Home » Social » Emoții pentru militarii care pleacă în Afganistan – „Familiile noastre știu avem niște obligații de îndeplinit"

Emoții pentru militarii care pleacă în Afganistan – „Familiile noastre știu avem niște obligații de îndeplinit"

de Mihaela NICULESCU

Ieri, chiar de Ziua Presei Militare, s-a desfășurat ceremonia de plecare în misiune a personalului Army Institutional Advisory Team (AIAT), rotația a II-a, care va înlocui detașamentul AIAT, rotația I. Asa cum v-am informat si zilele trecute, este o premieră pentru Garnizoana Bârlad. Șase ofițeri ai Armatei române, din trei județe ale țării, s-au pregătit timp de patru luni la UM 01458 Bârlad, pentru a putea pleca în misiunea „Resolute Support”, desfășurată în teatrul de operații din Afganistan.

În cadrul ceremoniei, reprezentantul Comandamentului Forțelor Întrunite, col. Marian Almăjanu, a citit „Extrasul din Ordinul de misiune”, nu înainte de a se oficia o slujbă religioasă de către preotul Nicolae Negru și protopopul de Bârlad, Vasile Lăiu. Cei șase militari care vor face parte din misiunea „Resolute Suppport” sunt: locotenentul Cîrstea Dănuț (34 de ani) din Bistrița, maiorul Iulian Suciu (39 de ani) din Turda, maiorul Mirel Niste (35 ani) din Bistrița, maiorul Ovidiu Sărmășan (43 de ani) din Turda, maiorul Lăptoiu Mihai (39 de ani) din Buzău și maiorul Olimpiu Golea din Focșani, care este șeful echipei de consiliere instituțională ce va fi prezentă timp de șase luni în teatrul de operații din Afganistan. Va fi o misiune riscantă pentru că, deși ofițerii români nu vor fi în prima linie, ei vor trebui să însoțească permanent militarii afgani.
„Mergem în teatrul de operații din Afganistan să reprezentăm Armata Română, țara, la un nivel de instruire cât mai ridicat. Dorim să arătăm partenerilor din Alianță că nu suntem cu nimic mai prejos, ci suntem la același nivel cu ei. Pentru cei care sunt la prima misiune va fi o provocare și au posibilitatea să-și demonstreze valoarea. Cei care au mai fost în misiuni își pot valorifica experiența dobândită în teatrele de operațiuni din Irak, Afganistan sau Balcanii de Vest”, a declarat maiorul Olimpiu Golea.
Printre cei prezenți la acest eveniment, s-au aflat Dorin Apostu, viceprimarul municipiului Bârlad, comandantul Poliției Municipiului Bârlad – comisar șef Vasile Chelaru, reprezentanți ai Garnizoanei Bârlad, în frunte cu col. Valentin Bordei, comandantul Garnizoanei Bârlad.
„Detașamentul celor șase ofițeri va pleca în Afganistan pe 29 iulie, pentru o perioadă de șase luni. Vor încadra un comandament multinațional în domeniile Operații și instrucție, Comunicații și informatică, Logistică și personal. Ca sarcini esențiale, vor avea instruirea, asistența și consilierea pentru militarii din armata națională afgană.”, a declarat col. Valentin Bordei.
Nu a fost prezent la ceremonie nici un membru al familiilor militarilor care vor pleca în Afganistan.
„Familiile noastre, soțiile, părinții, rudele, toți știu că suntem ofițeri și că avem niște obligații de îndeplinit. Ne-au încurajat tot timpul și sunt alături de noi, chiar dacă nu fizic. Sperăm să ne întoarcem sănătoși și să ne revedem la Bârlad în februarie, la încheierea misiunii”, a mai spus mr. Olimpiu Golea.

de Mihaela NICULESCU Ieri, chiar de Ziua Presei Militare, s-a desfășurat ceremonia de plecare în misiune a personalului Army Institutional Advisory Team (AIAT), rotația a II-a, care va înlocui detașamentul AIAT, rotația I. Asa cum v-am informat si zilele trecute, este o premieră pentru Garnizoana Bârlad. Șase ofițeri ai Armatei române, din trei județe ale țării, s-au pregătit timp de patru luni la UM 01458 Bârlad, pentru a putea pleca în misiunea „Resolute Support”, desfășurată în teatrul de operații din Afganistan. În cadrul ceremoniei, reprezentantul Comandamentului Forțelor Întrunite, col. Marian Almăjanu, a citit „Extrasul din Ordinul de misiune”, nu înainte…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile

4 comments

  1. Şase mercenari,se duc in Afghanistan sa faca ce…..sa apere Afghanistanul de afgani…….platiţi foarte bine pt astfel de misiuni ,sa nu amintim din banii cui sunt platiti,……si ii mai facem si eroi. Iraq Angola,Kosovo……mda mari eroi ,mai taiati domnilor jurnalisti

  2. eroii p…. Pentru cine si duc si de ce?cand vor incepe oamenii sa gadeasca singuri vor inceta sa existe crime si razboaie.Numai pentru ca esti trimis,numai pentru ca altii fac nu inseamna ca e si corect.Cei mai mare criminali de dupa holocaust sunt americanii si aliatii sai.Si voi ati participat si ati fost complici la crimele facute de americani.Eroii?In trecut un soldat isi apara tara.Azi apara interesele straine.Ce cautati voi in afganistan?daca vreo bomba sau vreo masina capcana va prinde…sunteti eroi..eroii p….. eroii complici de crime de razboi

  3. si arhangelii aia de popi le canta..si le ureaza drum bun.halal biserica fara coaoie da ce sa ii ceri..Ureaza-le parinte mult succes la crime pe care le vor sustine si comite,pentru binele tarii in numele unei religii sfinte

%d blogeri au apreciat: