Înscrierea la școală și la grădiniță, doar cu adeverință medicală
de Roxana NĂSTASĂ
Potrivit unui ordin de ministru, înscrierea la școală și la grădiniță se va face din acest an doar pe baza unei adeverințe medicale și a unui aviz epidemiologic.
Adeverinta medicală se eliberează la înscrierea în fiecare ciclu de învățământ, de către medicul de familie sau de către medicul colectivității de la care provine copilul.
Evaluarea se realizează pe baza examinării clinice și a antecedentelor personale existente la fișa medicală a copilului. Investigațiile clinice și paraclinice suplimentare vor fi solicitate de către medicul de familie doar în cazul existenței semnelor și simptomelor specifice de boală acută/cronică/ infecțioasă.
Pentru anul 2015, documentele medicale necesare pentru înscrierea/frecventarea fiecărui ciclu de învățământ al preșcolarilor și elevilor se depun la sediul unităților de învățământ până la data de 1 octombrie 2015.
Sfaturi medicale înainte de prima zi de școală
Întrucât sunt nenumărate cazurile în care sunt depistați copii la început de an școlar cu păduchi ori cu probleme privind igiena sau cu afecțiuni medicale, medicul Tudor Ciuhodaru oferă câteva sfaturi părinților astfel încât școala să nu înceapă cu o scutire medicală. Principalele lucruri la care trebuie acordată o atenție deosebită sunt igiena, alimentația și tipul de ghiozdan, precizează doctorul.
„Am cinci sfaturi medicale înainte de prima zi de școală. Primul este că toate regulile de igienă trebuie respectate întrucât în colectivitățile școlare există un risc crescut de transmitere a numeroase boli infecto-contagioase, fie prin mâini murdare, tuse și strănut, fie prin obiecte contaminate. Unghiile tăiate, spălatul mâinilor cu apă și săpun cel puțin înainte de masă și la utilizarea grupurilor sanitare, utilzarea batistei în cazul tusei sau strănutului sau a șervețelelor de unică folosință (! nu a mânecilor) pentru ștergerea secrețiilor nazale sunt doar câteva măsuri ce previn transmisia microbilor. Al doilea sfat este ca luarea micului dejun să fie obligatorie iar ,,pachețelul” cu alimente trebuie să fie neperisabil, adaptat caloric efortului, să poată fi consumat ușor, respectând regulile de igienă. Avertizați copii să nu consume alimente de tip fast-food de la magazinele de pe lângă școală din cele cu proveniență incertă sau oferite de persoane necunoscute. De asemenea, alegerea tipului de ghiozdan și a rechizitelor are mare influență în prevenirea sau dezvoltarea patologiei osteorticulare ce poate merge de la durere până la compresiunile plexului brahial și deformarea coloanei vertebrale (lordoze, cifoscolioze). Nu uitați nici de un sumar triaj sumar epidemiologic efectuat chiar de dumneavoastră copilului. Dacă are febră, secreții nazale abundente, dureri faringiene, tuse, diaree, erupții cutanate sau mucoase, consultați medicul de familie înainte de a-l aduce în colectivitate. Nu uitați să avertizați profesorii asupra eventualelor probleme medicale (alergii, probleme cardiace, oftalmolgice) precum și a soluțiilor terapeutice de urgență. Dacă aceste reguli sunt respectate, școala nu va începe cu o scutire medicală”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru.