Home » Justitie » E-ON Bârlad, sub asediu!

E-ON Bârlad, sub asediu!

de Răzvan CĂLIN

Procurorii bârlădeni au declanșat o anchetă de amploare care vizează destructurarea unei rețele ce a pus la cale un mecanism de consum fraudulos de energie electrică. Sunt implicate 40 de persoane, printre care se numără și angajați ai E-ON Bârlad, dar și ai firmelor care colaborează cu această companie. Au fost efectuate nu mai puțin de 80 de percheziții domiciliare în Bârlad, Murgeni și alte comune din  împrejurimi, iar valoarea prejudiciului estimat până în prezent se ridică la peste 400.000 de lei.

eon_blocatPolițiști, jandarmi și luptători de la trupele speciale ale Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, au declanșat duminică, 23 august, o acțiune de amploare care a vizat o rețea infracțională bine pusă la punct al cărei principal scop era furtul de energie electrică. Anchetatorii filează de mai mult timp acest grup infracțional care a pus la punct un mecanism destul de complex prin care au generat un consum fraudulos de energie electrică la scară mare. Numai până în momentul de față, procurorii bârlădeni au reușit să evalueze pagubele la peste 400.000 de lei (4 miliarde de lei vechi).

Așa se face că duminică, încă de la primele ore ale zilei, echipe mixte formate din polițiști, jandarmi și luptători din trupele speciale au descins la domiciliile celor vizați. Bineînțeles, acestora li s-au alăturat echipe de lucrători ai E-ON, însă aceștia au fost aduși de la alte sucursale E-ON din țară, gen Târgu Mureș sau Bacău. Concomitent au fost efectuate nu mai puțin de 80 de percheziții domiciliare, atât pe raza Bârladului, cât și în Murgeni și mai multe comune din apropiere, cum ar fi Perieni, Tutova, Blăgești etc. Conform anchetei derulate de procurori, printre cele 40 de persoane suspectate se numără și foarte mulți angajați ai E-ON Bârlad sau ai unor firme care colaborează cu furnizorul de energie electrică din zonă.

eon_jandarmerieÎn consecință, duminică dimineață sediul E-ON Bârlad a fost luat cu asalt de echipele de anchetatori care au luat la ”puricat” întreaga arhivă a unității. Chiar dacă nu era zi de program cu publicul, anchetatorii au luat măsura de a bloca complet accesul în și din clădirea E-ON Bârlad. Astfel, preț de câteva ore bune, cele două intrări principale în clădire au fost blocate de o dubă a Jandarmeriei Române și un alt echipaj auto al Poliției Române. Nimeni nu a avut acces în clădire în tot acest răstimp până ce anchetatorii nu și-au terminat treaba și au ridicat de la fața locului diverse probe. Aceste măsuri drastice au fost luate tocmai pentru că mulți dintre membrii acestei rețele infracționale sunt angajați ai E-ON Bârlad sau ai firmelor ce colaborează cu această companie. De altfel, mai mulți angajați ai E-ON Bârlad au fost aduși la sediul Poliției Bârlad pentru a fi audiați. Mecanismele gândite de aceștia au avut un singur scop: înregistrarea doar parțială a consumului de energie electrică sau pur și simplu ”ocolirea” instrumentelor prin care este contorizat consumul. Mai pe românește, diverși abonați (persoane fizice sau juridice) ai E-ON Bârlad au consumat curent electric fără a plăti nici un sfanț sau în cel mai fericit caz au achitat facturi infime față de consumul real, grație ”ingineriei” pusă la cale chiar de cei care furnizează acest tip de servicii în zonă.

Angajați ai E-ON Bârlad, părtași într-o rețea de consum fraudulos de energie electrică!

chelaru_vasile11”În momentul de față se fac cercetări sub aspectul săvârșirii mai multor infracțiuni: furt, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, deteriorarea, modificarea fără drept și blocarea funcționării echipamentelor de măsurare a energiei electrice, modificarea fără drept a componentelor instalației energetice. Activitatea infracțională vizată în dreptul celor 40 de suspecți este aferentă perioadei 2014 – 2015. În acțiunea de duminică au fost angrenați peste 100 de polițiști, peste 40 de jandarmi, polițiști de la serviciile speciale de intervenție, precum și polițiști de la Secțiile Rurale Murgeni și Vaslui. O parte dintre suspecți sunt angajați ai companiei de distribuție a energiei electrice, iar alții sunt salariați ai unor firme care au contracte de colaborare cu compania respectivă. În același timp, sunt incriminați și cetățeni sau agenți economici care au beneficiat de pe urma comiterii acestor infracțiuni”, ne-a declarat comisarul – șef Vasile Chelaru, comandantul Poliției Bârlad.

Un lucru este cert în toată această ”afacere”: câțiva ”băieți deștepți” de la E-ON au pus la cale un sistem bine uns și cu siguranță profitabil pentru toți cei implicați, prin care cetățeni simpli sau chiar firme au beneficiat de energie electrică mult mai ieftină sau chiar gratuită. Ancheta este în plină desfășurare și este foarte posibil să aducă la lumină elemente noi despre dimensiunile acestei rețele infracționale.

eon_politieAm încercat să obținem un punct de vedere de la Sorin Munteanu, responsabil mass-media pe Regiunea Est a E-ON România, însă acesta nu a fost de găsit. În schimb, șeful acestuia, Corneliu Zaiț (coordonator mass-media Regiunea Est), a remis un comunicat de presă în care vorbește despre cât de grav este fenomenul furtului sau consumului fraudulos de energie din România, indiferent că vorbim despre energie electrică sau gaz metan. Conform unei statistice a celor de la E-ON, de la începutul anului și până în prezent, la nivelul întregii țări au fost identificate peste 3.000 de astfel de cazuri: ”În urma acestor verificări, în primele șase luni ale acestui an au fost identificate aproximativ 3.100 de cazuri de consumuri frauduloase, dintre care circa 700 în domeniul gazelor naturale, iar 2.382 în domeniul energiei electrice, prejudiciul total aferent fiind estimat la peste 8 milioane de lei. Cantitățile sustrase astfel, de circa 25 GWh, ar fi fost suficiente pentru a asigura funcționarea timp de aproape patru ani a celui mai mare spital de urgențe din Moldova. Anul trecut, sustragerile au generat companiei un prejudiciu de 22,5 milioane de lei, numărul cazurilor identificate fiind de cca. 6.000, iar cantitatea sustrasă a fost de cca. 57 GWh. Prin modificarea unor componente din instalațiile de gaze naturale sau energie, ori prin realizarea de improvizații se expun pericolelor de incendii, explozii sau electrocutări atât persoanele care comit asemenea fapte, cât și cele care se află în vecinătate. Subliniem faptul că aceste intervenții asupra echipamentelor de măsură a consumului de gaz și/sau energie electrică în scopul înregistrării unui consum mai mic reprezintă furt calificat, infracțiune prevăzută și sancționată ca atare de Codul Penal. Tocmai de aceea colaborăm strâns cu instituțiile statului pentru identificarea acestor situații. Este atât în interesul consumatorilor onești, cât și al companiei, ca orice consum fraudulos să fie descoperit, dovedit și pedepsit conform legilor în vigoare”.

După cum se vede, nu se spune absolut nimic despre implicarea directă a unor dintre proprii angajați sau ai firmelor pe care E-ON le-a contractat pentru a presta diverse servicii către populație. Pe parcursul derulării anchetei vă vom ține la curent cu derularea anchetei în acest caz.

de Răzvan CĂLIN Procurorii bârlădeni au declanșat o anchetă de amploare care vizează destructurarea unei rețele ce a pus la cale un mecanism de consum fraudulos de energie electrică. Sunt implicate 40 de persoane, printre care se numără și angajați ai E-ON Bârlad, dar și ai firmelor care colaborează cu această companie. Au fost efectuate nu mai puțin de 80 de percheziții domiciliare în Bârlad, Murgeni și alte comune din  împrejurimi, iar valoarea prejudiciului estimat până în prezent se ridică la peste 400.000 de lei. Polițiști, jandarmi și luptători de la trupele speciale ale Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ)…

Review Overview

User Rating: 3.6 ( 1 votes)

About Razvan Calin

One comment

  1. Hoțul strigă hoții! Despre furtul pe care îl practică E-on încă de la înființare nu se spune nimic , despre faptul că încasează miliarde și nu au făcut nicio investiție în atâția ani iar nu se spune nimic , despre întreruperile zilnice de curent, de aparatura arsă la persoane fizice sau juridice sau chiar la instituții publice iar nu se spune nimic , după statul român ei sunt pe locul 2 la hoție!

%d blogeri au apreciat: