Pasiunea secreta a laborantei de la Liceul "Eminescu" – Viata, intre eprubete si sevalet
de Mihaela NICULESCU
În timpul zilei, stă printre eprubete, în laboratorul de chimie al Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Bârlad, dar în timpul liber se dedică pasiunii sale pentru culoare și desen. Laboranta Aurica Beciu iubește tot ce este frumos și încearcă să se exprime creând lucrări de artă. Slăbiciunea ei rămâne pictura în ulei.
„Am început cu desenul. De mică, îmi plăcea să desenez orice. Desenam în creion, cu culori și carioci. Eu eram cea care-i făcea toate desenele surorii mele atunci când era elevă. Părinții nu m-au dat la o școală de arte plastice. Așa a fost să fie. Eram la țară și vremurile erau așa cum erau… N-am renunțat la această pasiune. Am început mai târziu să abordez pictura în ulei. Simt că acele paste în ulei mă ajută cel mai bine să mă exprim”, a mărturisit emoționată Aurica Beciu.
Deși are 53 de ani, nu s-ar da nici acum în lături să urmeze o școală de profil. Are imaginație și talent. Reușește să creeze lucrări deosebite pur și simplu dintr-un instinct artistic foarte dezvoltat. Mai târziu află din anumite surse avizate că tehnicile folosite erau cele corecte. A realizat zeci de portrete, zeci de reproduceri, zeci de peisaje sau naturi statice. Se mândrește cu cele care le-a pictat pentru biserica din satul natal Pogănești (Huși).
„Când intru în acea biserică și văd icoanele realizate de mine, simt o bucurie imensă. Același sentiment de mulțumire mă încearcă și atunci când troițele făcute de mine și agățate pe la porțile oamenilor din satul natal”, a mai spus Aurica Beciu.
Pictorița încearcă să se adapteze din mers tendințelor actuale. Mai nou, a creat lucrări 3 D. Pe pânza pictată a inserat bucăți de material (sac, sfoară, dantelă) și alte accesorii. Nu s-a limitat să picteze icoane doar pe pânză, ci a pictat și pe pietre. Cochetează și cu bijuteriile hand made. A creat zeci de coliere, brățări, inele din pietre, perle sârmă.
Sensibila și muncitoare, laboranta de la Liceul „Mihai Eminescu” este sufletul unor activități organizate la acest liceu.
„Am încercat să ajut elevii ori de câte ori a fost nevoie. Am lucrat împreună mărțișoare de 1 Martie, sau alte obiecte, cu prilejul altor evenimente desfășurate în școală, cum ar fi «Săptămâna altfel». Ultima oară am realizat lucrări și obiecte din materiale reciclabile. M-aș bucura dacă aș reuși să transmit unor elevi gustul pentru artă, pentru tot ceea ce este frumos”, a mai adăugat Aurica Beciu.
De mai mulți ani, Aurica Beciu colaborează cu profesorul Ion Puflea (cu pseudonimul Simion Bogdănescu). Îl ajută la tehnoredactarea cărților sale dar și la realizarea coperților. Ultima sa carte are, pe coperta a doua, un portret al scriitorului realizat de Aurica Beciu.
„Am observat că tot timpul folosea o singură fotografie. Am considerat că n-ar da rău un portret în ulei sau creion. L-a ales pe cel în ulei. Eu cred că dă mai multă noblețe coperții un astfel de portret decât o simplă fotografie”, este de părere Aurica Beciu.
Mamă a trei fete, Aurica Beciu nu a transmis talentul de a desena decât unei singure fiice. Andreea Beciu este acum în Franța, unde își pregătește doctoratul. Dorul de fiică este potolit când răsfoiește un catalog cu desene făcute de fata sa. Sunt desene inspirate din serialul de desene animate „Sailor Moon”. Pentru Andreea, desenul rămâne un hobby, pentru mama sa e ceva mai mult. E un fel de a fi.
Profesia de bază a Auricăi Beciu este de inginer. După ce s-a închis întreprinderea Mecanica Vaslui, unde lucra la proiectare, în 2001 a venit la Bârlad ca secretară la Liceul „Mihai Eminescu”. Din 2011, este laboranta la laboratorul de chimie, dar acum se ocupă și de cel de fizică și de biologie.
„Are o sensibilitate ieșită din comun. Este foarte timidă, în schimb e săritoare, serioasă și foarte corectă. Mai rar, oameni ca ea”, ne-a spus prof. Gheorghe Pricop, directorul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”.
A fost o surpriză și pentru directorul liceului și pentru alți colegi să vadă ce pasiune minunată are Aurica Beciu.
Printre picturi, icoane, bijuterii realizate manual sau lucrări – experiment, Aurica Beciu se simte excelent, în elementul ei. Mărturisește că expresia „te chinuie talentul” este foarte adevărată. „Chinul” ei este unul plăcut, pentru că acest sacrificiu asumat și această dăruire nu vin de altundeva decât dintr-o pasiune frumoasă – pictura. Nu s-a gândit, încă, la o expoziție, dar, cine știe…?