Proiectul de reabilitare a Spitalului județean de Urgență Vaslui, prelungit până la sfârșitul lunii iunie 2016
de Marian Mocanu
În luna iulie 2009 era semnat proiectul „Reabilitarea, modernizarea și echiparea Spitalului Județean de Urgență Vaslui”, în valoare totală de 64 de milioane de lei și a cărui dată de finalizare era 31 decembrie 2015. Din motive obiective, unele ținând de obținerea unor autorizații, inclusiv ISU, Consiliul Județean Vaslui nu a finalizat implementarea acestui proiect în termenul stabilit. În consecință s-a cerut și obținut amânarea finalizării proiectului până la data de 30 iunie 2016. În plus, în cadrul investițiilor de anul viitor se va suplimenta costul proiectului cu peste 1,2 milioane lei, pentru acoperirea cheltuielilor.
Având în vedere numărul mare de proiecte finanțate din fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2007 – 2013, care nu au fost finalizate până la termenul limită de 31.12.2015, Comisia de monitorizare a aprobat, în luna noiembrie, o listă de proiecte pentru care beneficiarii pot solicita un nou termen pentru finalizarea tuturor activităților. Pe această listă se află și Spitalul Județean de Urgență Vaslui, a cărei reabilitare, cu un cost de peste 64 de milioane lei, nu a putut fi finalizată la termenul prevăzut inițial. În consecință, acest proiect se va regăsi și pe lista obiectivelor de investiții de anul viitor, când va fi alocată de la bugetul județean suma de 1,228 milioane lei pentru acoperire tuturor cheltuielilor pentru finalizarea lucrărilor de investiții.
Consiliul Județean Vaslui a obținut deja amânarea datei de finalizarea a proiectului „Reabilitarea, modernizarea și echiparea Spitalului Județean de Urgență Vaslui”, mai trebuind ca, în ședința de astăzi, consilierii județeni să-și dea acordul prin votarea unei hotărâri în acest sens. Conform spuselor oficialilor județeni, motivele întârzierilor sunt multiple, de la imposibilitatea finalizării achiziției echipamentelor de sterilizare până la sfârșitul perioadei de implementare, decembrie 2015, până la unele obiecții a comisiei de recepție a lucrărilor, care nu au fost stinse în totalitate. În ceea ce privește achiziția echipamentelor de sterilizare, în luna iulie s-a suplimentat lista acestora cu opt, care inițial nu erau cuprinse în contract. A fost organizată o primă licitație în vederea achiziției celor opt echipamente, însă toate cele patru oferte primite au fost respinse, pentru că nu îndeplineau criteriile de performanță și preț. Abia la sfârșitul lunii noiembrie a fost publicat anunțul pentru organizarea unei noi licitații, care, se speră, de această dată va avea succes, dat fiind timpul scurt rămas pentru achiziția și montarea acestor echipamente de sterilizare. În ceea ce privește obiecțiile comisiei de recepție, acestea se referă la neconformități cu privire la unele lucrări executate. Din cele 35 de obiecții formulate de respectiva comisie , 7 privesc neconformități cu privire la execuția scării exterioare de evacuare, iar altele cu privire la măsuri de securitate în caz de incendiu. De aceea, în vara acestui an, a fost nevoie de modificarea proiectului , prin construirea unei clădiri în exteriorul spitalului pentru grupul electrogen și pentru completarea măsurilor de securitate la incendiu. Doar pentru acest ultim capitol a fost nevoie de alocarea a peste jumătate de milion de lei, bani care acoperă și costul obținerii autorizației PSI. Declarativ, lucrările care au făcut obiectul unor obiecții formulate de comisia de recepție vor fi finalizate până la începutul lunii februarie 2016, urmând ca ulterior respectiva comisie să fie din nou convocată, pentru a se vedea dacă respectivele obiecțiuni vor fi stinse. Dacă acest lucru nu se va întâmpla și vor fi constatate noi iregularități în execuție, este posibil ca nici noua dată de finalizare a proiectului, 30 iunie 2016, să nu poată fi respectată.