Administratie

Puțini bani la rectificare

de Marian MOCANU

Cea mai importantă rectificare a bugetului Consiliului Local Vaslui nu aduce prea mulți bani, asta și poate din cauza faptului că, în acest an, Guvernul României a fost mai zgârcit ca niciodată, alocând fonduri doar la începutul anului, în rest doar sume infime, eventual pentru plata unor drepturi salariale câștigate în instanță. Practic, la nivelul municipiului Vaslui, se poate vorbi doar de realocarea de fonduri din buget pentru susținerea cheltuielilor de personal pentru diverse categorii de bugetari, ori pentru câteva obiective, le numeri pe degete, de investiții la instituțiile de învățământ. Întreaga rectificare se bazează strict pe faptul că încasările la buget au fost realizate chiar peste obiectivul propus. În rest, sursele financiare necesare investițiilor în derulare provin din fonduri comunitare.

Rectificarea de buget de la jumătatea anului a municipiului Vaslui este una foarte săracă, până la acest moment, față de bugetul inițial neapărând alte sume alocate de le guvern.

În acest an, toate investițiile din municipiul Vaslui se fac doar pe baza proiectelor finanțate din fonduri europene sau de la Ministerul Dezvoltării, ori din încasările la bugetul local, de la guvern, la începutul anului fiind alocată suma de 84.000 lei, în ciuda faptului (sau poate tocmai de aceea!) că Vasluiul este pe primele locuri la nivel național în ceea ce privește colectarea impozitelor și taxelor locale. Practic, la această rectificare de buget, se poate vorbi doar de realocarea unor sume ce urmează a fi încasate în ultimul trimestru a acestui an, în valoare de 1.550.000 lei, pentru trimestrul al II-lea. Această realocare se face pentru susținerea cheltuielilor de personal în învățământul preuniversitar de stat, a cheltuielilor cu bunuri și servicii la activitatea de învățământ și plății drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav și indemnizații lunare.

În afara acestora, pentru investiții, sumele care fac obiectul rectificării bugetare sunt foarte mici, de doar 519.000 lei, bani care nu provin din surse suplimentare, ci din diminuarea cu aceeași sumă a titlului „bunuri și servicii” din bugetul aprobat la începutul acestui an. Practic, cu acești bani se vor construi patru instalații de paratrăsnet la școlile gimnaziale „Dimitrie Cantemir” și „Ștefan cel Mare” și la grădinițele din apropiere, instalații care vor costa în total 44.000 lei, ridicarea unui gard pentru împrejmuirea curții școlii „Mihai Eminescu” în vederea limitării accesului persoanelor străine, interzicerii intrării cu autoturisme, dar și pentru achiziționarea unui foișor de vară la Grădinița cu program prelungit nr. 8. Dacă pentru achiziționarea foișorului se vrea alocarea sumei de doar 25.000 lei, pentru construirea gardului pentru împrejmuirea curții Școlii „Mihai Eminescu” a fost alocată suma de nu mai puțin de 1,2 miliarde lei vechi!

În plus, prin această rectificare de buget a fost locată suma de 135.000 lei pentru izolarea podului clădirii principale a Liceului „Mihail Kogălniceanu”, la aceeași instituție de învățământ urmând a fi schimbate cele două cazane ale centralei termice, în acest sens fiind alocată suma de 195.000 lei.

Despre începerea, continuarea sau finalizarea altor lucrări de investiții decât cele prezentate în planul pe anul 2015 a Primăriei Municipiului Vaslui, nici vorbă. Acest lucru se datorează faptului că, pe parcursul acestui an, municipalitatea vasluiană nu a beneficiat de nici un fel de alocări de fonduri guvermentale de echilibrare a bugetelor, cu excepția banilor cu destinație precisă, cum ar fi cei pentru plata drepturilor salariale ale personalului din învățământ.

Nici măcar pentru plata salariilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau a asistenților maternali nu au fost alocați alți bani, primăria trebuind să completeze sumele necesare din bugetul propriu, urmând a recupera eventual acești bani la rectificările ulterioare. Chiar și așa, prin folosirea surselor proprii, municipalitaea a reușit ca în prima jumătate a acestui an să se achite de toate obligațiile financiare către furnizorii de servicii.

Mulți bani la buget, prea puțini cheltuiți până acum

În ședința de ieri a Consiliului Local a municipiului Vaslui a fost aprobată execuția bugetară la jumătatea anului 2015. Conform datelor prezentate, în ceea ce privește veniturile bugetului local atrase prin plata impozitelor și taxelor locale și alte surse, la data de 30 iunie, veniturile s-au realizat în procent de 85,60%.

Detaliind, veniturile din impozite și taxe locale s-au realizat în procent de 116,59%, cotele defalcate din impozitul pe venit s-au realizat în procent de 85,67%, sumele defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate s-au realizat în procent de 100%, iar sumele alocate din cotele defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale s-au realizat în procent de 94,73%.

Practic, di totalul prevederilor bugetare definitive estimate la nivelul acestui an de 79,240 milioane lei, au fost deja realizate încasări peste 67,826 milioane lei.

Pe capitole, dacă în ceea ce privește secțiunea de funcționare a bugetului municipalității vasluiene, încasările au fost cu 0,68% peste așteptări, respectiv de 58,628 miloane lei față de 58,234 milioane lei, la secțiunea de dezvoltare, acestea, chiar dacă veniturile atrase la buget până acum, sunt doar în proporție de 43,79%, acestea se încadrează în targetul stabilit la începutul anului.

Practic, în general este vorba de banii ce urmează a fi recuperați de primărie pentru plata lucrărilor de execuție a proiectelor finanțate cu fonduri europene, bani care reintră în bugetul primăriei pe măsură ce lucrările sunt executate. Acest capitol este într-un fel și un etalon cu privire la rapiditatea cu care se execută lucrările de reabilitare a centrului municipiului Vaslui, lucrări finanțate prin Planul Integrat de Dezvoltare Urbană. Chiar dacă, teoretic, lucrările sunt în grafic, practic, perioadele în care constructorii șomează sunt destul de dese și de lungă durată, în tot acest timp locuitorii municipiului Vaslui suferind din cauza prelungirii finalizării acestui program.

Astfel, în ceea ce privește capitolul de cheltuieli ale bugetului local la jumătatea anului 2015, acestea au fost efectuate în proporție de doar 72,24%, respectiv au fost cheltuită doar puțin peste 59 milioane lei, față de 82,1 milioane lei programate.În continuare, în cel de-al doilea semestru a acestui an, lucrările de investiții în infrastructura județului vor continua, în același timp municipalitatea angajându-se să facă plata la timp a tuturor obligațiilor financiare.

De altfel, în ultimii ani, de fiecare dată, primarul Vasile Pavăl a avut ocazia să se laude că municipiul Vaslui și-a achitat toate obligațiile financiare, atât către prestatorii de servicii ori către angajați, mai mult decât atât, rămânând și un important deficit, baji care au putut fi folosiți pentru noi proiecte în anii următori. Poate principalul motiv al acestui fapt o consideră impunerea unei discipline fiscale atât persoanelor fizice, cât și juridice care-și desfășoară activitatea pe teritoriul municipiului Vaslui în ceea ce privește plata impozitelor sau a taxelor locale ori a altor dări către stat care se materializează în bugetul consolidat al orașului.

Related Articles

Back to top button