Home » Social » Circa 2.000 de liceeni vor lua cu asalt AJOFM – Școala de șomeri

Circa 2.000 de liceeni vor lua cu asalt AJOFM – Școala de șomeri

de Roxana NĂSTASĂ

Ca în fiecare an, absolvenții de liceu dau năvală la șomaj. Fie că doar pentru perioada verii, până încep facultatea, fie pentru mai mult timp, pentru că n-au luat bacalaureatul și n-au alte perspective, o bună parte din cei care termină liceul se înscriu în rândul șomerilor. Așa se face că, la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui, tinerii dau năvală în această perioadă să-și depună actele de șomaj, numărul șomerilor crescând considerabil în perioada verii. Conform reprezentanílor instituției, cam 50% din cei ce termină liceul, adică în jur de 2.000 de persoane, se înscriu pentru șomaj în fiecare vară.

De parcă numărul șomerilor nu ar fi fost destul de mare, perioada verii vine cu mai mulți șomeri. Acest lucru se petrece în fiecare an pentru că cei ce termină liceul nu stau prea mult pe gânduri și-și depun actele de șomaj. Fie că doar pentru perioada verii până încep facultatea, fie până își găsesc un loc de muncă pentru că nu au luat examenul de bacalaureat și nu au prea multe alternative, cert este că cei mai mulți se înscriu la șomaj.
„Știu din anii trecuți de la cei mai mari că se poate să iei șomaj. Mi-am depus și eu, că nu strică un ban în plus în vacanță. După aia, plec la facultate”, ne-a declarat Andreea, o elevă de la Liceul „Emil Racoviță” Vaslui.
Mulți însă, prinși de febra examenului maturității nu au apucat încă să-și depună dosar pentru șomaj, însă mai au timp până pe 30 iulie.
„Nu am avut timp nici măcar să mă gândesc la asta. După ce se termină cu bacul, cred că o să-mi depun și eu. Dar, să scap mai întâi de griji și după văd și de șomaj și de altele”, ne-a spus Matei, elev la același liceu.
Nu de mult s-a dat startul depunerii dosarelor și deja până la finele lunii trecute, conform reprezentanților AJOFM Vaslui, 133 de absolvenți de liceu s-au înregistrat în evidențele instituției.
„Până la data de 30 iulie s-au înregistrat în evidențele AJOFM Vaslui un număr de 133 de absolvenți ai promoției 2015”, ne-a declarat Laura Toporăscu, purtător de cuvânt al AJOFM Vaslui.
Anul trecut, la sfârșitul lunii iunie erau 186 de absolvenți înscriși la șomaj, mai mulți ca anul acesta. Din experiența anilor trecuți însă, potrivit reprezentanților instituției, e știut că după primirea rezultatelor finale de la examenul de bacalaureat, vor depunde dosare foarte mulți absolvenți, ajungând să beneficieze de indemnizație aproximativ 50% din cei ce termină liceul anul acesta. Suma de care vor beneficia absolvenții șomeri va fi de 250 de lei lunar, timp de șase luni, reprezentând valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării pentru absolvenții ciclului inferior al liceului sau al școlilor de arte și meserii.

Corigenții, șomeri mai târziu

Absolvenții de liceu promoția 2015 se pot prezenta în continuare pentru înregistrare ca persoană în căutarea unui loc de muncă ca etapă prealabilă și obligatorie pentru obținerea indemnizației de șomaj în intervalul până pe 30 iulie. Potrivit prevederilor legii nr. 76/2002 absolvenții trebuie să se prezinte la agențiile pentru ocupare în raza cărora își au domiciliul în termen de 60 de zile de la absolvire. În cazul absolvenților de liceu indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat termenul de 60 de zile începe pe 1 iunie.
În situația în care unii tineri mai au corigențe și nu au situația școlară încheiată la toate materiile, aceștia se vor prezenta în termen de 60 de zile de la susținerea și promovarea examenului de corigență. În acest sens, adeverința eliberată de instituția de învățământ va specifica data promovării examenului de corigență.
În situația în care un absolvent de liceu nu promovează examenul de bacalaureat (indiferent daca s-a prezentat sau nu la acesta) acesta are dreptul să se prezinte la agenția de ocupare cea mai apropriată în intervalul 1 iunie – 30 iulie 2015.
În situația în care un absolvent promovează examenul de bacalaureat acesta are obligația de a se prezenta în intervalul 1 iunie – 30 iulie 2015 deoarece acesta este considerat absolvent din momentul în care a finalizat anul terminal și are situația școlară încheiată la toate materiile.
Dacă absolvenții aflați în una din situațiile de mai sus nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la absolvire (1 iunie – 30 iulie 2015), ei au dreptul să se prezinte în continuare să se înregistreze ca persoane în căutarea unui loc de muncă dar nu vor avea dreptul la indemnizație de șomaj.
În vederea înregistrării la agențiile de ocupare, absolvenții trebuie să prezinte: act de identitate fotocopie și original, certificat de naștere fotocopie și original, act de studii și adeverința eliberată de medicul de familie din care sa rezulte dacă este „apt de muncă” sau „clinic sănătos”.

Șomaj sau recalificare?

Potrivit conduceruii AJOFM Vaslui, absolvenții promoției 2015, înregistrați în evidența instituției pot beneficia, în mod gratuit, în afara sumei de 250 de lei, de informare și consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă, formare profesională gratuită prin programe care asigură inițierea, calificarea, recalificarea, perfecționarea și specializarea.
În acest sens, luna iulie, vor fi deschise 11 cursuri de formare profesională pentru 220 de cursanți, între care la Vaslui un curs de secretară dactilografăunde sunt 24 de cursanți și un curs de tâmplar universal pentru 20 de cursanți. La Bârlad, se va deschide un curs de brutar de 20 persoane , un curs de bucătar pentru 20 persoane, un curs de inspector sănătate și securitate în muncă pentru 20 de persoane, un curs de coafor pentru 14 persoane, un curs de secretară dactilografă de 14 persoane, un curs de tâmplar universal pentru 20 de cursanți, iar la Huși, un curs de secretară dactilografă pentru 20 de persoane.

Subvenții pentru angajatori

AJOFM Vaslui subvenționează angajatorii care încadrează pe timpul verii elevi sau studenți. Potrivit reprezentanților instituției, sprijinul financiar reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referință, pentru fiecare elev și student și se acordă efectiv pe timpul lucrat. Întrucât valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj este de 500 de lei, un angajator va lua pentru fiecare student sau elev încadrat 250 de lei lunar. Perioada de acordare este 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic.

„Angajatorii care încadrează elevi sau studenți pe perioada verii primesc o subvenție de la AJOFM care reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referință. Mai exact, 250 de lei lunar va lua un angajat pentru fiecare elev sau student angajat. Această subvenție se acordă 60 de zile lucrătoare, adică două luni, pe perioada vacanței”, a declarat Laura Toporăscu, purtător de cuvânt al AJOFM Vaslui.

Pentru a primi acest stimulent financiar, angajatorul trebuie să încheie cu AJOFM o convenție, în termen de 30 de zile de la încadrarea elevului sau studentului. Firma trebuie să anexeze: adeverință care să ateste că persoana este elev sau student, copie după actul de identitate al elevului sau studentului și copia contractului individual de muncă cu o durată determinată care să fie înregistrată în REVISAL.

De asemenea, angajatorii care acceptă să încadreze absolvenți, pe perioadă nedeterminată, vor beneficia de subvenții lunare, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent angajat: 500 de lei pentru absolvenții ciclului inferior al liceului sau ai școlilor de arte si meserii; 600 de lei pentru absolvenții de învățămât secundar superior sau învățământ postliceal și 750 de lei pentru absolvenții de învățământ superior.

În schimb, angajatorii care încadreaza în muncă absolvenți din rândul persoanelor cu handicap, vor primi aceleași sume de bani, însă timp de un an și jumătate.

Singura condiție impusă angajatorilor este aceea de a menține raporturile de muncă sau de serviciu ale absolvenților încadrați, pentru o perioadă de minimum 18 luni. În această situație, vor primi pentru fiecare an de continuare a acestor relații, ajutor financiar egal cu suma aferentă contribuțiilor sociale datorate pentru aceste persoane.

de Roxana NĂSTASĂ Ca în fiecare an, absolvenții de liceu dau năvală la șomaj. Fie că doar pentru perioada verii, până încep facultatea, fie pentru mai mult timp, pentru că n-au luat bacalaureatul și n-au alte perspective, o bună parte din cei care termină liceul se înscriu în rândul șomerilor. Așa se face că, la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui, tinerii dau năvală în această perioadă să-și depună actele de șomaj, numărul șomerilor crescând considerabil în perioada verii. Conform reprezentanílor instituției, cam 50% din cei ce termină liceul, adică în jur de 2.000 de persoane, se…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: