AdministratieSocial
Câteodată, dreptatea se face cu bâta de oier!
de Marian MOCANU
Câteva mii de oieri, printre care o sută din județul Vaslui, au protestat ieri în fața Parlamentului față de modificările recente adoptate la Legea vânătorii, prin care se limitează numărul de câini de la o stână, precum și față de prevederile care interzic pășunatul animalelor pe terenurile agricole în perioada 6 decembrie – 24 aprilie. Protestul nu a fost în van, Legea Vânătorii urmând a fi modificată zilele viitoare printr-o ordonanță de urgență.
Au început seria protestelor față de unele măsuri recent adoptate de noul guvern tehnocrat. Ieri, în fața Parlamentului României, după un protest al transportatorilor, supărați de mărirea costului asigurării obligatorii auto, a urmat un protest al oierilor din întreaga țară. Printre cei peste patru mii de oieri s-au aflat și circa o sută de crescători de animale din județul Vaslui, mobilizați de apelul Asociației Crescătorilor de Ovine Ovis-Mold. Aceștia au dorit să-și exprime nemulțumirea cu privire la unele prevederi a Legii Vânătorii, recent promulgată.
„Nu se poate așa ceva, ni se îngrădește nouă, crescătorilor de animale, activitatea, în favoarea vânătorilor, mulți dintre ei persoane sus puse. Ni se interzice pășunatul după data de 6 decembrie, în timp ce fondurile de vânătoare pot organiza acțiuni pe terenuri private, fără acordul proprietarilor. Nu contează că e islaz ori teren cultivat cu grâu, vânătorii au dreptul să calce totul în picioare, în schimb, noi nu ne putem apăra turmele împotriva sălbăticiunilor. Au vrut să limiteze numărul de câini de la stână, pe motiv că acești câini fugăresc vânatul. Dar noi cum putem conduce o turmă de câteva sute de oi cu un singur câine? Guvernanții se laudă că sectorul zootehnic se dezvoltă, dar acest lucru se întâmplă datorită muncii noastre, a crescătorilor de animale, nu datorită ajutorului lor. Trebuia să ieșim în stradă, să ne prezentăm doleanțele și să cerem să fim ajutați”, ne-a declarat Ion Agafiței, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Ovis-Mold Vaslui, prezent la protest.
Acțiunea oierilor a fost relativ pașnică, în sensul că, chiar dacă o parte dintre ciobani au escaladat gardul și au intrat în curtea Parlamentului, nu au fost înregistrate violențe. Ulterior, reprezentanții crescătorilor de ovine au avut discuții atât cu oficiali ai Ministerului agriculturii și a Guvernului, cât și cu președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. În urma discuțiilor, s-a convenit ca prevederile din Legea Vânătorii incriminate de oieri să fie modificate cât de curând, printr-o Ordonanță de Urgență.
„Chiar dacă nu a fost nevoie să folosim bâtele am obținut tot ceea ce am revendicat, adică să se reintre în normalitate. Până luni așteptăm fie abrogarea Legii Vânătorii, fie modificarea ei, așa cum am discutat cu reprezentanții guvernului. dacă nu, ieșim iar în stradă, dar de această dată, aducem și turmele cu noi și le lăsăm în curtea parlamentului, să aibă deputații și senatorii grijă de oi!”, a mai spus, la finalul mitingului de protest, Ion Agafiței.
În același timp în care transportatorii și oierii protestau în fața Parlamentului aleșii își votau majorarea bugetului Camerei Deputaților cu peste 300 de milioane lei. O bună parte din acești bani sunt destinați achitării unor drepturi pentru deputați, inclusiv pensii speciale.