Patru incendii în decurs de o zi
de Marian MOCANU
Din cauza utilizării focului în spații deschise, într-o singură zi s-au produs nu mai puțin de patru incendii. Din fericire, nu au fost victime, dar incendiile au provocat importante daune materiale.
Începutul lunii septembrie a debutat cu temperaturi foarte ridicate pentru această perioadă, județul Vaslui fiind timp de trei zile sub cod calben de caniculă. De parcă nu ar fi destulă secetă, unii vasluieni mai provoacă și incendii, făcând focuri în spații deschise pe care fie apoi le lasă nesupravegheate, fie sunt depășiți de amploarea incendiilor iscate din vina lor. De multe ori, cetățeni inconștienți nu țin cont de faptul că atât vegetașția, cât și materialele din gospodării sunt foarte uscate, iar incendiile se pot propaga cu repeziciune, chiar și în absența vântului puternic.
Astfel, ieri după-amiază, din cauza unui foc deschis în spații deschise, pompierii militari vasluieni au fost nevoiți să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată. În urma incendiului, care a avut loc în jurul orelor 16.30, a ars aproximativ 600 mp de vegetație uscată, doar intervenția pompierilor făcând ca focul să nu ia amploare.
Alte două incendii au avut loc marți în Ivănești, primul dintre ele izbucnind, la ora 18:09, la un adăpost de animale din localitatea Valea Mare a comunei Ivănești. Până la intervenția pompierilor de la punctul de lucru Ivănești, au ars 15 mp de acoperiș din azbociment pe astereală din lemn, cinci metri de gard din lemn și au fost mistuite de flăcări circa 300 kg de fân.
Ulterior, miercuri dimineață, în jurul orelor 4, pompierii au fost din nou solicitați să intervină pentru un incendiu iscat în gospodăria unui locuitor din satul Iezere, comunei Ivănești. În urma incendiului au ars 1,5 mc cherestea, trei butoaie de vin din lemn, o cușcă de iepuri nepopulată și cinci metri de gard din lemn. În ambele cazuri, motivul care a condus la producerea incendiului a fost utilizarea focului deschis în spații deschise.
Un incendiu având o cauză mai puțin obișnuită a avut loc marți, în jurul orelor 10, în municipiul Bârlad. Un bârlădean s-a apucat de făcut țuică într-o magazie a locuinței proprii, însă cazanul avea scăpări de vapori volatili. În consecință, vaporii de alcool s-au aprins de la focul folosit la distilarea licorii bahice, incendiul extinzându-se rapid la întreaga anexă gospodărească. A fost nevoie de intervenția a două autospeciale de lucru cu apă și spumă, și de munca unui ofițer și 11 subofițeri pompieri din cadrul Detașamentului Bârlad pentru a opri propagarea incendiului la locuințele din apropiere. În urma incendiului a ars acoperișul din tablă pe astereală din lemn și trei baloți de paie.