Social

Muniție de război neexplodată descoperită la Tătărăni

de Marian MOCANU

După ce anul trecut lucrătorii ISU au descoperit la Tătărăni sute de elemente de muniție rămase de la un depozit dezafectat, zilele trecute au mai fost descoperit încă un obuz de artilerie de calibru mare. În aceeași zi, joi, 13 august, pirotehniștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui au fost solicitați, de două ori, pentru ridicarea unor astfel de elemente de muniție.

Joi, 13 august, în jurul orei 13.30, dispeceratul ISU Vaslui a fost sesizat de către o persoană despre găsirea unui element de muniție. La fața locului s-a deplasat echipa pirotehnică, formată din trei subofițeri, care a asanat zona și au identificat o grenadă de mână defensivă. Grenada se afla în curtea unei case, fiind descoperită pe când prorietarul efectua lucrări agricole.

munitie neexplodata (2)În aceeași zi, la ora 15.35, echipa pirotehnică s-a deplasat ȋn localitatea Tătărăni din comuna Tătărăni pentru ridicarea unui proiectil de artilerie exploziv calibru 75 mm. Acesta a fost descoperit, în pădurea Valea Teiului, de către un lucrător silvic care efectuat activități specifice de silvicultură.

Zona este cunoscută ca fiind un fost depozit de muniție. Anul trecut pirotehniștii inspectoratului au fost nevoiți să lucreze trei zile, pentru asanarea a peste 780 de elemente de muniție: 763 proiectile de artilerie perforant trasor calibru 76 mm, cinci bombe de aruncător calibru 82 mm, patru proiectile de artilerie explozive calibru 76 mm, trei proiectile de artilerie explozive calibru 152 mm și trei focoase pentru proiectile de artilerie.

Elementele de muniție au fost ridicate, transportate și depozitate în locul special amenajat, în vederea distrugerii. În ciuda stării avansate de coroziune, munițiile rămase neexplodate din timpul conflictelor armate pot fi încă active și, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii. De aceea, reamintim cetățenilor care se confruntă cu astfel de situații să anunțe imediat organele abilitate, prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112. Până la intervenția specialiștilor, muniția nu trebuie atinsă, lovită sau mutată din loc. Sub nici o formă nu trebuie introdusă muniția în foc sau încercată demontarea focoaselor.

„În zona în care se presupune că ar exista muniție neexplodată, nu permiteți accesul, nu faceți focul și nu executați lucrări de îmbunătățiri, săpat; nu lăsați copiii să se joace cu aceste elemente de muniție. Nu ridicați, nu transportați și nu introduceți munițiile în încăperi, locuințe sau grămezi de fier vechi, și predați la operatori economici specializați muniții neexplodate în scopul valorificării ca deșeuri metalice. Nu folosiți munițiile pentru improvizarea diferitelor unelte sau ca ornamente”, sunt recomandările specialiștilor ISU.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button