Vrei să te răcorești în weekend? Află ce pericole te pândesc la piscină
Vara, o baie în piscină este binevenită. Dar nu trebuie să ignori problemele care pot apărea cu acest prilej. Atât apa din piscină, cât și împrejurimile pot fi surse reale de boli sau pericole. Iată cum le faci față.
Când mergi la un ștrand este important să verifici dacă locația este dotată corespunzător: cu vestiare și grupuri sanitare igienice, dușuri, bazin mic prin care se face dezinfectarea picioarelor înainte de a intra în apă. Apoi trebuie să ai la tine papuci de plajă pentru podelele umede, care sunt o sursă de micoze și de microbi.
Nu intra în apă dacă ai răni sau zgârieturi, fiindcă ești mai expus pericolelor contaminării. La fel, dacă ai fost răcit în ultima vreme. Este clar că sistemul tău imunitar e cam scăzut. Pe de altă parte, poți infecta și alte persoane, fiindcă apa contaminată dintr-o piscină rezistă 10 zile astfel.
Evită utilizarea plutelor sau a prosoapelor în comun. După fiecare baie fă duș cu apă și săpun. S-a demonstrat științific că dușul făcut la 15 secunde după ce ai ieșit din bazin te scapă de jumătate dintre microbii pe care îi poți lua. Fă tot posibilul să nu înghiți apă. Fii atent la următoarele pericole:
Clorul din apă
Dozajul de clor este foarte important. Nu e bun nici prea mult, nici prea puțin. Dacă e prea mult clor, poți căpăta mâncărimi ale pielii, iritații ale ochilor sau chiar probleme de respirație, care merg până la astm. Chiar și în cantități corecte, clorul are efect de uscare asupra pielii și părului. OMS consideră inofensiv clorul la valoarea de o parte la un milion de unități. Dacă se ajunge la 2 până la 5 părți per milion, deja e mult.
De asemenea, clorul nu are efect de distrugere asupra tuturor germenilor. Unii pot supraviețui, cum sunt anumite familii de Chlamydii. La primele semne de roșeață sau arsuri, mergi la doctor! Studii recente au stabilit că pentru copiii care înoată cel puțin o dată pe săptămână în piscine cu clor predispoziția de a face astm este de cinci ori mai mare.
Dacă îți intră apă în urechi sau ochi
Poți căpăta infecții oculare sau otita înotătorului. De aceea e preferabil să ai la tine ochelari de înot, cască și dopuri pentru urechi. Evident, igiena făcută imediat după baie te poate ajuta să eviți problemele. Ochii trebuie spălați cu apă curată. De asemenea, e bine să scoți cu un prosop moale apa din urechi.
Ce boli poți lua de la duș sau jacuzzi
Și zonele din jurul piscinei sunt periculoase. Bazinele cu apă caldă, tip jacuzzi, pot cauza apariția foliculitei. Apar pete roșii la început, care se transformă apoi în coșuri, în special în zonele acoperite de costumul de baie. Se manifestă prin mâncărime și de obicei dispar în câteva zile de la sine.
În zonele umede de la duș sau din jurul bazinului te poți contamina cu ciuperci sau mucegaiuri. Poți lua ciuperca piciorului, care are diverse forme de manifestare: fie prin descuamarea ușoară a spațiului dintre degetele piciorului, fie prin apariția unor vezicule pe laturile degetelor sau pe talpă. Acestea sunt însoțite de obicei de mâncărime și trebuie tratate cu unguente antimicotice cel puțin o lună.
Mai pot apărea negi sau veruci. Puncte de culoare maro, pe mâini sau pe tălpi. Acestea, fiind determinate de un virus, sunt contagioase. Mergi la dermatolog pentru a fi tratat și acoperă-l cu un plasture rezistent la apă ca să nu se răspândească. Un alt virus este molluscum contagiosum, care se manifestă prin apariția unor bubițe ce seamănă cu coșurile, dar nu trec. Se vindecă la dermatolog prin diverse metode, în funcție de caz.
Sursa: libertatea.ro