Home » Administratie » Cică hoții sunt băieți buni – Responsabilii pieței din Bârlad sar în apărarea speculanților

Cică hoții sunt băieți buni – Responsabilii pieței din Bârlad sar în apărarea speculanților

de Mihaela NICULESCU

Reprezentanții pieței „Sf. Ilie” din Bârlad arunca pisica moarta in curtea asa-zisilor comercianti de week-end, in cazul tasului „zburător” al cântarului de control. Ei sunt de vina, pretind responsabilii pietei, de disparitia tasului, nicidecum comerciantii speculanti, asa cum au remarcat  cumparatorii si cum o spun si informatiile provenite de la producatorii adevarati, care s-au saturat pana peste cap de speculantii ce fac legea in piata.

Scriam ieri ca, din cauza ca tot mai multi barladeni si-au facut „prostul” obicei de a verifica la cantarul de control al Administratiei pietei daca au fost inselati la cantar, speculantii au gasit ac de cojocul lor, cel putin in zilele de sfarsit de saptamana, cand angajatii pietei au liber: au început să ascundă tasul cântarului de control.

Responsabilii pietei pretind ca, potrivit verificarilor proprii, comerciantii de week-end sunt hotomanii.  Pentru cei care nu știu, comercianții de week-end sunt cei care vin cu produse la piață doar în zilele de sâmbătă și duminică și care, nemaigăsind tarabe de închiriat, vând, cu acordul reprezentanților pieței, pe unde apucă.

„Nu putem să-i refuzăm. Contra unei sume modice, sunt lăsați să-și vândă produsele. Piața are cântare de închiriat, cu 3 lei/zi, dar, pentru că acești comercianți de week-end nu au pe ce să-și pună cântarele, nu li se închiriază. Așa stând lucrurile, folosesc cântarele altor comercianți, sau pe cel de control”, ne-a declarat o taxatoare din piața „Sf. Ilie”.

Teoria ar sta in picioare fara doar si poate daca cineva ar fi in stare sa explice care este motivul pentru care este folosit doar tasul cantarului de control si nu cantarul, cu totul. Care sa fie explicatia pentru care vanzatorii ocazionali prefera cantarele decalibrate ale altora?

Am mai putea sa le dam responsabililor de la piata ideea de a gasi o solutie pentru ca nici tasul si nici cantarul de control sa nu poata fi miscate de la locul lor. Dar nu suntem siguri daca se doreste asa ceva.

Duminică, in piata era o debandada totala.  Cântarul de control avea tasul, dar nu era disponibil. O precupeață venită cu fasole la vânzare își însușise taraba cu cântarul de control. Lângă ea, alte două precupețe vindeau fructe pe jos, cântărindu-le la cântarele comercianților cu tarabe. Calea de acces fusese obturată, iar atmosfera era una de iarmaroc. Femeile plătiseră o taxă pe loc, nu pe tarabă.

Daca se simt depasiti de situatie, reprezentantii pietei ar putea cere ca si politistii locali sa-si faca datoria. Exista o suma de astfel personaje care decoreaza arondismentul pietei, dar sunt prea ocupati sa doarma pe ei. Ar fi bine de stiut ca acesti „politisti” locali (fosti agenti comunitari) au primit recent, pe langa leafa, o norma de hrană de până la 600 de lei. Oricum, conditia lor fizica este de invidiat: atunci când văd ziariști prin preajmă, doboară recordurile de viteză, făcându-se nevăzuți cât ai clipi.

de Mihaela NICULESCU Reprezentanții pieței „Sf. Ilie” din Bârlad arunca pisica moarta in curtea asa-zisilor comercianti de week-end, in cazul tasului „zburător” al cântarului de control. Ei sunt de vina, pretind responsabilii pietei, de disparitia tasului, nicidecum comerciantii speculanti, asa cum au remarcat  cumparatorii si cum o spun si informatiile provenite de la producatorii adevarati, care s-au saturat pana peste cap de speculantii ce fac legea in piata. Scriam ieri ca, din cauza ca tot mai multi barladeni si-au facut "prostul" obicei de a verifica la cantarul de control al Administratiei pietei daca au fost inselati la cantar, speculantii au…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: