Sanatate

La țară. Povestiri din satul tău – Murgeni: un spital-pensiune într-un oraș uitat de lume

de Alex SAVA

În acest episod din periplul nostru pe drumurile Vasluiului, poposim la Murgeni. O așezare urbană, oprită din evoluția dezvoltării din cauza unor grave probleme financiare. Cumva tipic pentru această zonă. Ce se remarcă, însă, la Murgeni, este Spitalul de Psihiatrie din localitate, asupra căruia vom focusa în cele ce urmează. Înființată în 1908, această unitate este atipică pentru profilul ei. Spre deosebire de toate spitalele similare, care par a fi mai degrabă niște sinistre lazarete, unde sunt aduși oameni pentru care viața nu mai prezintă niciun interes, Spitalul de Psihiatrie Murgeni este, de fapt, o pensiune unde locuiește o mare familie.

Comună înființată în 1844, Murgeniul a devenit, la finele anului 2003, oraș. În entuziasmul creat de oportunitatea integrării europene, autoritățile vremii s-au gândit că, schimbându-și forma administrativă, localitatea va avea mai mult de câștigat. Dar s-au înșelat amarnic, pentru că forurile europene au insistat și încă insistă pe dezvoltarea așezărilor rurale. Așa se face că, la opt de la intrarea în Uniunea Europeană, localitatea nu a reușit să acceseze prea mari proiecte. Infrastrctura rutieră și socială este veche, oamenii nu au de lucru, iar oportunitățile sunt limitate.

spital murgeni (1)În toată această priveliște dezolantă, iese în evidență ca o sclipire a adminstrație Spitaul de Psihiatrie Murgeni. Este singura unitate monospecialitate din județ și a fost înființată în 1908. Funcționează cu 141 de paturi, din care 115 – psihiatrie, 16 – Compartiment boli interne și 10 Compartiment pediatrie. Din punct de vedere al personalului, și această unitate se confuntă cu aceleași probleme ca mai toate spitalele. Are patru medici – doi la Psihiatrie, unul la Boli interne și unul la Pediatrie – la care se mai adaugă un medic rezident, care deocamdată își desfășoară activitatea la Spitalul Socola Iași.

Ionel Carp
Ionel Carp

„Din punct de vedere al personalului, e foarte greu, mai ales la Murgeni. Pe aici, nici trenul nu mai circulă, iar medicii, deși le facilităm venirea, foarte greu se lasă convinși. Odată terminată facultatea sau rezidențiatul se îndreaptă spre marile orașe, cu riscul de a nu profesa medicina. Dar au fost perioade și mai critice decât momentul actual. Acum, schema de personal e acoperită în proporție de 52%. Am mai avea nevoie de cel puțin trei medici pshiatri, având în vedere numărul de paturi. Cadre medii avem 27, iar necesarul ar fi de 40”, ne-a spus Ionel Carp, managerul unității.

La venirea ultimului medic, el a simțit nevoia să sărbătorească evenimentul, iar în cadrul manifestărilor organizate cu acest prilej, s-a plantat un brăduț pentru cadrul medical. Este copacul său, de care trebuie să aibă grijă.

„Nu plantăm neapărat pentru fecare medic care rămâne, că situația se poate schimba și oricine poate pleca de oriunde în orice moment. Dar punem pentru câte un bard pentru cei care vin. Așa am procedat cu ultimul medic, spre exemplu. La venirea sa, la terminarea rezidențiatului, am sărbătorit, ocazie cu care am plantat un brăduț. În ideea de a face această persoană să aibă ceva personal în această unitate. Ideea a avut succes și a prins”, a mai spus managerul spitalului.

La prima vedere, Spitalul Murgeni nu este cu nimic diferit de celelalte unități sanitare din Vaslui. Ca mai peste tot, nici aici banii nu sunt tocmai suficienți.

spital murgeni (13)„Din punct de vedere financiar, anul acesta avem un contract mulțumitor cu CJAS. Fac mențiunea că în situația în care am avea schema de personal acoperită, bugetul ar fi consumat numai cu cheltuilelile de personal. Așa, ne descurcăm altfel”, a mai spus Ionel Carp.

Pacienți pe liste de așteptare

Spre deosebire de multe spitale din România, cel din micuțul oraș Murgeni are o adresabilitate care crește de la an la an. Numărul de locuri este limitat, iar conducerea are liste de așteptare pentru bolnavi.

„Referitor la aspectul acesta, al pacienților, vreau să vă spun că este unul din punctele tari ale unității, dar este un lucru pe care nu ni l-am dori. Situația nu o putem schimba sau modifica. Afluența de pacienți este mult peste numărul de paturi și peste posibilitățile noastre. Se înregistrează permanent un număr de pacienți mai mare decât numărul de paturi. Dar niciun pacient aflat la poarta noastră nu rămâne netratat. Apelăm la acea listă de prioritizare, dar urgențele nu putem să le amânăm. Sunt perioade când avem și 15 pacienți peste numărul de paturi”, a mai spus Ionel Carp.

Așadar, bolnavii vin și pleacă într-un flux continuu. Cu toate acestea, mulți dintre cei externați pentru a face loc altora ajung înapoi, pentru că bolile psihice sunt… altfel.

„Aici nu e ca la bolile trupești. Acolo tai, coși, se vindecă. Dar boala psihică nu poți să spui că se vindecă. Se ameliorează. Bolnavul pleacă de la noi ameliorat și, peste o săptămână sau două, se întoarce. Asta pentru că bolnavii psihic sunt mult mai greu de integrat în societate. Este și acest stigmat căre li se pune”, mai spune managerul spitalului.

Pictură, muzică și concursuri

spital murgeni (12)Ce deosebește Spitalul de Psihiatrie Murgeni de alte unități de profil este, dincolo condițiile igienico-sanitare din spațiile hoteliere, implicarea personalului. Asistenții sociali și îngrijitorii de aici au făcut tot felul de activități reacreative pentru bolavi.

„În cadrul Secției de Psihiatrie funcționează secția de ergoterapie, unde se desfășoară o serie de activități despre care putem spune că ajută activitatea și bunăstarea pacientului psihic. De asemenea, lucrăm prin activități ocupaționale în diverse domenii, cum ar fi activități de împletit de nuiele, croșetat, avem un atelier de pictură”, a mai spus acesta.

În atelierul de pictură se nasc adevărate capodopere, care ajung pe simeze, iar de acolo pe pereții iubitorilor de artă. Sumele strânse din vânzarea tablourilor sunt folosite pentru a achiziționa materilale necesare la cercul de pictură.

„Am avut o expoziție la Casa Eminescu, din Bârlad, unde ne-am bucurat de o audiență care ne-a surprins. Am prezentat o serie de tablouri pictate de pacienții noștri. A fost o expoziție cu vânzare și am vândut o foarte multe lucrări la sume mulțumitoare. Banii s-au contabilizat și se vor folosi pentru continuarea acestor activități”, ne-a mai spus Ionel Carp.

spital murgeni (15)
Bolnavii s-au înscris pentru un concurs de Țomanap.

Din aceeași bani, pacienta cu cele mai multe lucrări vândute va primi o excursie la mare. Sau la munte. Unde preferă ea. Asta a fost decizia conducerii unității din Murgeni, Vaslui, România!

Un alt punct important este corul spitalului. Înființat în urmă cu câțiva ani, la inițiativa asistentului social Cornel Stratulat, corul Terra Psi a înregistrat până acum zeci de prezențe scenice.

„S-au desfășurat în cadrul spitalului și activități de muzică. Avem creat corul Terra Psi, cu care de-a lungul timpului am participat cu ocazia diferitelor sărbători, la biserici, acolo unde am fost invitați, la sărbători dedicate localutăților, hramurilor biserciilor. La sărbătorile de iarnă am ajuns cu colinde la Direcția de Sănătate Publică, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Vaslui, Prefectură, Spitalul Județean, la Pshiatrie”, mai povestește managerul Carp.

martisoareToate aceste activități sunt susținute, în principal, din venituri prorpii. Bolnavii confecționează mărțișoare, coșuri de nuiele și alte obiecte, pe care le vând cu succes la acțiuni de profil.

Când la alte spitale carnea e doar un vis, la Murgeni se mănâncă grătare

Mândria directorului Ionel Carp este că în spitalul pe care îl conduce niciun bolnav nu vine cu medicamentele de acasă, în vreme ce la alte unități posbilitatea procurării tratamentului din resursele proprii este o condiție obligatorie pentru bolnavi.

„Nu a lipsit niciun medicament, nimic din cele trebuincioase la pacienți, pentru că îmi doresc ca actul medical să nu sufere din acest punct de vedere. Este loc și de mai bine, s-ar putea ca această activitate, în sprijinul și în folosul pacientului, să fie mult mai îmbunătățită, dar la momentul de astăzi, nu există pacienți tratați cu medicamente personale. Aș vrea să remarc faptul că nici nu poți să nu asiguri medicamente, pentru că vorbim de bolnavi psihic”, a mai spus managerul Spitalului de Psihiatrie Murgeni.

Pentru a înțelege cât mai bine dimensiunea diferențelor dintre Spitalul de Psihiatrie Murgeni și altele de același tip, pe principiul că produsele din cămară arată bunăstarea, în meniul bolnavilor de la Murgeni este carne. În vreme ce la mai toate spitalele bolnavii primesc o zeamă lungă, orez și cartofi, la Murgeni se mănâncă mici, carne la grătar și ardei umpluți!

La Spitalul de Psihiatrie Murgeni, bolnavii mănâncă ardei umpluți și carne la grătar.
La Spitalul de Psihiatrie Murgeni, bolnavii mănâncă ardei umpluți și carne la grătar.

„De regulă, meniul cu carne este o dată la două zile. Facem ardei umpluți, cartofi pai cu mici și salată, carne cu paste…”, mai spune cu mândrie Ionel Carp.

Microfermă de porci, livadă și grădină de zarzavaturi

Bolnavii s-au și gospodărit acolo, la Murgeni. Și-au făcut o microfermă, unde cresc porci. Aceștia sunt sacrificați și folosiți în alimentația bolnavilor.

De asemenea, au și o grădină de legume, dar și o livadă.

Un alt proiect îndrăzneț al conducerii este modernizarea și extinderea spitalului.

„În anul 2015, am avut surpriza și bucuria de a avea în buget repartizat de la bugetul local 1,9 mld lei vechi alocate unității noastre cu scopul de modernizare a unității. În acest sens, se lucrează intens la acest proiect, care sperăm ca la nivelul lunii septembrie să fie recepționat și imediat depus pentru obținerea finanțarii. Concret, vrem extinderea spațiului de cazare, eligibil pentru acreditare, spații; recompartimentarea unității; anvelopare termică, reabilitarea punctului termic. Sperăm ca până în luna septembrie să avem documentația întocmită, ca pe urmă să accesăm un proiect fie REGIO, unde șansele sunt mai mari, fie prin Compania Națională de Investiții”, a mai spus Ionel Carp.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button