Home » Social » Vine canicula!

Vine canicula!

de Ionuț PREDA

Medicii vasluieni dezvăluie secretele care ne vor ajuta să ținem piept valului torid care se abate, de astăzi, asupra noastră. Angajatorii riscă amenzi usturătoare dacă nu iau măsuri de protecție a salariaților.

Cei care nu vor să ajungă pe mâna medicilor din cauza caniculei sunt sfătuiți de Direcția de Sănătate Publică Vaslui să evite pe cât posibil expunerea prelungită la soare, mai ales în perioada de vârf a zilei. În schimb dacă este absolut necesară expunerea la soare între orele amiezii, vasluienii trebuie să aibă o ținută adecvată: pălărie de soare, haine lejere, din fibre naturale și culori deschise.
În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aștepta să apară senzația de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
Trebuie să consume alimente proaspete achiziționate din magazine care dispun de instalatii frigorifice funcționale, fructe și legume proaspete (pepene galben, pepene roșu, prune, castraveți, roșii) – alimente cu valoare calorică mică și cu un conținut mare de apă.
De asemenea, trebuie evitat consumul alimentelor ușor perisabile și a băuturilor alcoolice, dar și a celor cu un conținut ridicat de cofeină sau de zahăr – sucuri răcoritoare carbogazoase. Nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.
Pe parcursul unor astfel de zile toride, o atenție deosebită trebuie acordată copiilor, vârstnicilor, dar și bolnavilor cu afecțiuni cardio-vasculare, fiind recomandat să se mențină permanent contactul cu vecinii, rudele sau cunoștințele privind starea lor de sănătate.

Amendă de cel puțin 1.500 de lei pentru angajatorii care-și neglijează salariații

Valul torid care se abate începând de astăzi le crează obligații angajatorilor, care riscă amenzi usturătoare în cazul în care nu iau măsuri de protecție a salariaților. A atenție deosebită trebuie acordată, potrivit reglementărilor în vigoare, angajaților care au muncă de teren sau care muncesc în aer liber.
Potrivit OUG nr. 99/2000, angajatorii sunt obligați să le asigure salariaților: reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite. De asemenea, pentru a menține starea de sănătate a angajaților, antreprenorii sunt obligați să le asigure: apă minerală (câte 2-4 litri pe persoană), echipament individual de protecție și dușuri.
În situația în care angajatorii nu respectă drepturile salariaților pe timp caniculă riscă să fie amendați. Valoarea amenzii este cuprinsă între 1.500 și 2.500 de lei.

de Ionuț PREDA Medicii vasluieni dezvăluie secretele care ne vor ajuta să ținem piept valului torid care se abate, de astăzi, asupra noastră. Angajatorii riscă amenzi usturătoare dacă nu iau măsuri de protecție a salariaților. Cei care nu vor să ajungă pe mâna medicilor din cauza caniculei sunt sfătuiți de Direcția de Sănătate Publică Vaslui să evite pe cât posibil expunerea prelungită la soare, mai ales în perioada de vârf a zilei. În schimb dacă este absolut necesară expunerea la soare între orele amiezii, vasluienii trebuie să aibă o ținută adecvată: pălărie de soare, haine lejere, din fibre naturale și…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: