Home » National » Președintele returnează Legislativului, pentru reexaminare, legea privind pensiile parlamentare

Președintele returnează Legislativului, pentru reexaminare, legea privind pensiile parlamentare

Președintele Klaus Iohannis a retrimis vineri Legislativului pentru reexaminare prevederea din Statutului deputaților și senatorilor referitoare la acordarea unei „indemnizații pentru limita de vârstă” actualilor și foștilor parlamentari.

„Necesitatea reexaminării este motivată, pe de o parte, de caracterul excesiv și arbitrar al noii indemnizații de care ar urma să beneficieze deputații și senatorii, iar pe de altă parte, de faptul că acest drept ar urma să se acorde tuturor parlamentarilor care au săvârșit fapte de corupție potrivit vechiului Cod penal, precum și celor al căror mandat a încetat pentru incompatibilitate”, se spune în cererea de reexaminare.

Similitudinea între parlamentari și magistrați, invocată de legiuitor, „este forțată, întrucât aceștia din urmă constituie un corp de profesioniști, iar drepturile lor speciale decurg din contributivitatea pe parcursul întregii cariere”, motivează Președinția, adăugând : „Această rațiune nu poate subzista în cazul parlamentarilor care, în virtutea mandatului reprezentativ, au o relație cu alegătorii pe care, în mod liber și acceptând rigorile demnității publice, aleg să îi reprezinte”.

„Totodată, indemnizația pentru limită de vârstă care se acordă deputaților și senatorilor este de natură a crea confuzii cu privire la natura juridică a acestui drept. Dreptul introdus prin legea transmisă la promulgare nu are însă ca temei, nici măcar în parte, vreunul dintre principiile ce stau la baza stabilirii pensiilor, fiind lipsit de orice legătură cu contribuția la sistemul de asigurări sociale”, se mai spune în cererea de reexaminare.

„În plus, pentru mandatele incomplete, indemnizația pentru limită de vârstă urmează a se calcula proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de 6 luni de activitate parlamentară. În lipsa precizării caracterului de continuitate a celor 6 luni de mandat, se poate deduce că legiuitorul recompensează activitatea sporadică, inclusiv desfășurarea acesteia în mandate diferite, cu singura condiție a însumării a 6 luni, fie chiar și neconsecutive. În raport cu durata mandatului, astfel cum este stabilită de art. 63 alin. (1) din Constituție, termenul de 6 luni apare ca derizoriu și în contradicție cu jurisprudența Curții Constituționale”, menționează Președinția.

Președintele Klaus Iohannis declara, în luna iunie, întrebat despre pensiile speciale ale parlamentarilor, că se va referi la această chestiune după ce va primi de la Parlament legea și va face „o analiză profundă”.

Legislativul a aprobat, în iunie, cu 303 voturi „pentru”, 124 voturi „împotrivă” și două abțineri, proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari.

Proiectul prevedea că parlamentarii beneficiază de pensii speciale, care ar putea ajunge la peste 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate.

Potrivit proiectului, deputații și senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizație lunară pentru activitatea de parlamentar, aceasta urmând să fie în funție de numărul de mandate.

De această indemnizație vor beneficia doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar, iar cei care au avut condamnări penale sunt excluși de la această indemnizație.

Calculul acestei pensii se va face prin înmulțirea 0,55% din indemnizația brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizația parlamentarilor și se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii, potrivit proiectului de lege.

Cuantumul indemnizației se acordă în limita a 3 mandate și reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată.

Potrivit calculelor, pentru un mandat de parlamentar, pensia este de aproximativ la 1.500 lei, pentru trei mandate este la peste 4.000 lei.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor, care prevedea pensiile speciale ale parlamentarilor a fost semnată de 255 de deputați și senatori, ulterior parlamenatarii PNL retrăgându-și semnăturile.

Sursa; mediafax.ro

Președintele Klaus Iohannis a retrimis vineri Legislativului pentru reexaminare prevederea din Statutului deputaților și senatorilor referitoare la acordarea unei "indemnizații pentru limita de vârstă" actualilor și foștilor parlamentari. "Necesitatea reexaminării este motivată, pe de o parte, de caracterul excesiv și arbitrar al noii indemnizații de care ar urma să beneficieze deputații și senatorii, iar pe de altă parte, de faptul că acest drept ar urma să se acorde tuturor parlamentarilor care au săvârșit fapte de corupție potrivit vechiului Cod penal, precum și celor al căror mandat a încetat pentru incompatibilitate", se spune în cererea de reexaminare. Similitudinea între parlamentari și…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: