Home » Politic » Ce părere au politicienii despre… Facebook-ul demagogilor

Ce părere au politicienii despre… Facebook-ul demagogilor

de Alex SAVA

Întrucât suntem în plin sezon al concediilor și mulți dintre „clienții” fideli ai acestei rubrici sunt la bine-meritata odihnă, am decis să nu-i deranjăm cu telefonul, cu atât mai mult cu cât vreo câțiva ar face serioase costuri suplimentare cu un apel în roaming. Drept pentru care, pentru episodul din această săptămână am ales să supunem atenției cititorilor o altă față a politicienilor vasluieni: imaginea pe care și-o creează prin cel mai important portal de socializare. Plecând de la ideea că fotografiile pe care decidem să le postăm în spațiul public reprezintă o imagine asumată despre propria persoană, iată, așasar, ce/cine/cum sunt politicienii vasluieni.

 dan marianDan Marian, senator PNL, arată că este o fire orientată, întâmplându-se să fie mereu acolo unde trebuie! Când lângă Boc și Băsescu, când lângă Blaga și Iohannis. De altfel, salturile sale politice – unele însoțite de migrații, altele nu – sunt de notorietate. Așteptăm cu interes următoarea fotografie de grup pe facebook, știut fiind că se înconjoară numai de lideri. Așadar, facebook-ul senatorului prezintă un personaj așa cum este el cunoscut, de fapt, în conștiința politică vasluiană.

foto: facebook.com

Gabriela Crețu, senator (mii de scuze, senatoare!) PSD, este o susținătoare activă și declarată a mișcării feministe. La fel se distinge și din postările de pe facebook. Multe dintre cometariile sale conțin puternice accente de chemare la emancipare, înrolare în războiul dintre sexe și-alte alea (iertată fie-ne exprimarea, vă asigurăm că nu e vorba de misoginism). La fel și fotografiile sale. Pentru exemplificare am ales o expresie clară a frumosului și a gingășiei angajate în lupta pentru dreptate. Un fel de Vitoria Lipan, fără Gheorghiță și fără câine.

tudor ciuhodaruTudor Ciuhodaru, deputat UNPR își demonstrează și pe facebook caracterul cameleonic. A intrat în politică pe ușa din față a PSD, după care a ieșit prin antecamera PUR, pentru a țâșni precum păduchele cu PPDD. Apoi a evitat căderea în dizgrație politică declarându-și public independența, dar aderând la masa puterii prin UNPR de îndată ce situația i-a permis. Pierdut într-un peisaj politic zugrăvit rubensian dar cu accente bacoviene, Ciuhodaru are obiceiul de a apărea când te aștepți mai puțin, cu un discurs la fel de bun ca o pată maro pe o rochie roșie. Așa cum se poate vederea și în poza de referință, dintr-o poziție bine camuflată, el iese pentru a comenta un eveniment/situație la care nu a participat, dar pe care a prevăzut-o în mod sigur într-o inițiativă legislativă pe care nimeni nu a băgat-o în seamă. Să nu faceți cumva confunzia să credeți că Ciuhoadru se scufundă în această poză. Cea mai mare prostie!

ciurariuFlorin Ciurariu, deputat PNL, este o prezență destul de ștearsă în politica vasluiană. La fel și pe facebook. Ieșirile sale publice de la începutul mandatului și până acum sunt la fel de dese ca eclipsele totale de soare din ultimul secol vizibile din Tălășmani. Singurele intervenții notabile ale sale sunt cele din această rubrică a cotidianului Est News. Pe facebook, situația e cam la fel. În afară de câteva postări cu referiri generale și cu mesaje anti PSD și Ponta, Ciurariu rămâne o prezență la fel de ștearsă, preferând să epateze mai degrabă ca imagine fizică. Una din cele câteva poze postate este cu siguranță o fotografie fotoșopată profesional pentru un afiș de campanie, realizată cu siguranță cu câția ani în urmă, în care deputatul zâmbește, dintr-un generic de telenovelă, asemenea unui Jose Miguel Veracruz de Lahoia Estrella Ramirez Garcia. E ok, cumva: segment electoral identifcat, zâmbetul pentru dame e la locul lui, freza impecabilă. Dar la Tălășmani… mai greu cu facebook-ul!

doina silistruDoina Silistru, senator PSD de Vaslui, conturează două personalități diametral opuse. În viața reală pare a fi albinuța Senatului, culegând polenul din colegiul său și depunându-l pe fagurele Secretariatului General al Guvernului. Mereu prinsă între comiții, comitete, întruniri și dezbateri, alergătură, ședințe de lucru și nelucru, voturi împotriva avizării cercetării penale cum îi dictează conștiința, senatoarea nu mai are timp pesemne de imaginea sa din spațiul virtual. Așa se face că pagina de facebook a Doinei Silistru pare a fi mai degrabă un concurs on-line de tipul „Recunoașteți personajul!”. Fără premii, din păcate!

dragos cazacuDragoș Cazacu, viceprimar al municipiului reședință (PSD), se prezintă ca o resursă nesecată de surprize. A primit girul majorității Consiliului Local Vaslui pentru funcția pe care o ocupă, deși până la comanda partidului puțini din cei care s-au declarat de acord i-ar fi dat vreodată acest credit. O altă surpriză a fost că lupul tânăr social-democrat chiar știe un pic de adminstrație. Pe facebook, aceleași suprize. Majoritatea pozelor postate îl prezintă în ipostaze oficiale, la diverse acțiuni și întâlniri cu caracter electoral. Fotografiile din spațiul personal sunt foarte puține, însă ele prezintă un Dragoș Cazacu atipic pentru un politician: călărind sute de cai putere sau la o bere alături de prietenii din partid. Până la urmă și politicienii sunt oameni și e firesc să bea un șpriț cu oamenii cu care nutresc aceleași convingeri și aspirații, cu care se identifică. Adică e de apreciat lipsa snobismului care îi caracterizează pe mulți din clasa politică. Ne-a atras însă atenția una din fotografii, în care viceprimarul se afișează alături de celebrul personaj Axinte. Dar, cum zice și Dragoș Cazacu din poză, e OK, man!

eduard popicaEduard Popica, șeful de cabinet al prefectului de Vaslui, are aceeași atitudine în viața reală cât și în avatarul construit în on-line. Deși este o prezență suficient de discretă, Eduard (Edy – obligatoriu cu y – pentru prieteni) iese în evidență mai degrabă prin atitudinea de Mister Olympia, de macho man, de playmate sau, de ce nu?, de gigolone. Mereu galant, zâmbitor și deschis la… compromis, dar până la un punct. Pe facebook, promovează în mare cam același tip de imagine. Dacă majoritatea băieților cu pachețele și bicepși cât gorunul își etalează tatuajele și „roca de Gilbraltar”, Edy se pozează cu ștaif, în ținute extravagante și cu un plus de eleganță a la Bond. James Bond.

sorin raduSorin Radu nu a avut prea multe de spus în calitate de viceprimar (PNL), la fel cum nu pare să aibă de spus nici acum, în calitate de simplu consiler local. Pare mai degrabă un om de acțiune, pregătit să facă, nu să vorbească. Dar cum nici cele făcute nu sunt cu duiumul, atitudinea adoptată este de neînțeles. Pe facebook, lucrurile stau cam la fel. Nu are multe postări și nici multe poze. Ne-a atras atenția însă un instantaneu suprins, probabil, la un eveniment fericit pentru domnia sa, în care primește flori de la o doamnă. Și încă nu orice flori, ci garoafe. Interpretările cadrului pot fi multe, dar posibilele explicații pentru postarea sa foarte puține. Din nou, ciudată atitudine!

simona polakSimona Polak, membru marcant (cumva) PNL, nu se încadrează în tiparul clasic al politicianului român, vasluian sau de oriunde, dând dovadă de un nonconformism total. Astfel, deși o jumătate din conducerea centrală a partidului a spus că liberalii aflați în funcții de conducere la instituțiile deconcentrate trebuie să demisioneze, ea încă nu a plecat de la șefia Casei Județene de Asigurări de Sănătate Vaslui. Bineînțeles, dintr-un simț al datoriei, nicidecum din alte motive. Apoi, deși zarurile din Organizația Județeană a PNL sunt aruncate la jocul candidaturilor, ea ține morțiș să se repete lovitura de la 11 metri. Așa e și pe facebook. Între două postări cu mesaje subliminale, Simona Polak mai pune ba o poză din vacanță, ba un selfie… Ca poză reprezentativă, am ales o imagine în care ea zâmbește tainic și cu subînțeles din spatele a trei vulturi/acvile/paradoni/sau altă nație de lighioane. Cei trei ar putea avea corespondenți în viața reală. La fel și zâmbetul!

mihai poneaMihai Ponea, membru PNL, a intrat în politica mare cu o candidatură pentru Camera Deputaților. Deși a investit resurse importante, rezultatul a fost nefavorabil. Dar a avut, totuși, un culoar politic favorabil, care acum pare a fi obturat de umbra oamenilor în care a ales să se desfășoare. Ca voce politică, nu se face remarcat mai prin nimic. Așa e și pe facebook. O poză cu el nu spune multe. Una cu Moroșanu și Boc spune ceva, dar nu suficient, din păcate.

andrei baraganAndrei Bărăgan, președintele Organizației Municipale a PC (Partidul Conservator, pentru cei care nu înțeleg acronimul și pe care nu-i poate blama nimeni pentru asta) are un parcurs politic la fel de sinos și promiscuu ca al lui Ciuhodaru. Există, însă și o diferență între cei doi: ultimul a ajuns pe statul de plată al Camerei Deputaților, celălalt a fost doar în vizită. Și și-a făcut o poză. Pe care a pus-o pe facebook! Poate că speră să ajungă acolo. E bine să spere!

alin dan trifuAlin Dan Trifu, un alt lup tânăr al politicii vasluiene, de asemenea membru PC, a intrat în politică timid, împins de la spate. A reușit să ajungă director la o deconcentată nu grație abilităților sale de negociere, ci timid, împins la spate. Așa e și pe facebook. Are doar câteva poze, una dintre ele fiind de la o conferință de presă pe care a organizat-o când era șef la PC. Nu pentru că a vrut, ci timid, împins de la spate!

Barbu

Alexandru Barbu, consilierul prefectul – sau reprezentantul reprezentantului guvernului în teritoriu, așa cum se recomandă – este colegul lui Eduard Popica (Edy pentru prieteni – vezi mai sus), pe care încearcă să îl copie îndeaproape, însă fără prea mult succes. Se-mbracă la fel, trage de fiare, vorbește la fel, dar… ceva lipsește! Din punct de vedere profesional, are atribuții în relaționarea cu mass-media și nu numai, lucru ilustrat excesiv pe facebook, unde a postat câteva fotografii care îl suprind în postura de „comunicator”. În realitate, însă, a luat cuvântul de doar câteva ori. Un astfel de moment memorabil îl reprezintă intervenția sa de la o conferință de proiect cu finanțare europeană de la Consiliul Județean, unde Barbu a s-a prezentat exact ca mai sus și și-a exprimat bucuria pentru „un lucru deosebit”, precum și pentru faptul că „mai are și presa ce să scrie, că și-așa scrie numai prostii”. Nimic mai adevărat, coane Săndică! Prostii vede, prostii aude, prostii scrie!

dan eduard prisacaruDan Eduard Prisăcaru este o prezentă politică aproape la fel de invizibilă atât în viața reală, cât și pe facebook. Avocat (cu procese, evident) de profesie, el îndeplinește și funcția de președinte al Organizației de Tineret a UNPR Vaslui. A candidat de vreo două ori pe vreo două liste, însă fără mare succes. Partid mic, membri puțini, voturi puține. Mai multă muncă decât recoltă! C-așa e-n tenis. Pe facebook doar există. La fel ca și în politica vasluiană. Are doar două poze. Una de familie (de apreciat) și una cu dumnealui în Parlament, acolo unde probabil își dorește să ajungă. La cum se schimbă legea electorală, nu se știe. Mare-i minunea redistribuirii, Doamne!

de Alex SAVA Întrucât suntem în plin sezon al concediilor și mulți dintre „clienții” fideli ai acestei rubrici sunt la bine-meritata odihnă, am decis să nu-i deranjăm cu telefonul, cu atât mai mult cu cât vreo câțiva ar face serioase costuri suplimentare cu un apel în roaming. Drept pentru care, pentru episodul din această săptămână am ales să supunem atenției cititorilor o altă față a politicienilor vasluieni: imaginea pe care și-o creează prin cel mai important portal de socializare. Plecând de la ideea că fotografiile pe care decidem să le postăm în spațiul public reprezintă o imagine asumată despre propria…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: