Social

Ciobanul dispărut în Prut a fost găsit

de Marian MOCANU

După o zi de căutări, trupul ciobanului în vârstă de 38 de ani, din Bumbăta, comuna Vetrișoaia dispărut în apele Prutului, a fost găsit de scafandrii militari. În această vară s-au întâmplat mai multe astfel de evenimente, cel mai recent fiind cazul unui tânăr care, dornic să se răcorească, a sfârșit înecat în lacul de la Gâdeasa.

scafandri (3)Marți, în jurul prânzului, localnicii au găsit pe malul Prutului hainele unui cioban în vârstă de 38 de ani din Bumbăta, comuna Vetrișoaia. Dispariția bărbatului fusese anunțată încă de luni, 3 august, în căutarea lui fiind mobilizați polițiști și săteni.

După găsirea hainelor, bănuind că bărbatul a intrat și apă să se răcorească și s-a înecat, oamenii au anunțat evenimentul la numărul de urgență 112. Imediat, la fața locului s-a prezentat un echipaj format din șase subofițeri și un ofițer cu un autocamion de intervenție din cadrul Secției de Pompieri Huși și scafandrii militari, cu o barcă pneumatică.

Pompierii au căutat de-a lungul malurilor, pe o lungime de aproximativ 500 de metri, cu ajutorul cangelor și ancorelor până la lăsarea întunericului, sub coordonarea directă a inspectorului-șef Neculai Olaru, comandantul Inspectoratului pentru Situații de Urgențǎ (ISU) „Podul Înalt” al județului Vaslui.

Cercetările au fost reluate ieri dimineață, trupul neînsuflețit al bărbatului fiind găsit în jurul orelor 13.30.

neculai olaru
col. Neculai Olaru

„Misiunea a fost una de durată, fiind îngreunată de curenții puternici, adâncimea variată în funcție de nivelul apei, vizibilitate redusă din cauza albiei nămoloase, precum și de necunoașterea cu exactitate a locului unde s-a înecat”, a declarat inspectorul șef Neculai Olaru.

Pentru evitarea unor astfel de tragedii, reprezentanții ISU reamintesc populației mǎsurile ce trebuie respectate pentru prevenirea riscurilor de înec. Pǎrinții trebuie să-și sǎ-și supravegheze atent copiii și sǎ nu-i lase niciodatǎ singuri în apǎ, iar scǎldatul sǎ se facǎ doar în locurile special amenajate în acest sens. Evitați scăldatul în rǎuri, lacuri, canale de irigații sau alte cursuri de apǎ unde malurile sunt abrupte, curenții sunt foarte puternici, albiile nǎmoloase sau pline cu plante, pietre, crengi și trunchiuri de copaci, și nu vă aventurați în apă după unele obiecte (minge, jucării etc.), mai ales dacă nu știți să înotați, existând riscul de a aluneca și cădea în apă.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button