Home » Invatamant » Un inspector general de milioane

Un inspector general de milioane

de Roxana NĂSTASĂ

Gabriela Plăcintă, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui, a câștigat, conform declarației de avere, anul trecut, peste 250 de lei în fiecare zi lucrătoare. Pe lângă salariul de la ISJ, Gabriela Plăcintă mai câștigă sume importante din activitatea la tot felul de proiecte educaționale. Anul trecut, din doar două astfel de colaborări, ea a încasat circa 20.000 de lei, adică aproape cât salariul anual al unui profesor cu gradul I și cu o vechime respectabilă în învățământ.

 În timp ce unii profesori, după zeci de ani petrecuți la catedră, cu gradul I didactic, au lefuri de aproximativ 1.700 de lei lunar, mai-marii educației vasluiene, „naufragiați” politic pe scaune calde, câștigă tot atât numai din „colaborări” în proiecte educaționale de mare interes. Spre exemplu, șefa învățământului vasluian, Gabriela Plăcintă, inspector școlar general la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui, a câștigat în anul 2014, conform declarației de avere, din două proiecte, în total , 20.144 de lei.

Mai exact, Gabriela Plăcintă a câștigat 17.600 de lei de la Casa Corpului Didactic pentru că a fost expert al proiectului POSDRU „Competitivitate și calitate în cariera didactică”, acestui venit adăugându-i-se un altul, dintr-un alt proiect educațional, în cadrul căruia inspectorul școlar general al ISJ Vaslui a avut calitatea de manager de proiect. Este vorba de „Decizii informate prin instrumente adecvate în orientarea în carieră”, de unde a câștigat 2.544 de lei. Astfel, din două „colaborări” a ieștit cât salariul unui profesor de gradul I pe an.

La conferința de deschidere a celui din urmă proiect menționat, reporterii Est News au observat că elevii din grupul țintă aveau cunoștințe despre orientarea în carieră și că erau prezenți acolo la rugămințile profesorilor de clasă și nici nu păreau interesați de ce se întâmplă pentru că se jucau pe telefoane.

Milioane de lei pentru o zi de muncă

Așadar, în timp ce unii din învățământ după 20 de ani de muncă nu iau mai mult de 2.000 de lei lunar, alții care au avut norocul de a prinde „un scaun înalt”, câștigă banii aceștia numai din câteva „colaborări” în proiecte.

Pentru a înțelege mai bine, detaliem din declarația de avere a Gabrielei Plăcintă de unde reiese că anul 2014 nu a fost deloc rău pentru ea. Gabriela Plăcintă a câștigat, în total, 65.709 lei anul trecut, adică nu mai puțin de 260 lei pe zi lucrătoare! Mai exact, 32.005 lei i-a obținut de la ISJ pentru funcția de inspector școlar general, 6.623 de lei, recuperări salariale ca și cadru didactic, din hotărâri judecătorești, obținuți de la Școala gimanzială „Manolache Costache Epureanu” Bârlad, 6.472 din funcția de consilier local de la CL Bârlad, 465 de lei ca membru de comisie de evaluare managerială de la Consiliul Județean Vaslui și 20.144 de lei din colaborarea în cele două proiecte menționate anterior.

Soțul său, Constantin Florin David, cadru militar, a completat venitul familiei cu 43.976 lei. Nu lipsesc însă nici datoriile familiei, având un credit de 45.818 lei, contractat în anul 2014 și scadent în 2019.

Cei doi au produs astfel împreună, în 2014, 109.685 de lei. Potrivit declarației de avere, șefa ISJ Vaslui și-a deschis cinci conturi în câteva luni! Patru depozite au fost deschise în 2014 și unul în 2015, active financiare ce ajung la 97.015 lei! Dacă ar fi să ținem cont doar de factorul matematic, rezultă că cei doi au trăit, anul trecut, cu aproximativ 1.000 de lei pe lună.

Și Daniela Laic, directorul Centrului Județean de Resurse pentru Asistență Educațională (CJRAE) Vaslui a câștigat bani frumoși în urma unui proiect, în 2014, ce-i drept, nu de orientare în carieră a elevilor, 8.675 de lei. În cadrul proiectului UNICEF București aceasta a avut calitatea de expert. Acestor venituri li s-au adăugat altele din colaborări cu alte instituții județene. 2.898 de lei au venit de la Casa Corpului Didactic pentru că este formator și alți 4.342 de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui, pe care i-a primit ca psihopedagog principal.

de Roxana NĂSTASĂ Gabriela Plăcintă, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui, a câștigat, conform declarației de avere, anul trecut, peste 250 de lei în fiecare zi lucrătoare. Pe lângă salariul de la ISJ, Gabriela Plăcintă mai câștigă sume importante din activitatea la tot felul de proiecte educaționale. Anul trecut, din doar două astfel de colaborări, ea a încasat circa 20.000 de lei, adică aproape cât salariul anual al unui profesor cu gradul I și cu o vechime respectabilă în învățământ.  În timp ce unii profesori, după zeci de ani petrecuți la catedră, cu gradul I didactic, au…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

3 comments

  1. Ia nu mai fiti invidiosi, aceste doamne sunt foarte capabile si merita banii acestia. Ceilalti profesori sa faca si ei proiecte sa se inscrie in parcid si vor reusi sa aiba bani cine ii pune sa stea la catedra ca fraierii? Ei nu au aflat ca daca in tara asta cei care muncesc cu adevarat cu scop si finalitate au cei mai putini bani? Sa se apuce de politica de facut proiecte peste proiecte de care nu stie nimeni si care oricum in afara faptului ca plimbi niste copii de colo colo pe termen lung nu au nici un scop viabil si finalitate ..oricum hartiile vorbeste! Asa ca domnilor ziaristi mucles!. Bravo acestor doamne ca au prins cum sta smenu si se descurca, intotdeauna in acest sistem educational au existat cei care munceste ca fraierii dar si privilegiati.

    • draga prietena a doamnei inspector general,nu vrei ,nu intelegi ca doar din calitatea inalta de inspector general se putea castiga acesti banuti…nu din capacitatea intelectuala ,pe care nu o contest dar activitatea pe care o desfasoara in cardtl partidului…trebuie remunerata.Ce nu pricepi???

  2. Bai ce invidie pe oameni,nu,chiar sunteti rai!

%d blogeri au apreciat: