Home » World » Grecia a transmis Eurogrupului un nou plan de reforme

Grecia a transmis Eurogrupului un nou plan de reforme

Jeroen Dijsselbloem, președintele Eurogrupului, a primit un nou plan de reforme din partea Guvernului grec, a anunțat purtătorul său de cuvânt, relatează Le Figaro în pagina electronică.

„Noile propuneri grecești au fost primite de președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem”, a anunțat joi seara pe Twitter purtătorul său de cuvânt, Michel Reijns.

„Este important ca important ca instituțiile (creditoare) să le ia în calcul la evaluarea lor”, a subliniat el.

Noul plan de reforme include o creștere a TVA-ului la 23% pentru serviciile de restaurație și la 13% pentru industria hotelieră, precum și reforme în sistemul de pensii și în domeniul funcției publice. În plus, Grecia intenționează să elimine scutirea de TVA pentru insulele grecești, până la sfârșitul lui 2016.

De asemenea, Atena prevede creșterea impozitelor pentru societăți și armatori. Propunerile vizează și creșterea imediată a taxelor pentru produsele de lux și publicitatea la televiziune.

Atena mai propune relansarea privatizărilor, înghețate de la sosirea la putere a lui Alexis Tsipras.

Aceste propuneri urmează să fie analizate vineri de creditori – UE, BCE și FMI – și supuse sâmbătă miniștrilor de Finanțe din zona euro.

Parlamentul grec va dezbate de asemenea vineri asupra acestui plan de reforme, transmite agenția ANA.

Duminică, liderii din statele membre UE se vor reuni la Bruxelles pentru a discuta pe tema Greciei.

Astfel, Grecia încearcă să ajungă la un acord cu creditorii și să obțină un plan de salvare pe o perioadă de trei ani. Guvernul de la Atena a promis că va începe să implementeze unele dintre reformele solicitate de către creditori începând de săptămâna viitoare.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către BCE. Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăți. Actuala situație nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria țării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plăți tehnică, restructurând o datorie suverană de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni.

Statul elen riscă în prezent să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro.

Sursa: mediafax.ro

Jeroen Dijsselbloem, președintele Eurogrupului, a primit un nou plan de reforme din partea Guvernului grec, a anunțat purtătorul său de cuvânt, relatează Le Figaro în pagina electronică. "Noile propuneri grecești au fost primite de președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem", a anunțat joi seara pe Twitter purtătorul său de cuvânt, Michel Reijns. "Este important ca important ca instituțiile (creditoare) să le ia în calcul la evaluarea lor", a subliniat el. Noul plan de reforme include o creștere a TVA-ului la 23% pentru serviciile de restaurație și la 13% pentru industria hotelieră, precum și reforme în sistemul de pensii și în domeniul funcției…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile