National

CRIZA IMIGRANȚILOR – Juncker, după o discuție cu Iohannis: Avem nevoie de mai multă solidaritate. Președinție: România e solidară cu UE, dar fără cote obligatorii

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a discutat duminică, prin telefon, cu președintele Klaus Iohannis și cu lideri ai altor state europene, înaintea reuniunii Consiliului UE pentru Justiție și Afaceri Interne pe tema imigrației, programată luni. Într-un răspuns transmis MEDIAFAX, Administrația Prezidențială spune că șeful statului l-a asigurat pe președintele CE de faptul că România este solidară cu UE în criza imigranților. 

UPDATE 19:50 – Președinție: România e solidară cu UE, dar fără cote obligatorii

Într-un răspuns oficial transmis agenției MEDIAFAX, Adiministrația Prezidențială spune că președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au avut o convorbire telefonică, duminică, în care șeful statului român și-a exprimat solidaritatea în privința crizei imigranților, arătând că România participă la programe europene pentru sprijinul refugiaților, cum este de exemplu programul Frontex.

Pe de altă parte, Iohannis a reiterat poziția în privința refugiaților potrivit căreia România respinge cota obligatorie, a mai precizat sursa citată.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a scris, duminică, pe Twitter, că în cursul zilei a discutat prin telefon cu președintele Klaus Iohannis și cu lideri ai altor state europene, înaintea reuniunii Consiliului UE pentru Justiție și Afaceri Interne pe tema imigrației, programată luni.

„Tocmai am avut o conversație cu Klaus Iohannis, președintele României, pentru pregătirea Consiliului extraordinar de luni al miniștrilor de Interne”, a transmis Juncker prin Twitter.

Președintele Comisiei Europene a precizat că a avut o conversație și cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

„Am fost amândoi de acord să menținem deschise frontierele între statele membre UE; avem nevoie de aprofundarea integrării europene și de mai multă solidaritate în gestionarea crizei refugiaților”, a spus Juncker.

Juncker a discutat și cu premierul Ungariei, Viktor Orban, cu șeful Guvernului Cehiei, Bohuslav Sobotka, cu primul-ministru slovac, Robert Fico, și cu șeful Executivului leton, Laimdota Straujuma.

Consilierul prezidențial Leonard Orban declara, anterior, pentru MEDIAFAX, că președintele Klaus Iohannis va avea o discuție telefonică, cel mai probabil în cursul zilei de duminică, cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe tema imigranților.

Consilierul prezidențial pentru Afaceri Europene a precizat că discuția nu urma să aibă ca scop informarea lui Jean-Claude Juncker asupra poziției României cu privire la cotele obligatorii de imigranți, având în vedere că aceasta este „foarte bine” cunoscută la Bruxelles.

„Poziția României este cunoscută, foarte bine cunoscută, la Bruxelles. (Discuția – n.r.) nu este doar să se informeze domnul Juncker cu privire la poziția României. Poziția României a fost reiterată și cunoscută nu doar din ceea ce s-a comunicat public, dar inclusiv România în discuțiile care au avut loc și-a precizat foarte clar poziția”, preciza, pentru MEDIAFAX, Leonard Orban.

Reprezentanții statelor membre UE vor dezbate luni în Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne propunerile Comisiei Europene privind imigrația. România va fi reprezentată de vicepremierul Gabriel Oprea, care va anunța că țara noastră poate primi 1.785 de refugiați, respingând cotele obligatorii.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat un sistem pentru distribuirea refugiaților în state UE în funcție de cote obligatorii stabilite pe baza unor criterii precum mărimea teritoriului, numărul de locuitori, starea economiei și situația socială.

Potrivit propunerii Comisiei Europene, România ar urma să primească 6.351 de refugiați, Germania, 31.443, iar Franța 24.031. Pentru Spania, propunerea este de 14.931 de extracomunitari, în Polonia ar urma să ajungă 9.278, iar în Olanda 7.214. Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia au exprimat opoziție față de propunerea cotelor obligatorii, avertizând că un sistem „obligatoriu și permanent” de acest tip ar fi „inacceptabil”.

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, joi, că mandatul României va fi să nu accepte cote obligatorii de refugiați, adăugând că nu este oportun și nu este o soluție să fie stabilite astfel de cote și că este nemulțumit de anunțul Comisiei Europene. „Referitor la cotele care au fost prezentate de președintele Comisiei Europene, vreau să fac doar câteva remarci. Nu este cazul încă să fac o declarație exhaustivă în legătură cu acest subiect, dar pot să vă spun că am luat act cu oarece nemulțumire de acest proiect prezentat în Parlamentul European”, a declarat Iohannis.

Președintele a afirmat că România poate primi aproximativ 1.700 de refugiați pe bază voluntară și a respins cota obligatorie, stabilită de Comisia Europeană la 6.351 de imigranți. Premierul Victor Ponta nu susține nici el cotele obligatorii, dar a indicat indirect că acest lucru va fi discutat la reuniunea ministerială europeană de luni. La rândul său, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, în Comisia parlamentară pentru Afaceri Europene, că anunțul Comisiei Europene privind cotele de refugiați reprezintă o propunere care va fi negociată în Consiliul Justiție Afaceri Interne, adăugând că nu sunt prevăzute sancțiuni pentru statele care nu pot primi imigranți conform cotelor. Vicepremierul și ministrul de Interne Gabriel Oprea, cel care va reprezenta România la reuniunea Consiliului JAI, a spus că va transmite că țara noastră își va respecta angajamentele inițiale de a primi 1.785 de imigranți, iar „cu modestie, dar și cu demnitate” va vota împotriva cotelor obligatorii.

Sursa; mediafax.ro

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button