Invatamant

Sute de școli nu au autorizație și mii de elevi vor învăța și anul acesta în condiții neconforme

de Roxana NĂSTASĂ

Cu aproximativ o lună înainte de începerea noului an școlar, aproape jumătate din instituțiile de învățământ din Vaslui n-au autorizație sanitară de funcționare. Fie că nu îndeplinesc standardele minime de igienă, fie că sunt în paragină, multe dintre ele au șanse reduse să-și remedieze problemele într-un timp atât de scurt. Așadar și anul acesta vor fi mii de elevi care vor învăța fără apă curentă, grup sanitar și alte condiții pe care ar trebui să le aibă.

Problema unităților de învățământ care nu dețin autorizații sanitare de funcționare este una foarte veche. Motivele care stau la baza neautorizării sunt aceleași de la an la an. Lipsa apei potabile, grupuri sanitare insalubre, curți interioare neamenajate corespunzător sunt doar câteva din neregulile pe care inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui le descoperă frecvent.
În Vaslui, situația s-a mai îmbunătățit față de anul trecut, însă tot nu este roz așa cum promitea Ministrul Educației în luna ianuarie, când a poposit la Vaslui. În cadrul unei conferințe de presă organizate atunci acesta spunea că cea mai mare problemă, pe care se axează, este cea a autorizațiilor sanitare de funcționare. El a promis atunci că de anul acesta nu toate, dar aproape toate unitățile de învățământ vor avea autorizații. Zis și nefăcut. Situația nu e departe de cea de anul trecut. Deci doar promisiuni.

Potrivit reprezentanților DSP Vaslui, până la data prezentă, la nivelul județului, 483 de unități de învățământ dețin autorizație sanitară de funcționare, din care doar patru au fost solicitări înregistrate în cursul anului curent. Astfel, încă aproximativ 300 de unități nu au autorizație. Cea mai gravă situație este în unitățile din mediul rural, unde grupurile sanitare și lipsa apei curente sunt problemele principale.

„La solicitarea unității de învățământ, DSP eliberează autorizația sanitară de funcționare în baza declarației pe propria răspundere, conform Ord. MS 1030/2009, cu modificările și completările ulterioare. În unitățile pentru ocrotirea, educarea și instruirea copiilor și tinerilor se vor asigura condițiile de igienă necesare apărării, păstrării și promovării stării de sănătate, dezvoltării fizice și neuropsihice armonioase a acestora și prevenirii apariției unor îmbolnăviri. Conducerile unităților sunt răspunzătoare de realizarea întocmai a acestor condiții. În cele mai multe cazuri, unitățile fără autorizație sanitară de funcționare nu îndeplinesc condițiile igienico-sanitare conform legislației sanitare în vigoare”, ne-a declarat Mihaela Topliceanu, purtător de cuvânt al DSP Vaslui.

La începutul anului școlar, în toate unitătile de învățământ din județ vor fi demarate acțiuni de control de către cei de la DSP. Astfel, unitățile de învățământ care nu vor îndeplini condițiile de igienă până la începerea anului școlar, nu vor primi autorizația. Cu toate astea, ele pot funcționa, însă în cazul în care vor apărea probleme, cei care vor răspunde vor fi directorii. Sunt însă și cazuri în care cele prezentate pentru a obține autorizația nu sunt conforme cu ce găsesc inspectorii de la DSP la fața locului, de aceea sunt retrase autorizațiile, anul trecut fiind zece astfel de cazuri.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button