Home » Social » Secretele de mii de euro din spatele inundațiilor de la Gura Leului – Cum a fost țepuit Bârladul de o finanțare nerambursabilă

Secretele de mii de euro din spatele inundațiilor de la Gura Leului – Cum a fost țepuit Bârladul de o finanțare nerambursabilă

de Simona MIHĂILĂ

Dacă inundațiile din Podeni și Munteni nu mai miră pe nimeni, întrucât acolo rețeaua de canalizare pluvială lipsește cu desăvârșire, altfel stau lucrurile în cazul cartierului Gară. În urmă cu câtva timp, Uniunea Europeană a pompat pentru canalizarea din zona Garii peste 550.000 de euro, bani de care s-a ales praful și pulberea. Suma a încăput pe mâinile unei firme din Galați – SC Casico SRL, care a intrat în faliment la scurt timp după câștigarea licitației organizata in timpul primului mandat al ex-primarului Constantin Constantinescu. Firma gălățeană a abandonat lucrările la jumătatea lor, iar Bârladul a fost nevoit să restituie UE banii obținuți după ani de zile de intervenții și insistențe.

Bine ar fi fost ca măcar restul de aproape 300.000 de euro care s-au cheltuit să ne fi fost de folos. Calitatea lucrărilor efectuate de Casico Galați în schimbul acestei sume pe care a încasat-o s-a văzut după inundațiile de sâmbătă: apa de peste o jumătate de metru pe străzi, magazine inundate, mașini luate de ape, pagube imense. 300.000 de euro inseamna, in lei vechi, peste 12 miliarde de lei. Acestia sunt banii in schimbul carora barladenii au avut parte de „superbul” spectacol in urma caruia intreg cartierul Gara a fost acoperit de ape.

De ce nimeni nu răspunde pentru eșecul acestui mare proiect care, odată dus la bun-sfârșit i-ar fi scutit pe localnici de drame inutile? De ce autoritățile locale de atunci au pus în brațele unei firme falimentare un proiect atât de important pentru comunitate și care sunt secretele din spatele acelei dubioase licitații? Sunt întrebări ale căror răspunsuri mulți dintre cei care au condus (și conduc) destinele orașului le-ar vrea adânc îngropate, iar parte dintre ele sunt încă bine ținute sub cheie chiar de anumiți responsabili din Primăria Bârlad, printre care Mihai Vicol, proaspăt membru PSD.

Ploile care s-au abătut sâmbătă asupra Bârladului producând inundații cumplite în mai multe cartiere ale orașului au reinflamat un subiect sensibil pentru localnici: rețeaua deficitară de canalizare.

Povestea refacerii rețelei de canalizare pluvială din zona Gării a început în urmă cu aproape 10 ani, când primarul de atunci al Bârladului, Ioan Juverdeanu, anunța că Bârladul a obținut finanțare europeană pentru una dintre marile probleme: rețelele de canalizare din cartier Gară. Proiectul avea trei componente: reabilitarea rețelei de canalizare pluvială de pe străzile George Enescu și Vărăriei, reabilitarea canalizării menajere de pe strada Lirei și reabilitarea rețelelor pluviale și menajere de pe străzile Tecuciului, General Milea și Fierăstraie.
Obținerea acestor fonduri se făcuse cu destulă trudă și nenumărate intervenții ale administrației locale pe lângă forurile ce mijloceau relația dintre România și oficialii europeni. Succesul a fost cu atât mai mare cu cât era pentru prima dată când Bârladul primea atât de mulți bani de la UE, prin programul PHARE – aproape 600.000 de euro.

Firma Casico din Galați, marea câștigătoare a „potului” de 600.000 de euro

Juverdeanu nu a apucat să-și vadă împlinită „opera”. Sarcina de a continua i-a revenit urmașului său la „tron”, Constantin Constantinescu, în al cărui prim mandat în fruntea urbei a fost organizată și licitația de atribuire a lucrărilor de canalizare (2006).
În mod suspect, dintre toate firmele cu greutate care participaseră la licitația cu pricina (Flowtex Technology Mediaș, Vega ’93 Galați, Iasicon și Incom Iași, Nova Construct Iași, Urban Proiect Bârlad și Moldovulcan Galați lași), a fost declarată câștigătoare SC Casico SRL Galați.
Un rezultat absolut neașteptat, care ridica nenumărate semne de întrebare, întrucât firma avea o reputație proastă în lumea constructorilor, dar asta nu a contat prea mult pentru autoritățile Bârladului.

Ca în filmele cu proști

Ponoasele acestei dubioase licitații le-au tras, firește, tot bârlădenii care așteptau cu sufletul la gură finalizarea unei investiții care avea să-i scape definitiv de apele care inundau cartierul la orice ploaie mai serioasă.
Ceea ce a urmat nu doar că i-a afectat pe localnici, dar ne-a umplut de rușine în fața oficialilor europeni care ne băgase în traistă o groază de bani ca să ne scoată din mizerie: firma Casico a abandonat lucrările la jumătate și a dat bir cu fugiții, fără a anunța pe cineva.
După mai multe termene și somații de a termina lucrarea, reprezentanții Casico au anunțat Primăria Bârlad că e falimentară. Printr-o adresă, sec și cu seninătate!

Bârladul, obligat să restituie banii europeni

În consecință, din cauză că nu a fost în stare să utilizeze cu cap banii primiți de pomană, Ministerul Integrării Europene i-a cerut Primăriei Bârlad restituirea sumei rămasă necheltuită, adică peste 1,115 milioane de lei.
Așa se face că în doar câteva luni, municipiul Bârlad pierde aproape 250.000 de euro, jumătate din suma pentru care o armată de oameni se străduise să o obțină și care ar fi scăpat pentru totdeauna orașul de inundații.
Consiliul Local Bârlad a dat în judecată firma Casico cerând despăgubiri materiale (egale cu suma restituită), precum și penalități de întârziere în valoare de circa 1,8 milioane de lei.
Onor legislației românești care nu permite conflictelor de acest soi să se soluționeze atât de simplu, procesul dintre Casico Galați și Primăria Bârlad trenează. Firma gălățeană se află în procedura de faliment, iar în România potopul e nimic în fața unei asemenea situații „speciale”.

Directorul tehnic al primăriei, paznicul secretelor din spatele licitației

vicol_mihai_primarieCum a fost posibil ca o firmă precum Casico Galați să câștige o licitație atât de importantă în timp ce se afla cu un picior în groapă? Care sunt detaliile care au stat în spatele acelei licitații? De ce nimeni nu a fost tras la răspundere pentru acest eșec penibil?
Sunt câteva dintre întrebările pe care am fi vrut să i le punem lui Mihai Vicol, directorul tehnic al Primăriei Bârlad (de atunci și de acum) și unul dintre membrii comisiei de licitație care a decis că firma Casico este cea mai în măsură să realizeze lucrările de canalizare.
Vicol a refuzat categoric să ne furnizeze aceste informații. Dacă atitudinea lui „dârză” (de acum și din alte ocazii din ultima perioadă) are legătură cu recenta înrolare în PSD, nu avem de unde să știm. Și, până nu se confirmă, nici nu vrem să dăm crezare zvonurilor potrivit cărora Vicol se află în calculele partidului pentru funcția de viceprimar după alegerile de anul viitor.

Foto: Barlad City (https://www.facebook.com/BarladCity?fref=ts)

de Simona MIHĂILĂ Dacă inundațiile din Podeni și Munteni nu mai miră pe nimeni, întrucât acolo rețeaua de canalizare pluvială lipsește cu desăvârșire, altfel stau lucrurile în cazul cartierului Gară. În urmă cu câtva timp, Uniunea Europeană a pompat pentru canalizarea din zona Garii peste 550.000 de euro, bani de care s-a ales praful și pulberea. Suma a încăput pe mâinile unei firme din Galați - SC Casico SRL, care a intrat în faliment la scurt timp după câștigarea licitației organizata in timpul primului mandat al ex-primarului Constantin Constantinescu. Firma gălățeană a abandonat lucrările la jumătatea lor, iar Bârladul a…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile

6 comments

  1. Acelasi lucru se intampla acum cu proiectul European de 22 de milioane de euro pentru asfaltare strazi cartiere noi. Va rog sa scrieti un articol despre acest subject. Poate II tragem la raspundere inainte de a se intampla dezastrul.

  2. Sa plateasca toti. La puscarie cu toti penalii. Vicol, te-ai umplut de bani cat ai fost director. Acu te inscrii in psd ca sa-ti dea aia un ciolan de ros la batranete?

  3. Din cate stiu eu asta cu licitatiile , de vina e legea romaneasca, daca o institutie face licitatie ca are nevoie sa bata un cui, caietul de sarcini imi cere ca eu sa am un ciocan si cuie ( si le am), daca la finalul licitatiei, eu am pretul cel mai mic / lucrare… nu conteaza ca reptatia mea e 0…eu castig. Daca nu ar fi isit castigatoare firma asta aparea discutia… Cum a castigat firma X contractul de batut cuie care e mai scump decat oferta firmei Y…
    Legi de rahat… tara de….

    • bravo Dan,
      Despre asta-i vorba. UE impune pretul cel mai mic in castigarea licitatiilor.
      Problema este cum anume a reusit sa se califice la licitatie firma din galati?

      • pe langa pretul mic mai sunt si alte conditii. firma asta nu indeplinea nici o alta conditie, fiind in prag de faliment

  4. niste talhari la drumul mare si daca ii analizezi veniturile lor proprii infloresc de la zi la zi iar ce conduc in slujba statului se alege praful……se face dreptate si in barladul asta o data ca sa saturat lumea de hotii astia!