altex
Sanatate

S-au îmbolnăvit mai rău la spital!

de Roxana NĂSTASĂ

În loc să se vindece, zeci de persoane internate în spitalele din județ s-au îmbolnăvit mai rău la spital. Au mers să-și trateze afecțiunile și s-au ales cu câte o infecție intraspitalicească. Numai într-o lună, 18 persoane din județ au contactat infecții nosocomiale. Realitatea este însă cu totul alta și situația este mult mai îngrijorătoare. Numărul cazurilor este în creștere, iar unitățile medicale nu raportează însă toate infecțiile intraspitalicești de teamă să nu fie penalizate sau să sperie pacienții. Așa se face că, germeni periculoși infectează anual sute de pacienți internați în spitalele din județ.

Deși constituie un indicator al performanței, calității și siguranței actului medical dintr-o unitate spitalicească, infecțiile nosocomiale încă reprezintă o sursă importantă de morbiditate, suferință și costuri ridicate pentru sistemul de sănătate și pentru pacient. Țara noastră stă foarte bine pe hârtie la capitolul infecțiilor nosocomiale: incidența, conform statisticilor, nu a depășit niciodată 1%, în condițiile în care acest indicator, la nivelul Uniunii Europene, este între 5 și 15%. Cum e posibil acest lucru? Simplu. Spitalele nu raportează toate infecțiile intraspitalicești de teama de a nu fi penalizate dar și pentru a nu speria pacienții.

La Vaslui, de exemplu, potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, numai într-o lună, 18 persoane au contactat astfel de infecții în județ. De fapt, atâtea au fost raportate, că numărul real poate fi mult mai mare. Dintre acestea, o persoană s-a ales cu o infecție respiratorie, șapte cu infecție digestivă, cinci cu infecție urinară și cinci pacienți au făcut infecții la nivelul plăgilor chirurgicale. Cele mai multe infecții au fost contactate la secția de Neurologie a Spitalului Județean de Urgență Vaslui, anume șase. Alte cazuri s-au înregistrat la Chirurgie, Obstretică și Pediatrie. De asemenea, spre deosebire de anul trecut când Spitalul bârlădean „Elena Beldiman” era fruntaș la cazurile de infecții intraspitalicești, acum lucrurile s-au mai schimbat. Din cele 18 cazuri din luna mai (pentru că raportarea pe luna iunie nu este gata), 14 sunt la Vaslui și patru la Bârlad. Astfel, într-un spital în care s-au investit milioane de euro pentru reabilitare, cum e spitalul din Vaslui, oamenii tot se pot îmbolnăvi mai rău decât au venit la internare. Mariana, în vârstă de 32 de ani este una din paciente care a căpătat o infecție intraspitalicească. „Am mers la spital pentru că am probleme cu coloana și, după vreo trei zile de la internare, am aflat că m-am ales și cu o infecție urinară. E greu când te gândești că mergi bolnav și e posibil să ieși și mai bolnav de la spital. Acum am o frică, o reținere când vine vorba de internare. Nu mai ești sigur pe nimic în ziua de azi”, ne-a declarat aceasta.

Stafilococul auriu, Klebsiella pneumonie, E. Coli sau Clostridium Dificile sunt bacteriile care creează infecțiile. Anul trecut, la începutul lunii aprilie a fost un focar de infecții nosocomiale provocate de Clostridium Dificile la spitalul bârlădean, înregistrându-se aproximativ 30 de cazuri. Principalele cauze ale contactării acestor bacterii sunt, potrivit reprezentanților DSP Vaslui, condițiile igienico-sanitare precare și sterilizarea necorespunzătoare a instrumentelor medicale, iar cei mai predispuși la infecție sunt cei în vârstă internați în spital pe termen lung sau care urmează tratamente cu antibiotice pe termen lung.

test

Numărul cazurilor de infecții nosocomiale, în creștere

Situația este îngrijorătoare cu cât numărul celor care se internează în spital cu diverse afecțiuni și pleacă și cu o infecție nosocomială este tot mai mare în județ. Pe parcursul întregului an 2014, s-au înregistrat 97 de cazuri de infecții noscomiale, iar anul acesta, în doar două luni erau nu mai puțin de 37 de cazuri, pe când în 2013 în primele nouă luni ale anului erau 33 de cazuri, fapt ce relevă creșterea semnificativă în acest sens. Din fericire, nu au fost focare de infecții nosocomiale, ci doar cazuri izolate și nu s-a înregistrat niciun deces anul acesta.

Anul trecut, potrivit reprezentanților DSP Vaslui, din cele 97 de cazuri de infecții intraspitalicești, mai bine de jumătate s-au înregistrat la Spitalul bârlădean „Elena Beldiman”- 55 de cazuri, urmat de Spitalul Județean Vaslui cu 37 de cazuri, Spitalul Murgeni- un caz și Spitalul Muncipal Huși tot un caz.

Related Articles

Back to top button