Copiii cu autism l-au întâlnit pe Moș Crăciun
Miercuri, 16 decembrie, la Școala nr. 7 din Bârlad a avut loc o activitate de voluntariat în cadrul Proiectului Strategia Națională de Acțiune Comunitară “Zâmbet de copil”. Proiectul a început pe 1 decembrie și se va derula pe parcursul unui an, cuprinzând o serie de activități lunare, desfășurate cu grupele speciale de copii cu autism care învață în această școală.
Proiectul are ca obiective: schimbarea mentalității comunității în care trăiesc și se dezvoltă copiii cu dizabilități; participarea copiilor cu nevoi speciale la cât mai multe activități în școală și în afara ei; încurajarea prieteniilor și a relațiilor sociale între toți copiii; educarea tuturor copiilor pentru integrare și acceptarea diferențelor dintre oameni.
Coordonatorii proiectului sunt Școala gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” și Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” din Bârlad, iar beneficiarii sunt copiii instituționalizați la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „C-tin Pufan” Vaslui, școala de proveniență a celor doua grupe de copii cu autism.
În cadrul activității, copiii l-au așteptat pe Moș Crăciun cu brăduți împodobiți de ei, confecționați în arta Origami, cântând colinde și recitând poezii de iarna împreună cu profesorii lor, cu părinții și cu elevii de la școlile coordonatoare.
„Ne aflăm la cea de a doua activitate a proiectului și deja copiii de la școlile partenere s-au împrietenit între ei. În urma unor astfel de activități, copiii învață cât este de important să te implici în acțiuni de voluntariat și totodată își dezvoltă comportamente de empatie și întrajutorare față de semeni”„ ne-a declarat prof. psihopedagog Ioan Filimon, unul dintre profesorii copiilor.
La activitate a participat și Gabriela Plăcintă, șeful Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, care, la finalul programului, a împărțit daruri copiilor. (Ionuț PREDA)