabilă decât traiul la oraș.
Drumuri bune și apă potabilă în toată comuna!
Deși nu putem spune că aici umblă câinii cu covrigi în coadă, totuși trebuie admis că sunt lucruri cu care puține alte comunități rurale din județ se pot lăuda. În primul rând, la capitolul infrastructură, se poate spune că Tutova stă foarte bine față de alte localități din mediul rural vasluian. Cum am mai spus, primele două sate (și cele mai însemnate din punct de vedere demografic) – Tutova și Bădeana – sunt legate prin culoarul național și european, astfel încât se poate spune că stau excelent la acest capitol. În momentul de față, se lucrează la reabilitarea drumului comunal care leagă Tutova de Vizureni (pe o lungime de patru kilometri), urmând ca în scurt timp să fie asfaltat și cele spre Ciortolom și Vizureni. Mai mult, actuala administrație locală, care îl are în frunte pe primarul Ioan Corciovă, și-a propus să modernizeze și fiecare uliță din fiecare sat.
Una dintre cele mai ambițioase proiecte care deja a fost dus la bun sfârșit este cel legat de aducțiunea de apă potabilă. În momentul de față, întreaga comună (cu toate cele șase sate componente) este racordată la un sistem propriu de alimentare cu apă potabilă.
”Actualmente, toată comuna are apă potabilă, întreaga rețea fiind apometrizată, bineînțeles. A fost una dintre preocupările principale ale autorităților locale de a asigura servicii vitale pentru oamenii din această comună”, ne-a declarat viceprimarul comunei, Corneliu Secăreanu.
Gaz metan pentru toată lumea!
Mergând pe aceeași linie, adminstrația locală din Tutova a înțeles că asigurarea unor servicii de bază nu poate fi decât benefică pentru dezvoltarea vitoare a acestei comunități. Așa se face că în 2013 s-a reușit punerea în funcțiune a rețelei de distribuție a gazelor naturale. Această investiție, a cărei valoare se ridică la 500.000 de euro, a putut fi realizată cu ajutorul și sprijinul SC Gaz Est SA Vaslui. Așa se face că în momentul de față, rețeaua de gaz metan se întinde atât în Tutova, cât și în Bădeana.
”Aici e concentrată peste 80% din populația comunei. Prin urmare, până la sfârșitul anului în curs toți locuitorii din ambele sate vor avea acces la rețeaua de gaz metan. Numai în ultimele zile am înregistrat 60 de cereri din satul Bădeana și 40 de cereri din Tutova, adică oameni care vor să își racordeze gospodăriile la gaz metan. Cine crede că omul de la țară nu vrea gaz metan, se înșeală amarnic. Dovadă stau numărul mare de cereri pe care îl primim noi. Oamenii au realizat, în cele din urmă, că, per total, cheltuielile cu încălzirea locuinței pe lemne sunt mai mari sau cel puțin egale cu cele legate de gaz metan. Iar avantajele la gaz metan sunt mult mai multe decât la lemne. Una peste alta, construirea unei rețele de gaz metan cu ajutorul celor de la Gaz Est Vaslui a fost și este unul dintre proiectele cele mai importante pentru comunitatea noastră”, ne-a declarat primarul comunei Tutova, Ioan Corciovă.
Canalizare menajeră și serviciu local de salubritate!
Nu putem să trecem cu vederea că încă din 2009, la nivelul comunei Tutova a fost înființat Serviciul local de salubritate. La vremea respectivă a fost singura comună din județ care avea așa ceva. Și nu vorbim de un serviciu care figurează doar pe hârtie, ci despre o unitate deservită de cinci angajați, care funcționează cu adevărat. Încet, încet, oamenii au înțeles că nu e deloc indicat să arunci gunoaiele pe câmp, deși unii dintre ei încă mai suferă de această meteahnă. Însă, cei mai mulți au înțeles importanța acestui serviciu. Așa se face că Primăria Tutova a achiziționat 2.500 de pubele pe care le-a distribuit gratis locuitorilor din comună. La fiecare două săptămâni, mașina de 7,5 tone aflată în dotarea serviciului se deplasează în comună pentru a colecta deșeurile menajere.
În momentul de față este în plină derulare un alt proiect de anvergură, respectiv cel care vizează amenajarea unei rețele de canalizare menajeră și pluvială. În ultimii patru ani s-a reușit construirea a 20 de kilometri de canalizare menajeră. Lucrările la aceste capitol în satul Tutova sunt aproape de final, dar vor continua în satele Coroi și Vizureni. La acest proiect se mai adaugă obținerea unei finanțări din fonduri europene în valoare de 500.000 de euro, bani cu care în acest an vor demara lucrările de împădurire a 52 de hectare de teren, situat pe raza satului Tutova. Terenul respectiv era predispus să cadă pradă fenomenului de eroziune, așa încât autoritățile locale au decis să ia măsuri din timp pentru a remedia situația.
”Tânăra” Tutova n-are decât vreo două secole de existență!
Dacă ar fi să vorbești despre oamenii acestor locuri, descrierea ar fi pe cât de scurtă, pe atât de elocventă: oameni simpli, dar harnici. Deși nu se poate lăuda cu un trecut și o istorie încărcate precum alte localități din mediul rural vasluian, Tutova își are reperele ei în timp destul de bine ancorate. Față de alte comunități rurale, Tutova poate fi socotită drept tânără. Satele cu cea mai veche atestare istorică sunt Vizureni, Crivești și Ciortolom. Există documente care atestă că undeva la mijlocul secolului al XIX-lea au luat ființă aceste localități, ca sate de clăcași pe moșiile unor boieri ai vremii. Ciortolom este satul de care se leagă una dintre puținele legende ale acestor locuri. Totul se învârte în jurul numelui acestui sat, despre care se spune că s-ar fi născut pe locul unde ar fi avut loc o crâncenă bătălie din timpul războaielor ruso-turce din secolul XIX. Se spune că turcii, beneficiind de un avantaj numeric, i-ar fi învins de o manieră categorică și sângeroasă pe ruși. Aceștia din urmă, i-ar fi categorisit pe turci drept ”ciorti”, adică ”draci” în limba rusă. Mergând pe firul acestei legende, cuvântul ”ciortolom” ar însemna în traducere ”Dracul ne-a sfărâmat”.
Dincolo de aceste povești venite prin negura timpului, un lucru este cert: atât Tutova, cât și celelalte sate componente sunt comunități relativ tinere, care au luat ființă în urmă cu maxim două secole. Spre exemplu, prima așezare umană de pe teritoriul actualului sat Tutova ar fi fost un han ce aparținea boierului Costăchescu. În 1881, calea ferată ajunge lângă orașul Bârlad și tot în acest an se construiește o gară provizorie. Odată cu apariția căii ferate, lucrurile se precipită și tot mai mulți boieri și negustori își deschid cârciumi și mici afaceri, iar în jurul, lor se aciuează și își întemeiază gospodării tot mai mulți oameni simpli. Traficul de mărfuri dintre Bârlad, Tecuci și celelalte sate învecinate, au dat naștere acestei comunități, care după cum se vede a știut să prospere și să profite încă de atunci de pe urma căilor comerciale.
Școli moderne și bibliotecă comunală care, culmea, are activitate!
În ciuda ”tinereții” acestei comunități, totuși oamenii de aici au înțeles (poate mai bine ca alții) că e necesar să faci totul pentru a ține pasul cu vremurile. Lucru pe care l-a înțeles foarte bine și actuala adminstrație locală. Așa se face că Primăria Tutova a realizat că fără educație o comunitate nu poate spera la un viitor mai bun. În comună figurează în momentul de față două școli cu clasele I – VIII, patru școli cu clasele I – IV și patru grădinițe de copii cu program normal. Majoritatea clădirilor sunt în stare foarte bună, excepție făcând școala din satul Vizureni. Aici, în momentul de față, se lucrează la construirea unui nou local modern, ce va fi dotat corespunzător. Valoarea investiției se ridică la crica 110.000 de euro, din care 70% au fost asigurați de Ministerul Dezvoltării, iar restul de Primăria Tutova.
”Era singurul sat din comună care nu avea o școală așa cum trebuie. Vechea clădire este într-o stare avansată de degradare, așa încât se impunea urgent să investim acolo și să rezolvăm problema. Până la începutul noului an școlar 2015 – 2016, clădirea va fi dată în folosință. În rest, toate celelalte școli și grădinițe din comună sunt în stare foarte foarte bună. Avem asigurate condiții decente de derulare a procesului de învățământ. Mă refer inclusiv la condițiile igienico-sanitare, din cauza cărora sunt multe alte unități de învățământ chiar din Bârlad care nu stau foarte bine, cum e cazul nostru”, ne-a mai spus primarul Corciovă.
Cu toții știm că în cea mai mare parte, existența bibliotecilor comunale se limitează doar la o încăpere ponosită cu câteva cărți și alea mâncate de șoareci, iar activitatea e la fel de ”febrilă”. Spre surprinderea noastră, la Tutova am dat peste o bibliotecă care deși nu este una foarte spațioasă, are o activitate mai mult decât intensă. Deși ne aflăm în plină vacanță școlară, am fost plăcut uimiți să descoperim că în bibliotecă se aflau mai mulți copii de vârstă școlară. Unii navigau pe Internet, în timp ce alții citeau diverse cărți de beletristică. Unde mai pui că zilnic, pe perioada vacanței școlare, conducerea bibliotecii a fixat un program special ce cuprinde diverse activități destinate elevilor, prin care se urmărește insuflarea dragostei față de carte și plăcerea de a citi. Ce-i drept, puține biblioteci comunale se pot lăuda cu așa ceva, iar motivele sunt arhicunoscute!
Cămin de bătrâni, o oază de liniște pentru bunicii rămași singuri pe lume!
Nu puteam să nu ne oprim atenția și asupra unui aspect care, iarăși, se constituie într-o bilă albă pentru această comună. Ne referim aici la existența unui așa
numit Serviciu Public de Asistență Socială (SPAS), acreditat conform legislației în vigoare și subordonat Consiliului Local (CL) Tutova. În cadrul acestuia funcționează Căminul pentru persoane vârstnice, creat în urmă cu câțiva ani pe structura fostului Spital de boli cronice ”Dr. I. T. Nicolaescu” din Tutova. Căminul asigură cazare, servicii medicale și de îngrijire pentru peste 70 de bătrâni, atât din comună, cât și din localitățile învecinate sau chiar Bârlad. Căminul este amplasat pe un teren de 30.000 de metri pătrați, care include parc de agrement, seră, grădină de legume și gospodărie proprie agro-zootehnică în care sunt crescute bovine și porcine. Cu alte cuvinte, unitatea asigură toate condițiile pentru bătrânii care nu au mai au pe nimeni pe lângă ei care să-i îngrijească. Cum cererile sunt foarte mari, Primăria Tutova intenționează să mărească capacitatea căminului cu încă alte câteva zeci de locuri. Totul depinde de obținerea avizelor necesare de la ministerele de resort. ”Mai mult, ne dorim să înființăm și o secție de boli cronice, ca secție a spitalului de la Bârlad. Putem asigura condiții foarte bune și pentru așa ceva, dar așteptăm ce răspunsuri vom primi la solicitările noastre”, ne-a mai sus viceprimarul Secăreanu.
Tutova, comuna care chiar are un viitor!
Una peste alta, Tutova lasă impresia (deloc greșită) unei comune aflată în plină dezvoltare, care poate asigura condiții mai mult decât decente de trai, grație investițiilor masive în infrastructură. Este semn că autoritățile locale au învățat foarte bine o lecție de bază: fără o infrastructură bine pusă la punct nu poți spera la dezvoltarea reală a unei comunități.
”Eu am convingerea și sunt dispus să și pariez că perspectiva comunei Tutova este una bună. Pentru că există toate premisele pentru așa ceva. De aceea am căutat să investim în permanență în sectoarele vitale, cum ar fi infrastructura. Iar asta înseamnă începând de la drumuri și terminând cu utilitățile și serviciile de toate tipurile. Dacă ai așa ceva pus la punct, atunci poți spera la mai bine. De aceea, următorul nostru pas este atragerea de cât mai mulți investitori români sau străini pentru a crea locuri de muncă. Față de alte comune, avem o populație relativ tânără, iar tinerii de aici vă spun că sunt dornici de muncă, sunt dornici să-și facă aici un rost în viață. Am organizat la un moment cursuri de antreprenoriat, de cum să-ți demarezi o afacere proprie, în orice domeniu ai dori. Cei care au venit și au susținut cursurile au fost uimiți că au participat peste 100 de tineri care și-au manifestat clar dorința să pronească afaceri proprii aici, cu fonduri externe sau guvernamentale. Ne-au spus că nu au mai întâlnit așa ceva în nici o altă comună. Prin urmare, dați-mi voie să cred și să sper că viitorul comunei Tutova este unul care ne dă speranțe de mai bine. Totul depinde de noi, stă în mâinle noastre și în modul cum ne vom implica”, a concluzionat primarul Corciovă.
Bravo Tutova, bravo tutoveni! Felicitari Cornel Secareanu pentru tot ce ai facut pentru comuna!