Voluntarii de la Spitalul „Beldiman”
de Mihaela NICULESCU
Spitalul „Elena Beldiman” din Bârlad colaborează anual cu zeci de voluntari – infirmiere și asistenți medicali. Lipsa personalului de îngrijiri și a celui medical este suplinită de aceștia, care optează pentru voluntariat fie pentru a dobândi experiență pentru a pleca în străinătate, fie pentru a se putea angaja, pe viitor, în această unitate spitalicească.
Daniela Popa are 42 de ani și face voluntariat de două săptămâni la secția Boli interne. A absolvit anul acesta Școala Postliceală Sanitară de asistenți medicali generaliști și pentru a dobândi experiență a acceptat să lucreze, fără a fi plătită, la Spitalul „Elena Beldiman”. „În timpul școlii am făcut practică, dar nu atât de multă cât mi-aș fi dorit și cât ar fi fost necesar să învăț la patul bolnavului. M-am gândit că voluntariatul este o modalitate excelentă pentru a învăța pe viu meserie. Astăzi, de exemplu, am făcut cinci recoltări de sânge. Mă simt utilă și sper să reușesc pe viitor să mă angajez în Bârlad, poate chiar în acest spital”, ne-a declarat Daniela Popa.
La fel ca Daniela Popa gândește și Emilia Popoiu. Nici ea nu mai are 20 de ani, dar la 40 a avut curajul să urmeze cursuri pentru infirmiere și să lucreze voluntar la secția Pneumologie a Spitalului „Elena Beldiman”. „Am început voluntariatul în luna mai. Îmi place ceea ce fac. De fapt, îmi place să ajut oamenii, în special pe cei bolnavi. Nu mi se pare greu ceea ce fac. Sunt destul de solicitată și asta îmi place, mă face să cred că cei din colectiv mă apreciază. Mi-aș dori să fiu angajată, pe viitor, în acest spital”, ne-a mărturisit Emilia Popoiu.
Mai mult de jumătate din cei care fac voluntariat în spitalul bârlădean reușesc, în urma concursurilor, să se angajeze. Nu înseamnă că sunt favorizați. Există șanse egale și pentru candidații fără experiență, uneori chiar aceștia reușesc să se descurce mai bine la proba teoretică. Practica, totuși, își spune cuvântul de cele mai multe ori.
„În acest moment, în spitalul nostru sunt 15 voluntare, asistente medicale și îngrijitoare. Este suficient să se depună o cerere adresată managerului, după care se semnează un contract de voluntariat în două exemplare. Voluntarii nu sunt remunerați, perioada de voluntariat nu se consideră vechime în muncă, dar au aproape aceleași drepturi și obligații cu ale angajaților”, ne-a declarat Cristina Sârbu, director de îngrijiri la Spitalul „Elena Beldiman”.
Contractul de voluntariat se încheie pe o perioadă de trei luni, cu posibilitatea ulterioară de a încheia un act adițional la contract, pentru cei care doresc să continue voluntariatul. Încetarea contractului se face la cerere, cu acordul părților sau prin neprezentare la lucru. Activitatea de voluntariat, inclusiv în cadrul instituțiilor sanitare se desfășoară în baza Legii 78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România.
Condiția principală pentru a putea fi admis ca voluntar în cadrul spitalului este, pentru infirmiere, să fie absolvente ale cursului de infirmiere organizat de Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor (OAMMR) din România, iar pentru asistente, să aibă certificat de liberă practică emis de OAMMR.
cred ca voluntarii n-au treaba acasa. nici bani, nici drepturi, cautati in alta parte ca asta e vraja marii.
Aveti dreptate dar ptr a practica trebuie minimum de experienta. Stim cum sunt scolile si cum se obtin diplomele in ziua de azi…
Eu le felicit ptr initiativa de volontariat!! Bineinteles ptr o perioada determinata.
Sunt sigura ca isi vor gasi de lucru…este un bun inceput.
În Românica totul e pe dos , în orice țară civilizată voluntariat nu înseamnă să muncești degeaba la 40 de ani și să faci asta vreo 2-3 ani și după aia când să te angajeze vine unul care a lucrat în Italia dă șpaga și rămâi cu voluntariatul.În orice țară civilizată voluntarii primesc bani de mâncare , cazare , transport – nu vin cu bani de acasă ca să muncească degeaba.