altex
Sanatate

Legea vaccinării obligatorii, în curând în dezbatere publică

de Marian MOCANU

De la an la an, tot mai mulți părinți refuză să-și vaccineze bebelușii, astfel că tot mai mulți copii sunt predispuși la boli grave, unele din ele transmisibile. În câteva zile, va fi pusă în discuție legea vaccinării, prin care se prevăd pedepse cu amenda în cazul refuzului imunizării obligatorii a copiilor. Cadrele medicale, la rându-le, vor trebui să promoveze între pacienți vaccinarea bebelușilor, în caz contrar riscând pierderea dreptului de liberă practică.

Ministerul Sănătății pregătește măsuri extreme pentru a stopa campania agresivă începută în unele medii împotriva imunizării obligatorii prin vaccinare a bebelușilor. Legea vaccinării are menirea de a-i convinge pe părinți de necesitatea vaccinurilor pentru imunizarea copiilor la unele boli grave, cum ar fi difteria, tetanosul, rubeola, rujeola, oreion sau hepatită, inclusiv a vaccinului antipoliomelitic. Conform statisticilor, o parte din părinții români sunt tot mai reticenți când vine vorba de a accepta vaccinarea copiilor, de teama unor reacții adverse. Sunt și cazuri când părinții refuză din otive religioase nu doar vaccinarea copiilor, dar și administrarea unor tratamente în caz de nevoie.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății în România, în urmă cu zece ani, acoperirea vaccinală în România era de peste 95 la sută, însă în prezent în unele județe este și sub 68% pentru unele vaccinuri. În anul 2014, au fost depistați, ca fiind incomplet vaccinați în raport cu vârsta, 30,3% dintre copii, procent în creștere față de anul anterior, când părinții nu vaccinaseră 26% dintre copii. Conform datelor Centrului Național de Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din 2014, rata medie de acoperire vaccinală cea mai scăzută, de 69,4% era în cazul vaccinului împotriva difteriei, tetanosului și pertusis, urmată de vaccinarea contra rubeolei, rujeolei și oreionului, de 75,4%. În cazul hepatitei B rata medie de acoperire vaccinală a fost de 91,3%. Conform noului proiect de lege, vaccinarea va deveni obligatorie pentru toți copiii, indiferent de credințele fiecăruia ori de orientarea religioasă.

În cazul în care părinții refuză vaccinarea bebelușilor, aceștia ar putea fi amendați sau limitarea accesului copiilor în colectivități. Astfel, copiii care nu sunt vaccinați riscă să nu poată fi înscriși în grădinițe sau școli. Sancționarea părinților în cazul refuzului vaccinării s-ar putea face în cazul anumitor vaccinuri care previn boli care sunt extrem de grave, mortale, cum este cazul disteriei, tetanosului, tusei convulsive sau poliomielitei.

test

Prin același proiect de lege se prevede obligativitatea personalului medical de a susține vaccinarea copiilor și de a explica părinților riscurile la care își supun bebelușii dacă nu acceptă vaccinarea acestora. În cazul în care medicii și asistentele sunt împotriva imunizării, aceștia riscă să piardă dreptul de liberă practică.

„Nu cred că este un medic de familie care să nu recomande vaccinarea bebelușilor. Este adevărat că au apărut și unele cazuri de reacții adverse, dar acesta sunt rare. Nu cred că măsura introducerii de sancțiuni pecuniare părinților care refuză vaccinarea copiilor va avea prea mare efect, totul ține de educație sanitară. Aici intervine rolul medicilor, de a-i face pe părinți să înțeleagă riscurile la care-și supun părinții”, ne-a declarat un medic de familie vasluian.

Related Articles

4 Comments

  1. Este grav. Ar trebui sa existe reactii mai numeroase si mai puternice care sa se faca auzite in fata acestui abuz. Ar fi o incalcare grava a dreptului pacientului si dreptului Omului in general, adica vor sa ma oblige sa-mi inoculeze in vene substantele pe care le vor ei fara ca eu sa fiu de acord cu asta?

  2. Și când moare un bebeluș ,că este 1 caz la nu știu câți, cei care au dat legea obligatorie intră în pușcărie,fără acordul părinților.

  3. Este pentru prima dată în istoria României,când o intervenţie medicală devine obligatorie.Rog părinţii să reacţioneze.

Back to top button