Școlile postliceale, tot mai căutate
de Roxana NĂSTASĂ
Tinerii dau năvală la școlile postliceale. Tot mai mulți sunt cei care fie și cu bacalaureatul luat, fie și fără, optează pentru o asemenea școală pentru că specializările sunt variate, admiterea este simplă, sunt destule locuri finanțate de stat, iar oportunitățile de angajare în Europa sunt destule. Faptul că acest lucru le poate oferi un loc de muncă în străinătate, fac pe cei mai mulți să nu stea pe gânduri și să se înscrie. Așa se face că locurile se ocupă cât ai clipi de către absolvenții de liceu dar și de către cei ce își doresc o reconversie profesională.
„Sunt mulți tineri care se înscriu. Noi avem 58 de locuri la buget ca asistent medical generalist și 58 la asistent medical farmacist. Pe 23 iulie a fost examen și s-au ocupat o mare parte din locuri. Acum se fac din nou înscrieri și va fi organizat un nou examen. Ceea ce este important este faptul că vor face 18 săptămâni de practică la spital unde vor învăța multe lucruri. De asemenea, acum pot și cei fără bacalaureat să urmeze o asemenea școală. Până acum exista condiția ca până la absolvire să ia bacalaureatul, acum nu mai este această regulă, cu care eu nu prea sunt de acord”, ne-a declarat dr. Mimi Bâzdâră, directorul Școlii postliceale „Anastasie Fătu”, Vaslui.
Faptul că șansele de angajare ale absolvenților de școli postliceale sunt din ce în ce mai mari, îi fac pe cei mai mulți să opteze pentru a învăța meseria de asistent medical pentru a o practica peste hotare.
Marian, de exemplu, este înscris la o școală postliceală și este foarte mulțumit.
„Mulți au ideea că dacă ești la postliceală înseamnă că ești prost sau că nu ai luat bacul. Nu, eu am luat bacul, am vrut inițial să dau la Poliție, nu am intrat și apoi mi-a venit această idee de a mă înscrie la asistenți generaliști și chiar mă bucur că am avut-o. Îmi place ce fac, îmi place că se pune accentul pe practică și totodată, mă bucur când văd câte șanse de angajare sunt în străinătate. În mod sigur locul meu nu e în țară, iar dacă sunt locuri în străinătate, unde se câștigă bine, eu sunt mulțumit. Sper că va fi și pentru mine unul”, ne-a declarat tânărul.
Din păcate, județul nostru nu oferă prea multe șanse nici celor cu studii superioare nici celor cu studii medii, locurile de muncă fiind puține comparativ cu numărul șomerilor. Tinerii mai speră însă la străinătate.