altex
Social

Cât vor plăti țăranii impozit agricol în anul 2016?

de Marian Mocanu

Consilierii județeni sunt chemați să aprobe noile prețuri ale produselor agricole exprimate în natură pentru contractele de arendă aferente anului 2016. În general, nu sunt mari diferențe față de anul acesta, cu atât mai mult cu cât producătorii care au luat în arendă terenuri de la persoanele fizice s-au confruntat și cu seceta. Impozitul pe venitul agricol este stabilit pe baza normelor de venit și se calculează ca 16% din valoarea acestora și nu pe venitul obținut efectiv, iar veniturile obținute de pe terenuri cu o suprafață mai mică de două hectare cultivate cu cereale nu se impozitează.

În cadrul ședinței de Consiliu Județean de astăzi, ședință care, în premieră, se va ține la Băcești, la sediul Centrului de asistență medico socială, consilierii sunt chemați să adopte, printre altele și noile prețuri ale produselor agricole exprimate în natură pentru contractele de arendă aferente anului 2016. Aceste prețuri sunt foarte importante, deoarece pe baza lor se calculează impozitele agricole pe care producătorii le vor achita anul viitor. În plus, pentru posesorii de terenuri care le-au dat în arendă și au optat pentru plata în bani, aceste prețuri stabilite de Consiliul Județean Vaslui constituie baza pentru calcularea arendei pe care o au de primit de la arendași. În general, nu sunt diferențe fapte mari față de acest an, asta poate și datorită faptului că din cauza secetei producătorii vasluieni au avut pierderi importante de producție.

La stabilirea noile prețuri s-a ținut cont și de opinia specialiștilor din cadrul Direcției pentru agricultură a Județului Vaslui. Astfel, s-a stabilit ca pentru anul 2016 prețul produselor agricole care constituie baza calculării valorii arendei stabilite în natură este de 0,70 lei/kg pentru suprafețele cultivate cu grâu, 0,68 lei/kg, pentru orz și 0,60 lei pentru orzoaică, 0,535 lei/kg în cazul porumbului și 1,40 lei, pentru suprafețele cultivate cu floarea soarelui. În cazul suprafețelor de teren date în arendă cultivate cu rapiță, prețul în natură este de 1,40 lei, pentru soia de 1,20 lei, un leu/kg în cazul strugurilor pentru vin și 0,06 lei/kg de masă verde în cazul fânețelor sau pășunilor. Calculul contravalorii produselor în natură se face înmulțind aceste valori cu cantitățile stipulate în contractele de arendare. În baza acestor valori se stabilește veniturile dobândite din urma activităților agricole, venituri care sunt impozabile cu o cotă de 16%. Impozitul se plătește după ce se încasează banii din producție, în două tranșe: 50% până la data de 25 octombrie și 50% până la data de 15 decembrie. Pentru întârzieri, se plătesc penalizări. Pe lângă cota de 16%, arendatorii trebuie să achite și contribuția la asigurările publice de sănătate (CASS), de 5,5% din venitul estimat.

Sunt neimpozabile veniturile agricole obținute de pe suprafețe de până la două hectare cultivate cu cereale, plante oleaginoase sau cartofi, de până la un hectar de tutun, livezi sau vie, ori 0,21 hectare, în cazul legumelor cultivate în sere.

test

Related Articles

One Comment

  1. Parca scadea impozitul pe dividente de la 16% la 5% sau si pe asta a uitat noul guvern sa o treaca în buget?

Back to top button