RBS avertizeaza ca urmeaza un „an cataclismic”: Vindeti tot / Bursele ar putea cadea cu 20%, petrolul ar putea ajunge la 16$/baril
Investitorii se vor confrunta cu un „an cataclismic” in care pietele de actiuni ar putea cadea cu pana la 20% iar pretul petrolului ar putea sa se prabuseasca la 16 dolari pentru un baril, avertizeaza economistii de la Royal Bank of Scotland, citati de The Guardian.
„Vindeti tot in afara de obligatiunile de foarte buna calitate. Este vorba despre retragerea investitiilor, nu despre randamentele pe capitalul investit. Intr-o sala aglomerata, usile de iesire sunt mici”, se scrie intr-o nota a bancilor catre clientii.
In document se spune ca situatia din acest moment aminteste de anul 2008, cand prabusirea Lehman Brothers a dus la criza financiara globala. Iar de data aceasta. China ar putea fi punctul central al crizei.
Bursele deja au fost puse sub o presiune mare in 2016, iar indicele britanic FTSE 100 a scazut cu 5%, cel mai prost debut de an din 2000 si pana acum. In Statele Unite, indicatorul Dow Jones a consemnat cel mai negativ inceput de an din istorie.
Preturile petrolului au scazut de asemenea abrupt, din cauza temerilor privind slabirea in continuare a cererii si privind suprasaturarea pietei, in special pentru ca Iranul va incepe sa exporte titei dupa ce sanctiunile ii vor fi ridicate.
Tensiunile dintre Iran si Arabia Saudita se traduc printr-o posibilitate si mai redusa ca tarile Opec sa ajunga la o intelegere privind reducerea productiei, pentru a opri scaderea cotatiilor.
Marti, sortimentul Brent crude s-a ieftinit cu inca 1% si a ajuns la putin peste 31 de dolari barilul.
Investitorii s-au speriat de posibilitatea unei incetiniri severe a economiei chinezesti si de o scadere majora a valorii yuanului. Nu a ajutat nici prabusirea bursiera, care a sfidat incercarile Beijingului de a stopa valurile de vanzari.
Andrew Roberts, seful departamentului de credite al Royal Bank of Scotland a spus ca „China a declansat o corectie majora si va creste ca un bulgare de zapada”.
„Titlurile de valoare si creditarea au devenit foarte periculoase”, a spus reprezentantul RBS, explicand abia a inceput, in ultimii doi ani, o reasezare spre nivelurile normale din aceste domenii.
Bursele au fost sprijinite pentru o perioada destul de lunga de dobanzile scazute si de masurile de stimulare ale bancilor centrale – inclusiv prin relaxare cantitativa- si de sperantele puse intr-o revenire economica.
Dar, in conditiile in care Rezerva Federala americana a majorat dobanzile iar Banca Angliei ar putea face acelasi lucru, „carja” aceasta ar putea sa dispara.
Roberts spune ca pietele europene si din SUA ar putea scadea cu 10-20%, mai ales FTSE 100, vulnerabil din cauza ca in componenta sa sunt multe companii din sectorul materiilor prime.
„Londra este vulnerabila unui soc negativ. Toti acesti oameni care sunt de mult cumparatori pe companii miniere si din petrol, gandind ca dividentele sunt sigure, vor descoperi ca nu sunt deloc sigure„, a explicat acesta.
„Suspectam ca 2016 va fi caracterizat de o mai mare concentrare pe modul in care au loc iesirile de capital din cele trei clase de detineri ce au beneficiat de relaxarea cantitativa: 1) piete emergente, 2) creditare, 3) titluri de valoare… Riscurile sunt mari”, avertizeaza Roberts.
RBS nu este singura voce negativa din acest momemt.
Analistii de la JP Morgan si-au sfatuit clientii sa vanda actiuni la orice revenire a pietei.
Morgan Stanley a spus ca petrolul ar putea scadea la 20 de dolari barilul, iar Standard Chartered a prezis chiar si o mai mare prabusire, chiar si pana la nivelul de 10 dolari.
„Tinand cont ca nicio relatie fundamentala nu conduce in acest moment piata petrolului spre vreun punct de echilibru, preturile sunt influentate aproape integral de fluxurile financiare cauzate de fluctuatiile preturilor altor clase de active, inclusiv dolarul american”, afirma Chartered.
„Credem ca preturile ar putea cobora pana la 10$ barilul inainte ca toti managerii din piata sa recunoasca faptul ca lucrurile au mers prea departe”, a mai prognozat Standard Chartered.
Sursa: hotnews.ro