altex
Social

Ziua Imnului Național, la CARP

de Mihaela NICULESCU

Ieri, 29 iulie, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Bârlad a organizat un simpozion dedicat Zilei Imnului Național al României, intitulat „Deșteaptă-te române!”.

A fost prezentat istoricul imnului național, dar au fost făcute și unele comentarii vis-a-vis de modul în care românii se raportează la imnul național, unul dintre simbolurile noastre naționale, alături de stemă și drapel.
„Într-o societate în care noile tehnologii sunt parte integrantă a existenței noastre, concepte precum patriotism, iubire de țară, demnitate națională, sunt catalogate ca desuete sau de-a dreptul învechite. În aceste momente de rătăcire, este bine să privim înapoi, în istorie și să ne reamintim luptele de eliberare a țării, pentru independență. Ziua de 29 iulie, Ziua Imnului Național, este un prilej perfect pentru a face o incursiune în trecut, când imnul național a fost ca o îmbărbătare pentru cei care au apărat țara cu prețul propriilor vieți”, a menționat în prezentarea sa Teodora Elena Zaldea, asistent pentru relații publice și comunicare.
„Parcă ne e frică, teamă, ne jenăm să cântăm imnul național al României. Mulți dintre români preferă să fredoneze alte imnuri, ale altor țări”, a menționat, în cuvântul său, profesorul Gruia Novac. Nicolae Mihai, președintele CARP Bârlad a adăugat: „Cei mai mulți nu cunosc versurile imnului național, nici măcar o strofă sau două. Este valabil atât pentru oamenii simpli, cât și pentru ditamai parlamentari și guvernanți. În urmă cu un an, când am avut în vizită o delegație de pensionari din Franța, am observat că toți cunoșteau versurile întregului imn – La Marseillaise. Ar trebui să învățăm de la acești oameni și de la toate popoarele care își respectă imnul național și știu să-l cânte.”
Tot ieri, CARP a organizat și o activitate de rememorare a personalității scriitorului complet și teatrologului modern, Victor Ion Popa. Pe 29 iulie 1895 se năștea la Bârlad cel al cărui nume avea să-l poarte peste timp teatrul bârlădean. Au făcut referiri despre opera lui Victor Ion Popa Teodora Spânu, secretar literar al Teatrului „V.I Popa”, actorul George Sobolevschi și profesorul Gruia Novac.
La final a fost prezentat și numărul 22 al revistei CARP, „Viața noastră”.

Related Articles

One Comment

  1. LA CLNUL CARP PROCURORUL MIHAI E O NULITATE MANIPULATA DE FIIICEKE VITREGE

Back to top button