altex
AdministratieSocial

Lucrările agricole de toamnă, în grafic

de Marian MOCANU

Este vremea strângerii recoltelor și a pregătirii anului agricol următor. Din păcate, seceta și-a spus cuvântul atât în ceea ce privește producțiile obținute de agricultori, cu o treime mai mici ca anul trecut, dar și la realizarea arăturilor și însămânțărilor de toamnă. Noroc cu ploile care au mai căzut la sfârșitul lunii septembrie, altfel tractoarele nu ar fi putut intra în brazdă.

Dacă agricultorii sunt cât de cât în grafic cu arăturile de toamnă, acestea fiind efectuate pe 60.124 ha din totalul programat de aproape 85.000 ha, nu același lucru se poate spune despre însămânțarea terenului cu culturi de toamnă. Astfel, din totalul programat la nivelul județului Vaslui în a se însămânța cu grâu (63.500 ha), până acum s-a reușit doar mai puțin de o cincime, respectiv 12.540 ha. Situația este asemănătoare cu cea de anul trecut când, din cauză că nu a plouat, iar pământul tare nu permitea intrarea plugurilor în brazdă, aratul și semănatul grâului s-a întins până la jumătatea lunii decembrie. La rapiță, prima cultură ce este înființată toamna, însămânțările se apropie de final, din totalul de aproape 21.000 ha programat, reușindu-se acest lucru pe 17.670 ha. Trebuie însă observat faptul că rapița ce se va pune în brazdă pe circa 7.000 ha nu este destinată pentru cules, ci în calitate de covor verde, care va fi întors în primăvară și înlocuit cu altă cultură. Agricultorii au ales această variantă atât pentru a beneficia de subvenții speciale de la APIA, dar și pentru că, de câțiva ani, culturile de rapiță au fost calamitate fie de ger, fie de secetă. Paguba cultivatorilor de rapiță a fost dublă, pe lângă producțiile mici care au dus la pierderea contractelor cu procesatorii, fermierii au mai cheltuit bani în primăvară pentru a întoarce culturile. Astfel, la nivelul județului Vaslui, suprafața cultivată cu rapiță a scăzut la jumătate față de anul 2013, de la peste 29.000 ha la mai puțin de 14.000!

Pentru această toamnă mai sunt programate a se semăna 4.320 ha cu orz, 497 ha cu triticale, 338 ha orzoiacă, 915 cu legume și 925 ha cu plante de nutreț. Pentru ca toate aceste culturi să se dezvolte normal, ar fi nevoie de precipitații importante calitativ.

În ceea ce privește recoltele în acest an, gospodarii se vor alege cu hambarele pe jumătate goale, din cauza secetei accentuate care a început să-și facă simțită prezența încă din toamna anului trecut. Astfel, din datele primite de la fermieri și centralizate marți, 6 octombrie, de Direcția pentru Agricultură a Județului Vaslui, s-a încheiat deja recoltatul la floarea soarelui și este pe sfârșite la porumb, care s-a cules de pe 88.112 ha din totalul de 103.000 ha cultivate. De pe cele 53.771 ha înfiinațate la nivelul județului Vaslui cu floarea soarelui, producția obținută a fost de doar 1.320 kg/ha, cu o treime mai mică decât anul trecut. La porumb, situația este chiar mai dezastruoasă, producția medie obținută la hectar este de doar 1.320 kg boabe, mai puțin de jumătate față de rezultatele obținute anul trecut de fermierii vasluieni. Singurul domeniu agricol unde s-au obținut recolte bune a fost viticultura. Astfel, după ce strugurii pentru vin s-au cules de pe 9.109 ha din totalul de 12.400 ha cultivate cu diverse soiuri, s-a obținut o producție medie de 7.729 kg/hectar, conform datelor centralizate de DAJ Vaslui. Bucuria vasluienilor, care deja au dat cep la butoaie, neașteptând nici măcar să se așeze bine vinul nou!

test

Related Articles

Back to top button